Matjaževi biti, hiti in miti – tretji teden februarja 2017
Matjaž Ropret 18. februarja 2017 ob 17:18

Ustanovitelj in direktor Facebooka Mark Zuckerberg je objavil svoj manifest za boljši svet. Grandiozno ali pretenciozno? Po svoje je lepo videti, da imajo taki ljudje širšo vizijo, da niso ozko zatopljeni samo v svojo (tehnološko) zgodbo. In Zuck je tudi zlezel iz prejšnjega kalupa, oklepa, zagovarjanja stališča, da je facebook samo platforma. Mogoče še ni čisto priznal, da je to omrežje medij in da bi morala zanj veljati enaka pravila kot za časopise in televizijske hiše. Ampak to je že druga zgodba, možakar odrašča in zdaj je vsaj pokazal zavedanje, da so lažne novice resen problem. Pa še, da je njegova iznajdba prerasla v mnogo več, kot samo orodje za vzdrževanje stikov in hvalisanje pred prijatelji in znanci. Izpeljava iz tega pa je mogoče res malo pretirana in celo naivna. Težko verjamem, da imata ta osnova in Zuckerbergovi milijoni (milijarde) dovolj potenciala za konkretno spreminjanje sveta na bolje. In vedno so pri takih besedilih, ki se lepo berejo, v ozadju čisto praktične želje tovrstnih magnatov – vzdrževati ali celo še širiti svoj monopol. Pa tudi predstave o tem, kaj je boljši svet, so lahko precej različne. Začenši z “bojem proti terorizmu”, ki ga omenja prvi Facebookovec in ki neizbežno predpostavlja vdiranje v posameznikovo zasebnost. Kar me pripelje k naslednji točki.

Tehnozvezdje na nepametnem mobilniku.

Mogoče bo kmalu res treba čez Atlantik samo z neumnim telefonom v žepu. Pametnega zdaj mejna policija na letališču menda izjemno rada pregleda in uporabnika tam zadržuje tako dolgo, dokler telefona ne odklene. Že do zdaj mi je bil prihod v ZDA zaradi dolgotrajne in neprijazne kontrole vedno mučen. Misli, da bi komu razkrival vsebino svoje glavne naprave ali da bi se potem tam več dni potikal naokrog z neuporabnim telefonom, pa sta mi enako odbijajoči.

Še en žalosten teden v fotografski panogi. Bolj natančno, slabe novice za glavne proizvajalce fotoaparatov in njihove fane. Najprej je Nikon, ki je očitno v težavah, dokončno ukinil tri modele, ki jih je napovedal že lani, a nikoli začel izdelovati. Potem pa je Canon predstavil tri novince, ki so fotografsko vsi brez dvoma izjemno kompetentni, noben od njih pa zmore snemanja v 4K. Kar je pokvarilo vtis že pri drugače zelo simpatičnem in spodobnem žepniku G7X mk2 (test sledi). Res škoda.

Testiral sem Samsungov Galaxy A5, na prvi in tudi drugi pogled cenejši S7. Telefon za tiste, ki res nimajo denarja za najboljši model korejske znamke ali se jim ga preprosto zdi škoda. Ampak zdaj, ko se sedmico tudi v prosti prodaji v Sloveniji dobi za samo sto evrov več kot novi A5 (ja, večino telefonov se proda pri operaterjih in tam je razlika malo večja), sem v vsakem primeru za ta nakup. Čeprav novinec ni slab, daleč od tega, v skoraj vsaki kategoriji zaostaja za zdaj že skoraj eno leto starim S7. Konkretno – hitrost procesorja, trajanje baterije, zmogljivost, hitrost in zmožnosti fotoaparata in videosnemalnika, kakovost zaslona, vodotesnost, brezžično polnjenje, vse govori v prid sedmice. In dokazuje, da še vedno so opazne razlike med telefoni in da je mantra “ima vse funkcije dražjega modela”, navadna traparija. Res je, tudi s cenejšim se da početi veliko večino tega, kar se da z dražjim. Ampak skoraj vsako reč vsaj malo slabše.

Filmska še ni doživela prepotrebne razsvetlitve in pretresa, zato pa je vsaj glasbena industrija hočeš nočeš postavila stvari na pravo mesto. V glasbene naročnine so se v zadnjem času vrnili ali sploh prvič prišli AC/DC, Metallica in Prince, ki so prej z gnusom zavračali vsako možnost, da bi svoje komade dali v poslušanje za nekaj ušivih evrov na mesec. Končno so ugotovili, da je to sedanjost in prihodnost (ali pa jih je v to primorala davčna realnost, kot dediče pokojnega Princea) in da je veliko bolje ljudem omogočiti uživanje v glasbi na legalen način, s tem pa računati na dober obiska na (dragih) koncertih. Še Adele in Taylor Swift se omehčata, pa smo uporabniki vsaj na enem področju digitalnih vsebin zmagali.

Na tekmah v alpskem smučanju nimajo sreče s kamerami za posnetke iz zraka. Če že ne pade dron z neba, pa akrobatsko letalo prereže žico in vrže kamero v ciljni prostor. Na srečo so obakrat samo preštevali, koliko tisoč evrov škode bodo prijavili zavarovalnici, in gledalci smo vse skupaj pospremili odprtih ust, kaj hujšega pa ni bilo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja