Matjaž Ropret 16. marca 2016 ob 10:31

Sistem windows phone, po novem windows mobile ali samo windows 10 za telefone, je nujno potreboval nov vrhunski telefon. Microsoft je ob koncu lanskega leta v prodajo vendarle dal lumiji 950 in 950 xl, vendar navdušencev ni povsem zadovoljil, še manj pa z njima pritegnil kakšnega novega uporabnika.

Lumia 950 je rahlo nesrečen izdelek. Vanjo so pri Microsoftu zapakirali povsem spodobno, lahko bi rekli pravo tehnologijo, a za zunanjost uporabili čisto preveč cenene materiale in bistveno premalo domišljije. Poleg tega niso uspeli pravočasno izpiliti programske opreme, tako da je telefon še zdaj hroščat, za kar pri takem izdelku ni opravičila. In navsezadnje še nastavili nerazumno visoko ceno, sploh če je bil cilj v okensko okolje privabiti nove uporabnike.

Po barvitih lumijah 900 in 920 iz visokokakovostne plastike in enega kosa, ter polkovinski lumiji 930 – pri vseh se je steklo lepo zlivalo čez rob telefona –, smo zdaj dobili v neugledno črno plastiko oblečen telefon s tankim zadnjim pokrovom in z najmanj truda izdelanim sprednjim robom. Tudi stranske tipke so nizkocenovne in obroč okrog fotoaparata na zadnji strani ne more popraviti klavrnega vtisa pri rokovanju s tem telefonom. Veliko ergonomije ni, občutka drage naprave pa ne bo dobil prav nihče. Kar je velika škoda, saj strojno lumia 950 res ni napačna.

Zaslon z razločljivostjo QHD in uporabno diagonalo 5,2 palca je lep in dobro viden na soncu. Telefon deluje hitro in se ne segreva pretirano. Prostora za podatke je že v osnovi dovolj (nominalno 32 GB, v resnici približno 26 GB) in možno je vstaviti kartico micro sd. Baterija je izmenljiva, njeno trajanje pa sicer dobro, a lahko tudi zelo spremenljivo. Fotoaparat je eden najboljših v pametnih telefonih, zanj je ob strani tudi namenska tipka, na zadnji strani pa troje svetečih diod za bliskavico. Prepoznavanje šarenice je tudi med bolj odštekanimi možnostmi varovanja telefona pred nepovabljenimi očmi. Priključek za polnjenje in povezovanje z računalnikom (pa tudi s napravico, ki telefon spremeni v skoraj pravi namizni računalnik) je novi usb-c. Kar dovolj prepričljivih lastnosti, če le ne bi bilo toliko težav s programsko opremo in posledično delovanjem.

Zadnje različice strojne programske opreme (firmwarea) in mobilnih oken so marsikaj spravile vsaj v zadovoljivo, če že ne dobro stanje, a težave ostajajo. Na začetku ni bilo nič nenavadnega vsakodnevno vnovično zaganjanje brez razloga, izgubljanje pa deset odstotnih točk baterije na uro, »sesuvanje« aplikacije za fotografiranje, še posebej ob poskusu snemanja videov 4k, pojavljale pa so se še druge bizarne težave. Denimo obvestilo telefona, »naj bo kamera priključena«, ali, da kabel za napravico za continuum ni originalen, čeprav je bil isti (originalen!) kot vedno. Zdaj samodejnega resetiranja ni več in poraba baterija je precej bolj predvidljiva. Še vedno pa je najbolje »ošvrk« (obvestila na izključenem zaslonu) nastaviti tako, da se prikaže samo za 15 s in potem izgine, ker sicer porablja preveč energije. Še vedno se pojavljajo občasna ustavljanja sistema in nestabilnost določenih aplikacij, a je zdaj telefon vsaj uporaben za vsakdanja opravila in se nanj tudi da kolikor toliko zanašati.

Vendar glavna težava sistema windows ostaja pomanjkanje aplikacij in rešitve tega ni na vidiku. Pravzaprav se stanje kvečjemu slabša, čeprav so nekateri (pomembni) razvijalci v zadnjem času celo uspeli nadgraditi aplikacijo za mobilna okna ali jo celo prilagoditi v »univerzalno«, ki teče na vseh različicah windows 10. Med takimi sta Deezer in Twitter.  Vsi torej ne opuščajo platforme, toda predvsem slovenski uporabnik bo lahko pogrešal marsikaj, od aplikacij za mobilno televizijo in pretočni video, do mobilnega bančništva, družabnih omrežij, aplikacij za javni promet in seveda vsega Googlovega.

Verjetno najbolj izstopajoča lastnost lumie 950, vendar zaradi napredka pri drugih proizvajalcih ne več odločilna, je fotoaparat. Ta ponuja fizižni sprožilec, veliko tipalo, brihtne algoritme in, kar je najbolj pomembno, zelo dobro kakovost fotografij in videov. Tako, kar se tiče detajlov kot dinamičnega razpona. V Microsoftu bi morali le še nekoliko izboljšati način »rich capture«, ki zamenjuje hdr, in dati uporabniku več nadzora nad njim, ter končno ponuditi še možnost zajemanja panoram.

V Sloveniji, kjer menda drugod uporabna in napredna navidezna pomočnica Cortana ni podprta, je Lumia 950 zanimiva predvsem zaradi možnosti priklopa na vmesnik, ki jo s priključenim monitorjem spremeni v (skoraj) namizni računalnik. Ta funkcionalnost je rahlo znanstveno fantastična, ampak obenem dovolj omejena, da se zaradi nje nihče ne more odpovedati pravemu PC-ju in tudi težko upraviči nakup tega telefona. Ki tako z visoko ceno in premajhno uporabnostjo navkljub sposobnemu hardveru ponuja bistveno premalo v primerjavi z močno androidno in jabolčno konkurenco.

Tule si lahko ogledate nekaj fotografij, ki smo jih posneli z lumijo 950.

Microsoft Lumia 950 fotogalerija

Lumia 950
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Opremljenost
3.5

Naj kupim?

Ne. Za domače uporabnike je (skoraj) vsaka druga izbira za tak denar boljša. Lumia 950 ima morda smisel za poslovneže in tiste, ki bi znali v svojo vsakdanjo rutino nekako umestiti continuum. Drugače pa je ta telefon zgolj prikaz, kaj bi lahko bilo, če bi Microsoft z mobilnimi okni naredil manj napak.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja