Matjaževi biti, hiti in miti – Velika noč 2017
Matjaž Ropret 15. aprila 2017 ob 15:21

Na operaterskem trgu se po nekajmesečnem zimskem spanju začenja dogajati.

Simobil se je preimenoval v A1. Ob tem iz podjetja prihajajo spodbudne informacije o novem zagonu in zanosu, v četrtek bodo predstavili drugačno ponudbo fiksnih paketov, ki jih bo mogoče kombinirati še z mobilnimi. Četudi novo ime ni ravno sapo jemajoče in spevno, je celostna podoba kar všečna in domiselna. In če ta operater na trg res prinese kakšno popestritev, bo namen »rebrandinga« dosežen.

Telemach je tudi začutil svojo priložnost. Omrežje LTE je zgrajeno in preizkušeno in zdaj čaka večji naval uporabnikov. Ker je teh še vedno manj kot pri obeh glavnih konkurentih, je treba obstoječim dati možnost, da ga čim bolj zapolnijo. Kako drugače, kot z mesečnimi količinami prenosa podatkov, ki se z vidika zdajšnjih zdijo enormne? Kar naj bi pritegnilo še dodatne naročnike. Lepo je tudi slišati, da v Telemachu intenzivno delajo na povsem novi aplikaciji za mobilno televizijo d3go, menda tudi za pametne televizorje. In upam tudi, da jim preveč energije ne pobirajo težave zaradi prehoda na nov informacijski sistem (SAP, #kajpadrugega).

Telekom Slovenije se menda medtem, kolikor ne razmišlja o nakupu banke, ukvarja z vprašanjem, ali prevzeti Izimobil. Druge opcije so po mojih informacijah za tega (navideznega) operaterja, pa tudi za njegove dobavitelje, precej manj ugodne.

Še pred poletjem bi morala z znamko HoT (Hofer Telekom) na precej zasičen trg mobilne telefonije vstopiti še naveza Ventocom-Hofer. Prvi bo od Simobila najemal omrežje in skrbel za delovanje ter ponudbo, drugi pa bo dal ime in trgovine, kjer bodo kartice SIM naprodaj, in kamor bodo z domnevno poceni in enostavno ponudbo poskušali čim večkrat privabiti uporabnike, da kupijo še kaj drugega.

Po drugi strani razen omenjenega Izimobila trenutno ni govoric o še kakšnih morebitnih nakupih in prevzemih. Država Telekoma ne prodaja in ga skoraj zagotovo pred volitvami, te bodo poleti prihodnje leto,  ne bo več poskušala. Lastnik T-2 nima nikakršnega interesa prodajati tega operaterja, ki mu prinaša čeden denarni tok. Tudi ameriški sklad KKR, tako moji viri, se za zdaj nima namena znebiti skupine United, v kateri je Telemach. Ali ve, da ne more dobiti želene cene, ali pa mu trenutni položaj, finančni izplen in druga »balkanska posla« ustrezajo. Še vedno pa je menda v igri tudi nakup Pro Plusa in združitev operaterja ter televizijskih hiš (še Sportkluba in ostalih v skupini United Media) v največji balkanski telekomunikacijsko-medijski konglomerat.

Ko proizvajalci raznih naprav na predstavitvah več kot o tehnologiji govorijo o izgledu in barvah, nanje pa vabijo vse več snobovske estrade, je jasno, da je prevladala forma nad vsebino. In da, podobno, kot pri politiki, ni več kaj dosti konkretnega povedati, zato je pač treba veliko govoriti in ustvarjati pomp.

Pri nemškem Computer Bildu so testirali Goprojev dron Karma, ki kar ne more do kakšne pozitivne ocene. Zaključek testa bi lahko prevedel v: Sedi, ena!

Vsem voščim lepe praznike, kakšen dan odmora od tehnološkega šuma, potem pa gremo naprej.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja