Matjaževih 180 (4. del) – Imam novega Pixla, Samsung pa trgovino
Matjaž Ropret 8. decembra 2018 ob 07:30

Letos me je fotografsko najbolj navduševal lanski telefon – Google Pixel 2 XL. Zato je bil skrajni čas, da si vsaj za test, pa mogoče tudi za stalno uporabo, priskrbim aktualno, še precej svežo trojko. Navsezadnje so dvojko precej kritizirali zaradi določenih napak pri zasnovi, še posebej zaslona, čeprav je pri mojem ekran čisto v redu, torej bi moral Pixel 3 predstavljati vsesplošen napredek. Na srečo se je v času črnega petka pokazala priložnost za cenovno ugoden nakup – guglfoni so dragi! – v Nemčiji. Tako je mali Pixel 3 zdaj tu in čas je za odpiranje škatle in kratko pojasnilo, zakaj me ta serija mobilnikov tako zanima in bi morala še koga.

Google že tradicionalno pripravi dva modela Pixel, potem ko je prej z Nexusi vsako leto drugače eksperimentiral. Tako sem se pri dvojki odločil za večji XL, ker je bil takrat manjši model še precej staromoden z veliko roba okrog zaslona s še starim razmerjem stranic (16:9). Zdaj je tudi mala trojka bolj moderne ozke in razpotegnjene oblike in čeravno je čela in brade še vedno precej, je to vsaj opravičljivo zaradi (glasnih) stereo zvočnikov, pa še zaslonski zarezi so se tu izognili. Pri modelu 3 XL ne samo, da se ji niso, celo orjaška je. Tako sem tokrat, tudi zaradi cene, posegel po malem pikslu. In še enkrat za spremembo belem, ki izgleda prav čedno. Zadaj sta dva različna odtenka, ob strani nežno zelena tipka in s sprednjo črnino je kontrast prav privlačen.

Novi Pixel ni več kovinski, zdaj je moderno steklo. Tudi zaradi induktivnega polnjenja, ki ga zdaj ta telefon podpira. Hura! Je pa zadnja plat, razen zgornjega svetlečega pasu (kjer sta fotoaparat in NFC), spet premazana z nekakšno barvo, ki preprečuje, da bi telefon polzel iz rok. Zelo dobrodošlo, že pri dvojki mi je to ena najbolj všečnih lastnosti. Bojim se samo, da se bo premaz sčasoma spraskal. Bomo videli. Velikost pa je skoraj enaka kot pri iPhonih X ali XS. Zaslon se mi za zdaj ne zdi premajhen, vsebine na njem je komaj kaj manj kot na večji dvojki, samo malo manjše je skupaj pri privzetih nastavitvah. Kakovost prikaza je res precej boljša, bela je tokrat bela, ni kakšnega čudnega šuma ali modrikastega pridiha od strani. Je pa, zanimivo, barvna kalibracija skoraj povsem enaka. Na živahni nastavitvi so barve res prijetno žive, a pretirane, na naravni nastavitvi pa preveč anemične. Ampak, tako pač je.

O fotoaparatu bom kaj več povedal kdaj drugič. Je še vedno enojen in bi moral biti še malo boljši kot lanski. Spredaj pa sta zdaj dva objektiva, eden za še širši pogled, kar je uporabno. Zvočnika sta mi po prvem poslušanju bolj všeč kot pri dvojki. Izdihata več basov, mogoče malo na račun čistosti v višjih tonih, toda vseeno je končni rezultat bolj poln. Izhod za slušalke se pričakovano ni vrnil, so pa priložene nove, precej spodobne žične slušalke (USB-C) zanimive oblike in z dobro rešitvijo, da lepo stojijo v ušesih. So namreč applovske vrste, ki sicer sedijo v uhlju, a ne gredo povsem v ušesni kanal. Jasno je, da je na telefonu povsem najnovejši Android z decembrskim varnostnim popravkom. Še kaj o tem telefonu v prihodnjih tednih, prej pa si ga poglej v današnjem vlogu!

V njem se nekaj sekund namenil še prvi Samsungovi trgovini v Sloveniji. V njej prodajajo telefone, tablice, ure in dodatno opremo za te naprave. Želijo ponuditi večjo izbiro kot drugi trgovci, ki se ne osredotočajo na eno samo znamko, in pa boljše svetovanje kupcem. Prvi vikend so cene znižane za dvajset odstotkov. Zanimivo bo videti, ali lahko še kdo razen Appla uspe z lastno prodajalno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.