Menjava na vrhu ranjene Nokie
Matjaž Ropret 2. marca 2020 ob 10:23

Pred dnevi so dobro obveščeni mediji pisali članke o težavah finske Nokie in razmišljanju o »strateških možnostih,« ki menda vključujejo tudi potencialno združevanje s švedskim Ericssonom. Danes pa je iz Nokie prišla vest, da se dolgoletni predsednik uprave Rajeev Suri umika in da ga bo s septembrom nasledil Pekka Lundmark.

Novi predsednik uprave je trenutno prvi mož energetskega podjetja Fortum, ki ima prav tako kot Nokia sedež v finskem mestu Espoo. Kot so zapisali, je v času vodenja omenjenega podjetja ves čas uspeval prinašati lepe dobičke delničarjem, prenovil strategijo podjetja in ga pozicioniral kot pomembnega igralca na globalnem energetskem področju. Lundmark je sicer nekoč, med letom 1990 in 2000, že bil v Nokii, kjer je imel že tudi nekatere visoke pozicije.

Pekka Lundmark. Foto: Wikipedia

Predsednik nadzornega sveta Risto Siilasmaa je v vnaprej pripravljeni izjavi poudaril Lundmarkove vodstvene sposobnosti, poznavanje telekomunikacij in industrijske digitalizacije, pa tudi osredotočanje na bistvene poteze in operativno odličnost. Vse to bo potreboval, kajti Nokii v zadnjem času ne gre najbolje. Korporacija lani ni izplača dividend in je napovedala zmanjšanje prihodkov in dobička, delnica je v zadnjih dvanajstih mesecih izgubila tretjino vrednosti. Zato so se začele pojavljali omenjene novice o tem, da znotraj podjetja razmišljajo o drugačni strategiji, med drugim o morebitni odprodaji določenega premoženja ali celo poskusu združitve s konkurenčnim Ericssonom, ki prav tako ne blesti pri finančnih rezultatih. Kar pa bi verjetno povzročilo dolgo odločanje varuhov konkurence in nazadnje morda celo blokado take poteze, ki bi, še posebej tam, kjer bi bil Huawei »izgnan« v praksi povzročila monopol na trgu opreme za omrežja mobilne telefonije. Mimogrede – v Sloveniji Nokijino opremo uporablja A1, Telekom Slovenije je tradicionalno kupec Ericssona, Telemachovo omrežje pa je zgrajeno s Huaweijevimi baznimi postajami in ostalo tehnologijo.

V ozadju vsega je seveda prehod na omrežja 5G. Pri tem je oba evropska velikana tehnološko prehitel kitajski Huawei, ki pa ga ponekod politika izriva zaradi »strahov« o prisluškovanju oz. odtekanju občutljivih informacij k pekinškim oblastem. Kljub tem težavam Huaweija pa Nokia in Ericsson ne izboljšujeta svojega poslovanja, malo zaradi svojih zamud, malo pa zaradi čakanja mnogih operaterjev.

Rajeev Suri je bil na čelu Nokie od l. 2014, ko so Finci prodali telefonski oddelek Microsoftu in se je umaknil Stephen Elop, toda indijski poslovnež s singapurskim državljanstvom je že od l. 2009 vodil Nokia-Siemens Networks in kasneje Nokia Solutions and Networks, ko so Finci odkupili nemški delež v podjetju. Med drugim je v tem času izpeljal prevzem ameriško-francoskega konkurenta Alcatel-Lucent.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja