Matjaževih 180 (3. del) – Dunajski zvok polarnega sija
Matjaž Ropret 1. decembra 2018 ob 07:35

V Huaweiju so se ob lanskem debiju procesorja Kirin 970 z namensko “nevralno” procesno enoto tudi sami začeli spraševati, kako naj prikažejo doprinos umetne inteligence. Kakšno finto naj si izmislijo, da jo bodo ljudje lahko razumeli. In so prišli na idejo, da bi uglasbili polarni sij (avroro borealis), enega najčudovitejših naravnih pojavov. Te dni smo krstni izvedbi simfonije lahko prisostvovali v Brahmsovi dvorani dunajskega Musikvereina. Podrobneje bom proces nastajanja tega glasbenega dela, pri katerem je pomagal letošnji procesor Kirin 980 v telefonu Mate 20 Pro, opisal v prihodnjih dneh. Tukaj v vlogu pa bolj na kratko in toliko, da si lahko ustvariš predstavo, ali jim je uspelo uresničiti idejo in umetno inteligenco res poosebiti.

Kadar je človek že ravno na Dunaju, pa četudi na kratko, to izkoristi vsaj za kakšen sprehod mimo tamkajšnjih znamenitosti. Zato sem s seboj vzel napravico Pictar, ki obljublja boljše fotografiranje s pametnim telefonom. Toda to držalo za pol koraka napredka pri ergonomiji zahteva korak ali dva nazaj pri fleksibilnosti in kakovosti, ki jo sicer ponuja mobilnik, kakršen je zgoraj omenjeni, ki sem ga tudi uporabil za preizkušanje.

Več pa v videu. Vabim k ogledu, všečkanju in komentiranju!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja