Matjaževih 180 (8. del): Novoletni sms-i (ne) umirajo
Matjaž Ropret 5. januarja 2019 ob 07:30

Tokrat se za novo leto razen Marjana z sms-om name ni spomnil skoraj nihče drug. S čimer pa se ne obremenjujem, ker mi je veliko ljudi zaželelo srečno 2019 po drugih poteh, tudi s staromodnimi papirnatimi voščilnicami. Zato pa mi je to dalo misliti, če je morda pošiljanje esemesov za silverstra in novega leta dan passe. O tem, kaj pravijo operaterji, v videu.

V prejšnji epizodi sem pokazal nekaj naprav, ki jih uporabljam in so bile novosti v lanskem koledarskem letu. Tokrat pa so na vrsti programi in storitve, ki so mi pomembne, nepogrešljive pri vsakdanjem delu. Pisarniški softver, pripomočki za obdelovanje fotografij in montažo videa, oblačne shrambe, upravitelj gesel. O vsem tem več v vlogu.

Tule pa še o storitvah, ki na katere sem naročen za glasbo in filme (ter risanke), nepogrešljivi sestavini tako delovnega kot prostega časa in seveda starševstva.

Apple Music – Precej preden ga je spoznala širša slovenska javnost sem se naročil na storitve pretočne glasbe Deezer in jo uporabljal kar nekaj let, zadnjih nekaj mesecev z “družinsko” naročnino, da so do desetine milijonov pesmi imeli dostop še drugi člani (razširjene) družine. Toda nedomišljen uporabniški vmesnik in način prijavljanja v družinske račune (vsakdo bi lahko iz svojega prestopil v mojega administratorskega) ter dejstvo, da je v naši združbi več uporabnikov jabolčnih naprav kot pristašev robotka, so nas preselile k Applovi glasbeni ponudbi. Ta je tudi cenejša (8,99 evrov namesto 10,49 evrov na mesec) in ima najmanj primerljivo knjižnico ter dobre “radijske” postaje. Deluje bolj ali manj povsod, resda na PC-ju z obupnim programom iTunes, čakam le še, da bo z Alexo prijateljica še kje drugje kot v ZDA.

Netflix –  Priznam, za gledanje serij in filmov v resnici nimam prav dosti časa, če že, pa je Netflix kljub še vedno precej okrnjenem naboru v primerjavi z ameriškim, še vedno najboljša izbira. Vedno se najde kakšen novejši film, poučen dokumentarec, napeta serija ali celovečerna risanka (dokler jih Disney ne umakne na svojo storitev, ki pa najbrž vsaj na začetku ne bo globalna). Pa tudi kakovost slike je odlična in vsebine v načinu HDR so odličen vir za testiranje televizorjev. Še vedno pogrešam slovenske podnapise in sinhronizacijo pri risankah, je pa tistih 12 evrov za sliko 4K in hkratno gledanje na štirih napravah čisto ustrezna cena. Amazonov Prime Video je pol cenejši, vendar s siromašno knjižnico in bistveno slabšimi serijami lastne produkcije ni vreden niti toliko.

HBO (Go) – Ta filmska storitev je zdaj sicer na voljo tudi samostojno, sam pa jo imam že leta v paketu telekomunikacijskega operaterja. To je kraj za filme, ki so bili v kinu lani ali predlani, nekatere povsem aktualne serije (Igra prestolov!) in sinhronizirane risane filme. Aplikacija bi bila lahko boljša in dostopna na več napravah (npr. na androidnih televizorjih), pa tudi sliko 4K še čakamo, toda vsebinsko je zagotovo vredna petih evrov, kolikor stane kot spletni HBO Go.

Voyo – Pro plusovo storitev priporočam tistim, ki želijo nekaj ali vse od naslednjega: slovenske filme, boks, sinhronizirane risanke (kakršne so na programu Oto in podobnih) ter vsebine s Pop TV. Vmesnik je še vedno nepregleden in premalo strukturiran, kvaliteta slike nič posebnega in cena s sedmimi evri ne ravno nizka, toda kot že pri HBO je glavni draž v vsebinski ponudbi. Meni sicer ni posebej blizu, marsikomu drugemu pa najbrž je.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
11 komentarjev
 • Kakšna pa je kvaliteta slike na HBO (GO) in na Voyu ?
  Imata vsebine tudi z zvokom 5.1 kot to ima Netflix ?

  Kaj imajo na Voyu takšnega, da bi se ga splačalo imeti sploh če imaš že IPTV oz. kaj drugega, ki ima Pro Plusove TV programe v HD ?

  • Za zvok ne bom trdil, ker imam že nekaj časa samo sistem 2.1. Pri sliki pa je HBO še kar, čeprav daleč od Netflixa, Voyo pa bolj tako. Tudi novejša produkcija nima niti lepega HD-ja, kaj šele kaj več. Na Voyo sicer dokaj hitro pridejo slovenske kino uspešnice, imajo prenose boksarskih spektaklov in še nekaterih športov, kar lep nabor risank, itd

 • HBO Go aplikacija je sedaj približno en mesec na voljo tudi za Android TV (končno). Lahko bi bila boljša, ampak vseeno je izkušnja bistveno boljša kot na vmesniku operaterja.

 • Ce isces alternativo za password managerja priporocam Enpass. Za desktop je zastonj, za telefon je pa nakup zgolj enkraten (par eur) . Omogoca, da kriptirano datoteko sinhroniziras s poljubnim cloudom, kar se mi zdi dodatna prednost. Lahko pa probas tud keepass k je open source… Samo ma precej zastarel uporabniski vmesnik.

  Kot dodatno zaščito pa priporočam 2 step authentication in sicer aplikacijo authy… Ki za razliko od google authenticatorja dodatno Omogoča backup (ce zgubis ali zamenjas telefon kode preprosto restoras iz clouda) ter omogoca enostaven prenos istih kod tudi na druge tvoje naprave (tablice… )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja