Metoda za preprosto namestitev Googlove tržnice Play na nove telefone Huawei! #VIDEO
Marjan Kodelja 18. marca 2020 ob 06:34

Prepovedan sad je najslajši, zato nikdar v resnici nismo dvomili, da bodo našli načine, da tudi na pametne telefone Huawei, ki zaradi prepovedi Združenih držav nimajo Googlovih storitev in aplikacij, le te preprosto in hitro namestite! Recept, ki so ga objavili na portalu GSM Arena, preverjeno deluje na modelu P40 lite.

Čeprav se Huawei trudi, v njegovi tržnici ni niti približno dovolj aplikacij, na katere smo se navadili in jih tudi potrebujemo. Zato vsakemu novemu uporabniku predlagajo, da za prenos aplikacij iz starega telefona na novega uporabi orodje Phone Clone, jih poišče na spletnih straneh razvijalca, če nudi možnost neposrednega prenosa, Googlove, kot sta Youtube ali Zemljevidi, pa poženejo v brskalniku, ki je nameščen na novi napravi. Zadnje sicer deluje, vendar žal izkušnja rabe ni enaka samostojni aplikaciji.

Orodje Phone Clone na nov pametni telefon namesti večino aplikacij, a ne vseh. Uspelo nam je na ta način prenesti tudi nekatere aplikacije, ki potrebujejo Googlove mobilne storitve, a ker teh na novih napravah Huawei ni, niso delovale. Pa še ena težava je. Ker na napravi ni tržnice Play, tudi ni samodejnega nadgrajevanja, saj je skrb, da so na napravi vedno zadnje različice aplikacij njena naloga. Zelo podobno je tudi, če na novo napravo prenesete arhiv stare, ki ste ga prej naredili v Huaweievem oblaku ali na računalniku z uporabo programa Hi Suite. Nekatere aplikacije so bile prenesene, ne čisto vse in redko tudi kakšna Googlova. Ne glede na stanje v Huaweievi tržnici bo zato večina uporabnikov hotela na telefonu imeti tudi Googlovo Trgovino Play.

Namestitev Googlove tržnice pa je z metodo, omenjeno v uvodu, preprosta. Na pametni telefon je treba namestiti aplikacijo Chat Partner (147 MB). Pred tem pa še obvestilo, da metoda ni uradna, zato jo uporabljate na lastno odgovornost. Ko je aplikacija prenesena in nameščena, jo zaženete, ignorirate zahtevo po prijavi in takoj izberete možnost »Detect Device« na spodnjem delu zaslona. Sledi izbor »Repair Now« in »Vklop« (Activate). Zadnji zaslon je namreč preveden v slovenščino, če je v sistemu izbran naš jezik. Počakate, da aplikacija izvede, kar se je namenila, ter ponovno zaženete napravo. Po tem bo na zaslonu nekje vidna ikona za tržnico Play. Prijavite se z Googlovim računom in že lahko nameščate aplikacije. Aplikacije Chat Partner ne boste več potrebovali, zato jo lahko izbrišete.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kot poročajo iz tujine, metoda ne deluje na modelu Mate 30 Pro, kar nameravamo tudi sami preveriti v najkrajšem možnem času. Poskusili pa jo bomo tudi na modelih, ki jih kitajski izdelovalec namerava predstaviti v prihodnjih tednih ali mesecih. Ker gre za neuraden način, ne vemo, kako dolgo bo deloval. A tudi če »izgine«, se bo verjetno pojavil nov, vsaj dokler bo dovolj uporabnikov novih pametnih telefonov Huawei brez Googlovih storitev.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja