Matjaževi biti, hiti in miti – 11. junij 2017
Matjaž Ropret 11. junija 2017 ob 10:15
Novi iPad Pro v manjši in večji različici.

Od vseh Applovih napovedanih novosti me daleč najbolj intrigira kombinacija novega iPada Pro (malega, 10,5-palčnega, ne tiste 12,9-palčne klubske mizice) in iOS 11. Zato, ker končno obeta izpolnitev Jobsove primerjave, da so (jabolčne) tablice prihodnost, ko se bomo končno vozili z avtomobili, ne več s tovornjaki (čeprav je truck v Ameriki tudi velik terenec, torej ni nujno tako hudo ;)), kar so seveda klasični PC-ji. Tablica z deseturnim trajanjem baterije, pol manjšo maso kot prenosnik, dovolj procesorske moči tudi za konkretnejša opravila – novi iPad Pro ima šestjedrni procesor in menda zmore montiranje videa 4K – in softver, ki ni omejen na celozaslonske aplikacije, ima upravljalnik datotek in je uporaben tudi pisarniška in administrativna opravila ter obdelovanje fotografij in videa, hmmm … Komaj čakam, da vidim, če smo končno kaj bližje tem sanjam.

Še ena novost, ki se mi zdi kar pomembna, je ta, da naj bi Apple končno popustil pri dostopu do čipa NFC v iPhonu. Do zdaj ga je lahko uporabljala samo njegova plačilna storitev Apple Pay, z iOS 11 pa bo menda zadeva odprta tudi drugim aplikacijam. Kar bi lahko pomenilo Urbano in še kakšno uporabno storitev, ki je bila doslej rezervirana za androidne telefone.

Se še kdo spomni, kako so nas še pred 15-imi leti pregledovali ob vstopanju na koncertna prizorišča? Da ja ne bi ob sušilniku za lase (res sem enkrat doživel zaseg tega predmeta) vzeli s seboj kakšnega fotoaparata, s katerim tako ali tako ne bi mogli narediti nič pametnega, o kakšnem snemanju videa sploh ni bilo govora. Danes marsikdo celoten koncert pogleda skozi zaslon telefona, od koder dobi več kot spodoben posnetek v HD ali celo 4K. In da je bilo treba za romantične komade imeti s seboj vžigalnik. Zanimivo pa je, če celo izvajalec na odru naroči fanom v dvorani, naj pospravijo telefone in uživajo v trenutku. Vsak čas greendayevskemu Billieju za to potezo!

Taylor Swift si je premislila! Še zadnja od tistih, ki niso verjeli v pretočno glasbo ali so vsaj poskušali dokazovati, da je to »nateg«. Njena glasba se je vrnila na vse naročniške storitve, tudi na Apple Music, Deezer in Google Play Music, ki so dostopni v Sloveniji. Verjetno še kdo kupuje albume in marsikdo jih tudi še naprej išče na torrentih, ampak desetine milijonov ljudi je skoraj popolnoma prešlo na drug sistem. Glasbo, ki jo hočejo poslušati si preprosto poiščejo na youtubu ali na omenjenih storitvah. V vsakem trenutku jim je na dosegu palca vse in to legalno, zastonj ali za zelo razumno mesečno naročnino. Ko bi le še filmski čim prej svet spoznal, kakšna je neizbežna prihodnost.

Medtem pa menda pospešeno ugašajo najbolj priljubljeni »piratski« vtičniki za predvajalnik Kodi. Filmska industrija in drugi imetniki avtorskih pravic so navili zakulisna prizadevanja in neposredno preganjanje, tako da se je marsikdo ustrašil. Naj še razmislijo o svojem zastarelem sistemu »oken«, ki je glavni krivec, da filme iščemo na »alternativnih« mestih.

Zlobni, zlobni Microsoft se mora spet otepati obtožb, da zlorablja monopolni položaj. Tokrat ga je napadel ruski razvijalec protivirusnega softvera Kaspersky, v bistvu kar njegov glavni šef Jevgenij Kasperski. Češ da Microsoft na vse možne načine promovira svoj Defender in onemogoča druge podobne rešitve. Mogoče, čeprav marsičesa od tega, kar je očitano, sam še nisem doživel ob nadgradnjah in namestitvah. In trenutno se mi veliko bolj pereče zdi Googlovo vsiljevanje aplikacij na Androidu.

[amazon_link asins=’B00QJDU3KY’ template=’ProductAd’ store=’tehnozvezdj06-21′ marketplace=’DE’ link_id=”] [amazon_link asins=’B06XCKTG9T’ template=’ProductAd’ store=’tehnozvezdj09-21′ marketplace=’UK’ link_id=”]
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja