Mercator plačilno kartico Pika prenaša še na telefon
Matjaž Ropret 7. maja 2018 ob 08:35

Število možnosti za plačevanje s telefonom se po širitvi platforme mBills in dveh bančnih mobilnih denarnicah, Intesini in NLB-jevi, povečuje še za eno. Mercator namreč svojo aplikacijo Moj M nadgrajuje s funkcionalnostjo mobilne denarnice M Pay. Tako bo tudi z mobilno napravo mogoče plačevati enako (ali vsaj podobno) kot s (plačilno) kartico Pika.

Mercator ponuja več vrst kartic Pika, nekatere od njih omogočajo »plačevanje« namesto z bančno kartico, pri katerem kupec poravna svoje obveznosti enkrat na mesec. In zdaj bodo te lastnosti v omenjeni aplikaciji, tako da ne bo treba na plano vleči fizične kartice, ampak zgolj telefon iz žepa. V aplikaciji se bo pojavila ikona M Pay in, tako pravijo v Mercatorju, »v nekaj korakih, ki vključujejo vnos gesla Portala Moja Pika in avtorizacijske kode prek SMS sporočila, lahko uporabniki prenesejo svojo pametno Piko na telefon.« Mobilna aplikacija bo na voljo tako za Android kot za iOS, seveda pa bo brezstično plačevanje mogoče samo z androidnimi telefoni z vgrajenim NFC-jem.

Sam postopek plačevanja lahko poteka s kodo QR, ki se izpiše v aplikaciji. Blagajnik oz. trgovka nato prebere to kodo, da sistem zazna kartico. Če kupec zgolj uporabi navidezno kartico za zbiranje pik, je treba samo pokazati kodo, če pa tudi za plačilo, mora biti telefon povezan v internet. Za brezstično plačilo do 15 evrov ni treba nič drugega, kot prisloniti telefon k terminalu POS – enako kot pri vsakem tovrstnem nakupovanju. Pri večjih zneskih pa gre takole: »Odprete mobilno aplikacijo na ekran s QR kodo in nato približate telefon k terminalu.« V Mercatorju kode QR navajajo tudi kot varnostni element, vendar bo treba vse skupaj preizkusiti v praksi. Takrat bomo lahko ocenili sam postopek in tudi varnost.

V največjem trgovcu so v raziskavi, ki jo je opravila Ninamedia, ugotovili, da bi slaba tretjina vprašanih uporabljala telefon za plačevanje. Dobra četrtina ostaja neodločenih. Potencial je torej nekaj več kot polovica kupcev, vendar ne vemo, kakšen je bil vzorec raziskave. Po njej sicer dobra polovica zdaj plačuje z gotovino, malo manj kot polovica pa s karticami. En odstotek pa že zdaj z mobilno napravo. Kar je lahko zaradi na začetku omenjenih možnosti ali pa zgolj statistična napaka. Toda, če nič drugega, tudi zaradi sistema M Pay so v Mercatorju v zadnjem mesecu (končno!) zamenjali nekaj tisoč terminalov POS v Mercatorjevih centrih in v franšiznih trgovinah s takimi, ki podpirajo brezstično plačevanje. Vsaj za nekaj sekund ali celo minut na dan se je s tem zagotovo pospešil prehod kupcev mimo blagajn.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
9 komentarjev
 • A je potrebno, če hočeš na samopostrežni blagajni samo naložiti pike samo prisloniti telefon na terminal in se poveže prek NFC…ali je potrebno skeniranje QR kode? Če se ne motim so namreč ti terminali narejeni tako, da na vsak način hoče, da vstaviš kartico…tako, da dvomim, da gre s skeniranjem QR kode z ročnim čitalcem.

 • Sam sem probal plačilo v hipermarketu v Kromberku. Plačilo 22 EUR, prisloniš k terminalu POS, popiska in izpiše transakcijo. Hitro in učinkovito!

 • Sedaj dela na hitrih blagajnah tudi samo zbiranje pik (če nimaš plačilne pike) in to prek NFC. Samo prisloniš telefon (niti ni treba imeti odprte aplikacije) in to je to. Edino prvič mi je privzeto hotelo zagnati Google Pay (ki v .si za fizične nakupe ni podprt)…kljub temu, da sem bil v aplikaciji Mpay. Po spremembi, da je privzet način plačila Mpay pa dela brez problema.

  Edino kar ne vem je kaj bi se zgodilo, če bi pa v takem primeru želel pike zbirati z mpay, plačati pa z NLB pay (ne morem probat, ker nisem na tej banki). Ker kolkr sem vidu te nič ne vpraša s čim želiš plačati…ampak avtomatsko izbere kar privzeto.

   • uf, to pa ni praktično 🙁 bolj sem upal, da bi vsaj pri NLB pay (oz katero drugo rešitvijo) v kolikor bi ta bila “on screen” avtomatsko plačalo z njo in ne bi poskušalo s privzetimi nastavitvami.

    • Ne gre, ker takrat, ko nfc ob približanju terminalu da ukaz za plačilo, sistem prikliče privzeto “denarnico”. Opcije, da bi vsakič sproti izbiral, pa ni. Niti ne bi bila praktična.

     • Dejansko obstaja nastavitev, ki to omogoča…ampak mislim pa, da mora podpirati tudi Aplikacija s katero želiš povoziti privzeto nastavitev. To nastaviš pod Tap & Pay kjer nastaviš privzeto “denarnico”. Pod izbrano privzeto “denarnico” imaš Use default in če klikneš na to, dobiš možnost “Except when another payment app is open”. Stestirano deluje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja