Matjaževi biti, hiti in miti – tretji teden marca 2017
Matjaž Ropret 19. marca 2017 ob 20:57

Po dveh sejmih se je v iztekajočem tednu tempo rahlo umiril, čeprav smo posneli (in v živo predvajali – kar vedno počnemo na tem istem naslovu) novo oddajo, s pregledom novosti in trendov z obeh dogodkov. Seveda je bil to za nekatere samo kratek predah, ker se v Hannovru že začenja Cebit, nekdaj glavni tehnološki sejem sploh. Ampak ta dogodek je v zadnjih letih prešel v precej bolj poslovno smer, na njem skoraj nihče več ne predstavlja novosti za končne uporabnike in potovanje na še tretji sejem bi bil prevelik zalogaj (v vseh smislih) za enočlansko ekipo Tehnozvezdja, zato bo naslednji verjetno IFA konec avgusta. Mogoče pa se vmes odpravim(o) na kakšen drug dogodek ali predstavitev.

Fantje iz Dlabs so spravili skupaj pregled vseh investicij v slovenske tehnološke startupe. Hvalevredno delo, tudi precej informativno. Še več pa bi izvedeli, če ne kar lep delež podjetij imel enakega imena Skrito, njihovi investitorji pa tudi. Marsikatera transakcija pač ni javna.

Mali prenosnik iz Hoferja, na katerem tipkam tole, nakazuje, na kakšen računalnik bi se morala industrija osredotočati, pa se ne. Ta konkretni izdelek ima pravi zaslon in skoraj pravo ohišje, manjka mu nekaj bliskovnega pomnilnika in procesorske moči (za foto in mogoče še video), pa mogoče še kakšna malenkost. Brez nepotrebnih fensi materialov in zaslonov QHD ali 4K bi najbrž lahko tak izdelek prodajali za 500 evrov, glede na to, da je tale 280. Kupil bi ga takoj in verjamem, da bi bil fantastičen potovalni spremljevalec. Seveda proizvajalcem tak model ni v interesu, ker bi potem še težje prodajali take za trikratno ceno.

Telemach je popolnoma neresen. Ne samo, da uporabnikom daje varnostno nesprejemljive nasvete, ko jim za d3go priporoča že skoraj pozabljeni Intenet Explorer. Aplikacija za to storitev je predpotopna in operater istočasno že nekaj tednov »prenavlja« portal Moj Telemach. Tako se zlahka zgodi, da aplikacija uporabnika nepričakovani izpiše, ko se ta hoče prijaviti nazaj, pa ga pričaka prijazno obvestilo, da je dosegel maksimalno dovoljeno število naprav. Prejšnje prijave seveda ne more izbrisati, ker omenjeni portal ne deluje. Ostane samo klicni center in desetminutno čakanje na »prostega operaterja«. Res izjemna uporabniška izkušnja.

Hekerji so izkoristili ranljivost v aplikaciji, ki nadomešča Twitterjevo in s številnih računov tvitali svastike in proturška sporočila. Lekcija je jasna. Kar vsakemu razvijalcu ne gre zaupati in vsaj vsake toliko časa se splača preveriti, kaj vse je v računu prijavljeno in kdo vse lahko dostopa do podatkov. Na srečo pri Twitterju vsaj ne prenavljajo tega dela spletne strani.

In še manj gre zaupati ponudnikom različnih »povezanih« in »pametnih« naprav. Že tako ali tako je ideja o povezovanju »posteljnih« pripomočkov (pa tudi same postelje, kar smo tudi že videli) popolnoma mimo, ponudnikovo grabežljivo izkoriščanje takega pridobivanja podatkov pa je blizu nezaslišanega. Včasih je res bolje vzeti pamet v roke kot jo kupiti v najnovejši elektronski igrački.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.