Matjaževi biti, hiti in miti – četrti teden marca 2017
Matjaž Ropret 26. marca 2017 ob 19:51

Za Samsungovo najnovejšo tablico Galaxy Tab S3 ostajam pri oceni, ki sem jo dal že takoj po predstavitvi. Brez dvoma je dobra – hitra, ima lep zaslon, kakovostno ohišje (čeprav, kdo dovoli izboklino za fotoaparat na tablici?!) in s pisalom je res užitek čečkati po njej, še posebej s tistim, ki izgleda kot klasičen Staedtlerjev svinčnik. Ampak za dobrih 600 evrov oz. več kot 700 skupaj s tipkovnico je za večino precej nesmiseln nakup. Privoščili si jo bodo samo tisti kupci, ki točno vedo, zakaj rabijo podporo za natančno pisalo. Vsi ostali so pri tej ceni veliko na boljšem s čimer koli, kar poganja Okna. Ali pa z novim starim iPadom, ki bo najmanj dvesto evrov cenejši.

Ob zapletanju in razpletanju zgodbe s programi Pro plusa in Sportkluba, ki je nazadnje povzročila konkretne podražitve pri vseh operaterjih, smo od marsikje slišali pozive, naj bodo ti programi v doplačljivih shemah. Ampak te opcije operaterji vsaj za Pop TV in ostale kanale iz nabora Pro plusa nimajo. Lahko jih ali vključijo v vse (čisto vse) programske sheme ali pa jih sploh nimajo v ponudbi, tako je edino pogajalsko izhodišče tega izdajatelja. Z drugimi, vključno s Sporklubom (oz. United Medio) se da nekoliko bolj pogajati. Da pa omenjenih programov ne bi imel, ni tvegal noben operater. Prvič zato, ker vse vsi bojijo opisa naročnikov. In drugič, če bi čez nekaj mesecev prišli nazaj k Pro plusu z željo, da bi Pop TV vendarle imeli, si najbrž ne bi znižali cene niti za cent, zdaj pa so si jo za kakšen evro (na naročnika na mesec), kajti izhodišče je bilo še precej višje, kot končni dogovor, ki je pripomogel k povprečno trievrski podražitvi. Kot sem že napisal, regulator bi moral od operaterjev in izdajateljev zahtevati osnovni programski paket s samo brezplačnimi programi.

Še na androidne telefone je priletel, no pritekel, Nintendov Super Mario Run. Povsem zabaven kratkočasni »špil«, sem pa vseeno upal na malo zahtevnejšo arkado, ne samo Sonica v drugačni preobleki in z malo manjšim tempom, kot ga ima Segin jež. In deset evrov za celotno igro je že zunaj teritorija impulzivnih nakupov.

V sredo bo Samsung končno, en mesec prepozno, predstavil Galaxy S8. Vmes smo o obeh telefonih, manjšem in večjem, izvedeli že praktično vse, tako zelo je zadnje dni curljalo iz vseh koncev. Pa še v korporaciji sami so se pohvalili s svojim digitalnim pomočnikom, imenovamin Bixby. Predstavnik korejskega podjetja bi zato lahko, kot se je na twitterju pošalil youtuber MKBHD, prišel na oder, skomignil z rameni in rekel: »Hja, saj ste že dobili vse informacije.«

Tehnozvezdje je praznovalo prvi rojstni dan (od takrat, ko je stran »javna«). Hvala za vse pohvale in kritike v tem času, upam, da je vsebina zanimiva, uporabna in tudi zabavna, če kdo lahko pomaga, da obstanemo tudi na dolgi rok, pa je spodaj gumb podpri. Se beremo!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja