Matjaževi biti, hiti in miti – 7. maj 2017
Matjaž Ropret 7. maja 2017 ob 16:30

Tudi po nekaj dneh od predstavitve še kar ne vem, kaj naj si mislim o Windows 10 S. Po eni strani vem, da se da shajati tudi s chromebookom, na katerem v bistvu teče samo brskalnik in še nekaj programčkov (pregledovalnik in osnovni urejevalnik fotografij, datotečni urejevalnik). Po drugi strani pa za resno delo takoj naletiš na kakšen program, ki bi ga res rabil in v 10 S ne bo deloval. Če pridejo na trg kakšni luštni, atraktivni, lahki prenosniki za pameten denar, ki bodo ponujali daljše trajanje baterije, bo to zanimivo. Za kupce prenosnika Surface pa upam stavit, da bodo vsi izkoristili možnost za preskok na Windows 10 Pro. In tudi pri drugih bo kar nekaj zmede, ker bodo ljudje pričakovali Windows 10, pa jih v bistvu ne bodo dobili (brez doplačila). Ampak Microsoft mora nekako odgovoriti na izziv Googla in tudi Appla, pa razmišljati o okenski prihodnosti.

Eno leto je že minilo, odkar je Google napovedal androidne aplikacije v sistemu Chrome OS. To bi uporabnost chromebookov ali tablic na tej platformi (ki jih še ni – razlog je logičen) potencialno še precej povečalo. Ampak razvijalcem se je zalomilo, samo peščica prenosnikov je dejansko dobila podporo za poganjanje androidnih aplikacij, pa še tam menda ne delujejo prav tekoče, lastniki vseh ostalih chromebookov pa še vedno čakamo. Vse bolj imam občutek, da iz vsega skupaj ne bo nič. In da bodo morali v Googlu na novo razmisliti, kako naprej. Mogoče bi bila še najboljša možnost obogatiti Android z resnim brskalnikom in še kakšnimi programi, ki bi na večjih zaslonih omogočali pravo delo. Produktivnost, kot radi rečejo Američani.

Samsungov softver se izboljšuje, o tem ni dvoma, nekaj pa mi gre še vedno zelo na živce. Večina aplikacij, od tiste za upravljanje z napravami Gear, do nove dodanoresničnostne Bixby vision, zahteva takojšnjo nadgradnjo. Če je na voljo nova različica, stare ni več mogoče uporabljati. Klik na izbiro kasneje aplikacijo kar zapre. Saj vem, da je zaradi varnosti in vsega bolje biti na najnovejših verzijah, ampak dajte prosim ljudem možnost izbire. Še posebej, če bi radi na hitro nekaj uredili, pa program ne spusti naprej in je treba čakati nekaj nepotrebnih minut ter po možnosti še zapravi 50 ali več megabajtov mobilnega prenosa podatkov.

Koliko uporabnikov lahko dobi Hofer Telekom, ki na zasičen slovenski trg vstopa v četrtek? Načrti v podjetju HoT mobil, podružnici avstrijskega Ventocoma, so menda kar ambiciozni, segajo vse tja do nivoja Boba, kar bi pomenilo kakšnih sto tisoč uporabnikov. Slišal pa sem tudi izjave dobrih poznavalcev panoge, ki ne verjamejo, da lahko novinec prileze do številke deset tisoč. Ponudbe še ne poznamo v celoti, nekateri deli, za katere vemo, obetajo, a deseti ponudnik bo vseeno moral izumiti kaj novega, drugačnega, pretresljivega, sicer bo samo še eden v vrsti poskusov “tudi mi bi”, kot že z imenom odlično ponazarja lanski novinec Me2. Daleč od tega pa nista niti Spar mobil in Petrolov Hip mobil, za katerega pa sploh nikomur ni jasno, kaj naj bi predstavljal in komu je namenjen.

Proizvajalci telefonov enostavno ne “štekajo”. Niti dve leti zapored nočejo vztrajati pri tem, zaradi česar so se njihovi izdelki razlikovali, izstopali iz množice enakih. Ja, mogoče prodaja ni bila najboljša. Ampak ne nujno zato, ker je bila osnovna ideja slaba, temveč ker je bila izvedba pod nivojem in ker mogoče ostale lastnosti niso bile na ravni konkurence. LG je opustil večino zanimivih idej svojega G5 in z G6 izdelal telefon, ki mu mora v paketu prilagati Googlov domači zvočnik ali celo televizor, da zadeva izpade atraktivno zraven Samsungove seksi osmice. Motorola (Lenovo) je lani imela najboljši telefon za vse, ki rabijo ali hočejo baterijsko vzdržljivost, poleg tega pa je Moto Z Play ponujal skoraj vse, kar bi moderen telefon moral, razen dobrega fotoaparata. Ampak ne, dvojka menda ne bo več imela ekstra velike kapacitete baterije, bo pa tanjša. Ravno nasprotno tistemu, kar že leta dopovedujemo proizvajalcem. Dragi Lenovo, LG in vsi ostali, res ni problema, če je reč za mm ali dva debelejša, samo da ni kompromisov pri avtonomiji.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja