Matjaževih 180 (6. del): Zakaj ima EON toliko tipk in zakaj Philips/TP Vision že tri leta izdeluje enak televizor?
Matjaž Ropret 22. decembra 2018 ob 07:30

Operaterski televizijski sprejemniki že doslej niso bili povsem “neumni”, z njimi se je dalo početi še kaj drugega, kot le gledati TV. Pa vseeno se je več kot polovica Telemachovih naročnikov raje odločala za kartico Conax v televizorju (s podporo za dvb-c, ki jo imajo praktično vsi modeli) kot za set-top-boks. To in govorice, da “Telekom nekaj pripravlja,” so prevladujočega kabelskega operaterja spodbudile k dodatnemu razvoju svoje platforme EON. Najprej so jo razširili na večino glavnih sistemov za televizorje, zdaj je prišla še v prejemnik.

Ta je podoben, a vseeno precej drugačen od Telekomovega, predvsem glede enostavnosti uporabe. Najbrž se je Telemachu zdelo fino in uporabno za vsakega od glavnih podmenijev ali razdelkov na daljinec uvrstiti tipko ali celo dve, toda ljudje si ne bodo takoj zapomnili, katera kaj naredi. Glasovno upravljanje deluje solidno, toda nekoliko počasneje kot pri konkurentu, in narobe razumljenih vprašanj je tudi nekaj več.

Ali TP Vision že tretje leto zapored izdeluje enak televizor srednjega razreda? V resnici ne, dalo pa bi se tako sklepati, če bi zijal samo v to, kar je v programski shemi operaterja. Napredek teh zadnjih nekaj let je viden v sliki HDR ali kakšni drugi iz res dobrega vira.

 

In še častna omemba za Panasonic G9, ki je pravzaprav video-fotoaparat. Za tiste, ki se jim zdi GH5 preveč usmerjen v snemanje. Tako je G9 primeren tudi za “akcijsko” fotografiranje, seveda pa je še vedno huda video “mašina”.

Vabljeni torej k ogledu. In hvala za vsa priporočila, všečke in naročanje na naš kanal na YouTubu.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja