Matjaževi biti, hiti in miti – Prvi teden aprila 2017
Matjaž Ropret 9. aprila 2017 ob 20:29

Podjetje Canonical je objavilo dokončno slovo operacijskega sistema Ubuntu za pametne telefone (in tablice). Pred leti so ga na sejmu MWC v Barceloni s kar precejšnjim pompom, ob še dveh takratnih pretendentih, mobilnem Firefoxu in Sailfishu, napovedovali kot resno alternativo trem ustaljenim igralcem, od katerih sta v bistvu zdaj ostala samo še dva.  Že takrat je bilo jasno, da zadeva praktično nima možnosti, ob vseh zamudah, omejenih virih in klavrni podpori proizvajalcev telefonov je bilo izgledov za kakršen koli uspeh še toliko manj. Celotna zgodovina računalništva nas uči, da nikoli ni prostora za več kot dve, največ tri konkurenčne platforme. in ker v mobilnem svetu ni namenskih naprav, kot so strežniki v segmentu PC-jev, nišni igralci raje prej kot slej izpadejo iz igre. Na žalost, ampak tako pač je, vstopni stroški uspeha so enostavno preveliki. In tudi »timing« je ključnega pomena. Kdor zamudi, je že s tem skoraj avtomatično izločen iz igre do naslednje velike prelomnice.

Od tega tedna T-2 (spet!) ni več v stečaju. Slaba banka ga vanj pošilja že nekaj let, lastniki pa na vseh sodnih instancah dokazujejo, da neupravičeno. Saga je že dolgo tragikomična, operater bi potreboval lastnika s kapitalom in resnimi nameni, slovenski trg pa operaterja, ki dobro dela in meša štrene veliki trojici (Telekom Slovenije, Simobil, Telemach). Seveda bi bil najverjetnejši scenarij morebitnega »izgona« zdajšnjih lastnikov prehod pod okrilje ali Simobila ali Telemacha – Telekomov prevzem bi zelo verjetno blokirali regulatorji, čeprav smo v Sloveniji že videli tudi hujša mižanja na obe očesi, tako da se nikoli ne ve –, kar bi konkurenco samo zmanjšalo. Situacija je v vsakem primeru slaba.

Samo še dobra dva meseca sta ostala do »ukinitve« roaminga v Evropski uniji. Kaj bodo storili operaterji, kako bodo spremenili svoje ponudbe in kako bodo uporabnikom razlagali, koliko prenosa podatkov dejansko lahko zastonj porabijo med gostovanjem, pa še naprej ostaja neznanka. Res bo zanimivo spremljati, kakšne strategije bodo ubrali posamezni ponudniki. In tudi zmede utegne biti kar precej. Evropski nadregulator Berec je izdal smernice glede pravil o roamingu, ki pa so spisane take, da si je treba vzeti najmanj en delovni dan časa, da jih človek sploh lahko prebere tako pozorno, da jih približno razume. Kar samo dokazuje, kako nepotrebno so evrokrati znova zapletli to zgodbo, potem ko so z napovedmi o »koncu roaminga« obljubili nekaj, česar v praksi niso mogli zares izvesti.

Po prvih vtisih s Huaweijem P10, LG-jem G6 in Galaxyjem S8 se spet zdi, da je Samsung izdelal najbolj dovršen in vsestranski telefon. Huawei bi se tudi lahko pohvalil s tem, da je dober v vsem, ampak v ničemer zares ne blesti in ne prinaša veliko novega. LG-jev adut ima nekaj dobrih plati, kot je zaslon, prvi preizkusi pa nakazujejo tudi na nekaj pomanjkljivosti, še posebej pri fotoaparatu in uporabniškem vmesniku. Ampak igramo se z neprodajnim modelom, tako bo treba za dejanske ocene počakati na drug testni primerek. Več o vseh treh novincih bomo povedali v ponedeljek v naši naslednji oddaji- na temle naslovu ob 18.30h ali kakšno minuto kasneje v živo, potem pa tudi na Tehnozvezdju oz. našem kanalu na youtubu.

Huawei je medtem pod znamko Honor predstavil telefon, ki je skorajda bolj zanimiv kot P10. Honor 8 Pro se namreč ponaša z velikim zaslonom ločljivosti QHD, enakim procesorjem kot P10 in Mate 9, baterijo s kapaciteto 4000 mAh ter dvojnim fotoaparatom, ki ga poznamo že iz Honorja 8 in Huaweija P9. Za dokaj razumnih 550 evrov v prosti prodaji. Še najmanj navdušen sem nad velikostjo, ki je približno enaka kot pri Nexusu 6P. Ampak mogoče bodo tukaj zadevo rešile obline. Bomo videli.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja