Mešani občutki o mešani resničnosti
Matjaž Ropret 30. avgusta 2017 ob 15:57

Asus je zadnja leta največ pozornosti namenil preboju v »prvo ligo« izdelovalcev prenosnikov, pri njih je izboljšal materiale in oblikovanje ter jih v splošnem naredil bolj atraktivne. S to smerjo nadaljuje tudi letos, a na predstavitvi ob sejmu IFA je največ pozornosti namenil prvim očalom za t. i. mešano resničnost, ki jo bo od jesenske velike nadgradnje podpiral sistem Windows. To smo tudi na hitro preizkusili in odšli z mešanimi občutki.

Očala so na pogled zelo podobna tem, ki jih že nekaj časa srečujemo za navidezno resničnost, denimo tistih za Playstation VR. Pa tudi celotna demonstracija, ki smo je bili deležni, je temeljila na klasični navidezni resničnosti in 360-stopinjskem videu, programska oprema ni združevala slike dejanske resničnosti z elementi navidezne. Kljub temu, da imajo očala spredaj dve kameri. Za nošenje niso neudobna, v Asusu poudarjajo, da tehtajo manj kot 400 g in imajo antibakterijske in hitro sušljive tekstilne obloge.

Ločljivost očal je uradno 3K, zasloni pa podpirajo osveževanje z 90 Hz, kar naj bi preprečevalo utripanje slike in s tem slabost pri uporabniku. V naši nekajminutni predstavitvi je slika zelo variirala, od dokaj lepe pri narisanih scenah, do precej nizkoločljivostne v videu. Veliko bo torej odvisno od vsebine, sama strojna zasnova ni ravno šibka. Upravljanje s krmilnikoma je sicer naravno in udobno, a imata nekaj zamika. Očala bodo stala nekaj manj kot 500 evrov, na računalnik se priključijo čez USB in HDMI, seveda pa je treba imeti dovolj zmogljivo grafično kartico.

Od prenosnikov je Asus znova pokazal Zenbook Flip S (UX370), ki je menda najlažji vrtljivi računalnik, saj tehta 1,1 kg in je tudi izjemno tanek (10,9 mm). Tudi v živo je nekaj posebnega in ima zelo odziven zaslon na dotik.

Za resnejše delo bo verjetno bolj zanimiv kateri od dvojca Zenbook Flip 14 in 15. Prvi je še en iz serije najlažjih, saj tehta najmanj o vrtljivih prenosnikov z ločeno grafično kartico. Ta je Nvidia MX150, poganja pa 14-palčni zaslon s polno visoko ločljivostjo. Reč naj bi nazivno tehtala 1,4 kg, vendar so nekatere konfiguracije težje in vsekakor se je zdela masa večja, ko sem ga prijel v roke. Osnovni model naj bi sicer stal zgolj 799 evrov. Še nekoliko bolj zmogljiv in vsaj za sto evrov dražji bo 15-palčni model, ki pa ima lahko zaslon 4K in grafični čip Geforce GTX 1050. Seveda osnove konfiguracije za omenjene cene ne bodo niti blizu opisanemu.

Vivobook Flip 14 prav tako prinaša 14-palčni zaslon v velikosti računalnika, kot jo imajo običajni 13,3-palčni modeli, je tudi vrtljiv in tehta 1,5 kg, vendar je bistveno debelejši. Pa tudi kupcem prijaznejši, saj se bo začel pri 399 evrih. Kaj od tega bomo deležni v slovenskih trgovinah in po kakšnih cenah pa je pri Asusu vedno vprašljivo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja