Mercedes-Benz EQA: Lepša vožnja kot v EQC (#video)
Matjaž Ropret 9. oktobra 2021 ob 06:35

Pri znamki Mercedes-Benz je elektrifikacija modelne palete v resnem zagonu. Nedavno smo na sejmu v Münchnu lahko sedli v veliki limuzini EQS in EQE, zdaj pa smo na prvo vožnjo zapeljali še SUV-jevski EQA, ki se v ponudbi pridružuje večjemu EQC. Po našem mnenju z boljšimi atributi, če zanemarimo prostor, še posebej v prtljažniku.

Nikogar verjetno ne bo presenetilo, če EQA označimo kot električno gnani GLA. Po obliki sta si avta zelo podobna, je pa prvi za 5 cm daljši (4,46 m proti 4,41 m). Med njima je tudi precej klasičnih deset tisoč evrov (ali malo več) razlike v izhodiščni ceni. Ta se za EQA 250 začne pri 55 tisočakih, medtem ko bo treba za EQA 300 4Matic odšteti najmanj 60 tisoč evrov in za EQA 350 4Matic 63 tisoč evrov. Do razlik med njimi še pridemo. Tudi po notranji prostornosti ni večjih odstopanj med obema, kar je zanimivo, glede na to, da električni običajno ponujajo več prostora v kabinah. Prtljažnik je pri EQA celo izrazito manjši, saj ponuja vsega 340 l prostornine, GLA-jev jih premore 425 l.

Vseeno, za voznik in sovoznik se ne bosta pritoževala. Prostora imata dovolj, sedeže izvrstne, oblikovno in glede materialov so armaturna plošča in ostali elementi nad večino avtomobilov iz neprestižnega segmenta. Tehnologija je tudi še naprej impresivna, četudi zdaj instrumentno ploščo z dvema zaslonoma in infozabavnim sistemom MBUX poznamo že nekaj let, malce več o njem v videu, prav tako upravljanje s sledilnimi ploščicami na sredinski konzoli in na volanu (poleg zaslonov na dotik), in tukaj Mercedes ni izumljal česa novega.

Manj udobno, kot bi si želel, je zadaj. Vsaj za odrasle in nasploh visokorasle. Prostora za noge je sicer solidno dosti, ampak klop je izredno nizka, zaradi česar sedenje ni najbolj prijetno, razen morda za otroke. Verjetno je razlog v tem, da ima avto že tako nekoliko višjo oddaljenost od tal, še dodatno pa začetno višino povečujejo baterije v dnu vozila. Višja klop bi verjetno pomenila, da bi se nekateri potniki z glavo že zelo približali stropu, a vseeno imajo mnogi drugi avti to rešeno bolje. Podobno prtljažnik, ki je sicer uporabne oblike in brez kakšne stopnice, vendar dokaj nizek. Pod nivojem je še nizka luknja za shranjevanje kabla, a žal nič več.

Baterija ima pri vseh izvedbah enako kapaciteto – 66,5 kWh (neto). Pri različici 250 to pomeni 426 km uradnega dosega po meritvah WLTP, pri ostalih dveh pa 432 km. Kar je zanimivo, saj sta slednji močnejši in hitrejši. V 250 namreč vgrajujejo motor s 140 kW moči, ki poganja prednji kolesi. Izvedbi 300 4Macin in 350 4Matic imata pogon na vsa štiri kolesa in 165 ali 210 kW, pospešek od 0 do 100 km/h pa se z 8,5 s spusti na 6,9 oz. 5,8 s. Avto se v bistvu zdi še hitrejši. Razlika v primerjavi s tistimi, ki imajo zgolj okrog 100 kW je predvsem pri višjih hitrostih, kjer je precej bolj poskočen. Z vidika pospeškov in hitrosti je že 250 povsem zadosti, a menda zmogljivejši različici še lepše razporejata moč in navor ter ponujata boljši izkoristek. Pa tudi vlečeta kar do 1,8 t težko prikolico, 250 le do 750 kg. To bi torej lahko bil razlog za eno od štirikolesno gnanih izvedb, zaradi obnašanju v snegu ali terenskih sposobnosti pa bi se vseeno raje oziral za kakšnim drugim 4×4.

Polnjenje je dokaj standardno. Na izmeničnem toku gre do 11 kW, na enosmernem pa do 100 kW. Po izkušnjah z drugimi avti se z najvišjo močjo ne polni ves čas, po 80 odstotkih napolnjenosti ali še prej jo zagotovo zniža, pa tudi v optimalnem območju (nekje med 20 in 60 odstotki) je lahko moč polnjenja odvisna tega, koliko je baterija ogreta in še kakšnega drugega vidika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za električni model se EQA pelje zelo dobro. Ne mislim samo na hitrost in instantne pospeške, kar sem že omenjal. Daje okretnejši in lahkotnejši občutek kot EQC, čeprav že 250 uradno tehta 2040 kg (drugi različici 2015 kg). Dve toni ni malo, vseeno pa gre zelo lepo čez grbine in se malo nagiba v ovinkih. Tako hitro kot v kakšnem Peugeotu e-208 ali Corsi-e, ki sta skoraj pol tone lažja in precej nižja, se jih seveda ne izpeljati, a sem kljub temu užival. Definitivno je bolj dinamičen kot manjši Peugeot e-2008.

Družinski avto EQA ni, prav tako ne bo prepričal najbolj zagretih voznikov, če se ti sploh spogledujejo z elektriko. A za posameznike ali pare, ki bi radi zmes prestiža, udobja, moderne tehnologije in vsaj malce dinamične vožnje je lahko več kot primerna izbira. Veliko podobnih modelov na trgu v resnici (še) ni.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja