Medion Akoya E2218T: Zanimiv mali prenosnik iz Hoferja
Matjaž Ropret 14. junija 2017 ob 12:13

Diskontni trgovec Hofer občasno preseneti s kakšnim računalnikom za dobro ceno ali z zanimivimi lastnostmi, pogosto obojim. To so običajno izdelki znamke Medion, ki je v lasti kitajskega podjetja Lenovo, a menda deluje samostojno. V Sloveniji se jih drugje večinoma ne da najti in tudi pri omenjenem trgovcu samo kdaj pa kdaj. Od jutri bo spet v ponudbi vrtljivi prenosnik za 280 evrov, kakršnega so prodajali že pred nekaj meseci in opis tega sledi v nadaljevanju.

Naprave Medion imajo precej nedomiselna imena. Računalnik, ki sem ga preizkušal, je Akoya E2218T, ta, ki prihaja v prodajo, je E2228T. Edina razlika, ki jo razberem iz specifikacij, je v sledilno ploščico dodan bralnik prstnih odtisov za lažje in potencialno varnejše vpisovanje v sistem Windows. Seveda obstaja možnost, da so določene komponente, denimo zaslon, kljub temu, da bi po opisu morale biti enake, v resnici nekoliko drugačne. Ampak s precejšnjo gotovostjo trdim, da sta prenosnika pretežno enaka.

Osnove so naslednje. To je majhen in tudi še kar lahek računalnik, saj tehta manj kot 1,2 kg. Ni najtanjši, a se mi zdi, da njegova debelina ne bo motila nikogar. Zaslon je popolnoma vrtljiv v slogu modelov Yoga, ki jih glasno promovira lastnik Mediona Lenovo. Tudi tečaji, ki omogočajo to preklapljanje iz klasične prenosniške v tablično obliko, so zdijo nekam znani. Diagonala je 11,6 palcev, kar se mogoče sliši malo za resno delo, ampak sploh ni krize, še posebej zaradi tega, kar bom kasneje povedal o tem ekranu. Procesor, ki vse skupaj poganja, je Intelov Atom X5 z8300, delovnega pomnilnika je 4 GB, diska SSD pa 64 GB. Reč ima tudi kar lep nabor priključkov. Kako pa se vse skupaj obnese med resno uporabo?

V nekaterih vidikih je dejansko boljši kot sugerira njegova cena. V drugih pa je točno to, kar bi moral biti – prenosnik za 280 evrov. Čez ta isti procesor sem se pritoževal že pri precej bolj tehnološko zanimivem modelu Lenovo Yoga book. Tja noter res ni sodil in tisto je bil dvakrat dražji sistem. Tule je procesor enako počasen, a vsaj vemo, zakaj so ga izbrali, vsak drug bi dvignil ceno. Res pa ta čip ni povsem dorasel poganjanju Windows 10. Saj gre in da se narediti marsikaj, ampak pogosto je treba malo ali pa niti ne tako malo počakati. Da se program ali zavihek naloži, da sistem obdela to in ono. In določenih opravil se res ni najbolj priporočljivo lotiti. Za brskanje po spletu, pisanje in druge procesorsko ne pretirano zahtevne zadeve je ta prenosnik uporaben, za kaj več pa, pričakovano, ne. Vsaj tisti štirje gigabajti pomnilnika pripomorejo k temu, da je Windows kolikor toliko odziven. In dobra stran procesorja s spodnje strani zmogljivostne lestvice je odsotnost vseh ventilatorjev. Zato je računalnik povsem tih, pa tudi segrevanja je dokaj malo.

Zaslon je izstopajoča lastnost. Polna visoka ločljivost je izjemno redka v tem cenovnem razredu. Prav tako matrika IPS. Je tudi prijazne nesvetleče sorte, pa vseeno so barve dovolj lepe in čez vidne kote nimam pripomb. Celo svetilnosti je dovolj, da niti ni treba imeti zaslona na najbolj svetli nastavitvi. In ker je vrtljiv, seveda podpira dotike. Precej odzivno, če že je kakšen zamik, je prej zaradi procesorja kot zaradi zaslona samega. Cenejša zasnova pa se vidi po tem, da je treba ob vrtenju zaslona ročno izključiti tipkovnico – s pretikalom ob strani.

Tipkovnica in sledilna ploščica sta najslabši lastnosti tega prenosnika.

Izdelava in materiali se zdijo dobri. Plastika je prijetno mehka, kakšnih čričkov ni opaziti ali slišati, tudi ni zvijanja ob normalnem rokovanju, trši prijemi pa seveda razkrijejo nizkocenovno poreklo. Ampak zdi se mi, da s trpežnostjo ne bo težav. Kakšna praska na zunanjosti se bo sčasoma verjetno poznala, drugače pa niti ni treba biti posebej nežen s tem računalnikom.

Kjer pa nežnost ne pride v poštev, je na žalost tipkovnica. Ta je skupaj s sledilno ploščico daleč najslabši del tega izdelka. Že sama velikost ni najbolj primerna za tipkanje daljših besedil, potem imajo nekatere tipke nekoliko nenavadno obliko, predvsem pa zelo čuden hod in zaznavanje pritiskov. Če v tem članku manjkajo posamezne črke ali presledki, je to prav zaradi te tipkovnice. Dovolj trdo, odločno tipkanje še nekako poskrbi, da se na zaslonu znajde večina želenih črk, drugače pa lahko najmanj v vsaki drugi besedi manjka kakšna črka. In kakšne besede so lahko obrnjene povsem okrog. Kolikor mi je ideja takega majhnega, lahko prenosljivega in poceni računalnika všeč, pa nanj tipkam manj pogosto, kot bi, če bi imel spodobno tipkovnico. Res škoda.

Enako velja tudi za sledilno ploščico. Ampak nanjo vsaj lahko bolj ali manj pozabim, ker se da večino upravljanja postoriti z dotikanjem zaslona ali z miško. Tudi po večtedenskem trudu nisem našel gonilnikov za to ploščico, ki bi omogočali naravno drsenje prstov – vsebina se še vedno premika v isti smeri kot prsti, namesto da bi bilo ravno obratno, kot smo se že zdavnaj navadili. Pa tudi če bi to delovalo, ne bi spremenilo dejstva, da je ploščica majhna in nenatančna. Podpira sicer  večprstne dotike in ni treba vedno pritiskati, kot smo bili navajeni po starem in kar tudi deluje, a druge pomanjkljivosti te dobre plati zasenčijo.

Vseeno, z nekaj vaje in prilagajanja pa tudi potrpežljivosti se da na tem prenosniku narediti marsikaj. In na terenu se pogosto res ni kaj pritoževati. Tudi trajanje baterije je dovolj solidno, da ni treba nositi s seboj neuglednega in počasnega polnilnika. Tja do šestih ur delovanja z enim polnjenjem ni noben problem prignati te Akoye.

Glede na ceno je dobra, v bistvu odlična tudi podpora za brezžične standarde. Wi-fi se lahko povezuje po protokolu ac in na petih gigahercih, bluetooth je različice 4.1. In fizičnih priključkov tudi ne manjka. Dva USB-ja, mini-HDMI in čitalnik pomnilniških kartic microSD so ob standardnem izhodu za slušalke boljši nabor kot pri kakšnem nekajkrat dražjem modelu. Rad pa videl, da bi tipko za vklop in izklop postavili kam drugam kot ob strani na sredino, kjer sem jo prve dni prepogosto po nesreči pritisnil. Ampak očitno je v Lenovu to zdaj priljubljena pozicija, Yoga 720 je imela enak problem. O zvočnikih pa raje ne bi. To ni prenosnik za poslušanje glasbe ali za tiste, ki imajo ves čas v ozadju (ali ospredju) youtube. Malo pomaga, da so spodnje gumijaste nožice precej visoke in ima zato zvok vsaj nekaj resonančnega prostora, je pa zato računalnik na pogled malo manj eleganten. Ampak eleganca je tu tako ali tako drugotnega pomena. Je pa zaradi slabega, plehkega zvoka nekoliko manj smisla v obračanju zaslona, kajti v takem položaju je primeren za t. i. konzumiranje vsebine. S slabim zvokom pa v tem ni kakšnega užitka.

Naprave, kot je ta lažna Yoga, včasih pri kom vzbudijo prevelika pričakovanja. Ker mogoče izgleda, kot da bodo za malo denarja dobili nekaj, kar se drugače prodaja za bistveno višje zneske. Zato bo razočaran, kdor misli, da je to trikrat cenejši nadomestek za macbooka air ali kaj podobnega. Ni niti blizu temu, je pa lahko čisto soliden mali prenosnik, kakršnega je po pravici povedano drugje kar težko najti. In zato je zanimiv in vreden nakupa kot pomožni računalnik za tiste priložnosti, ko ne rabiš zmogljivosti in se ti ne da s seboj prenašati večjega prenosnika.

Nabor priključkov je soliden, tipkovnico je treba ob vrtenju zaslona izključiti ročno.
Medion Akoya E2218T
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Opremljenost in delovanje
  • Trajanje baterije
  • Cena
3.8

Naj kupim?

Kot pomožni prenosnik za določene priložnosti je več kot zanimiv. Za glavni računalnik pa je premalo zmogljiv in ima preslabo tipkovnico.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Lepo, natančno in duhovito napisan opis medion akoya malega prenosnika.
    Mogoče manjka beseda ali dve o možnosti predvajanja filmov.

    • Zato, ker se nisem prav dosti posvečal temu. V osnovi pa ni težav, dokler vir ni v višji ločljivosti od 1080p. Takrat tudi pride prav obračanje zaslona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.