Matjažev vlog – epizoda 14: Huawei P30 in P30 Pro
Matjaž Ropret 30. marca 2019 ob 07:45

Končno sta v mojih rokah Huaweijeva še čisto sveža telefona P30 in P30 Pro. Tako zdaj lahko povem nekaj ključnih zadev in opažanj, seveda pa je še prezgodaj, da bi vlekel kakšne zaključke. Se bom pa v prihodnjih dneh lotil resnega testiranja, še posebej fotoaparata, tako da lahko vsaj na družabnih omrežjih pričakuješ kakšne objave v zvezi s tem, potem pa jasno tudi tukaj sledi dodatno pojasnjevanje, kaj fotoaparata zmoreta, kako se primerjata in tudi opis ostalih lastnosti telefonov.

Najprej pa nekaj osnov. Za razliko od lani, ko je bila razlika med P20 in P20 Pro precej velika, ker je bil prvi dober, ampak nič posebnega, drugi pa je silno izstopal (s fotoaparatom, prelivajočimi se barvami in še čim), sta letos malo bližje skupaj. Tudi (dvesto ali tristo evrov) cenejši P30 ima na primer zaslon OLED in vanj integriran čitalnik prstnih odtisov, pa trojni fotoaparat, spet pa je Huawei s P30 Pro hotel v trgovine poslati nekaj takega, o čemer se govori. Tokrat je to znova fotoaparat, ker je trenutno res edinstven v mobilniškem svetu.

Njegov trojni sestav objektivov in še četrto tipalo vsaj v teoriji omogočajo marsikaj. Osnove so take. Glavni objektiv ima goriščnico 27 mm in pod njim se skriva tipalo s 40 milijoni pik, ki jih sistem privzeto združuje po štiri skupaj, tako da je ločljivost fotografij 10 MP. Zasnova pik pa je RYYB namesto klasične RGGB. Večina tipal ima namreč filter, pri katerem so na vsaki piki (ta zgolj pobira svetlobo in je barvno »slepa«) rdeča, modra in dve zeleni podpiki. Tu pa so zeleni zamenjali z rumenimi, kar naj bi pomenilo še več zajete svetlobe. Drugi objektiv je ultraširokokoten (16 mm) z 20 MP.

Pri tretjem pa zadeve postanejo res zanimive. Prej smo pri Huaweiju že srečali objektive s trikratno optično povečavo, nekje okrog 80 mm goriščnice, zdaj pa so to raztegnili kar na 125 mm ali 5x v primerjavi z glavnim objektivom. Sistem pa bo z uporabo vseh skupaj delal še »hibridni« zum kar 50x. Pa tudi vmes med širokim, 1x in 5x, ki pa je samo digitalna interpolacija iz glavnega tipala. Petkratno povečavo so dosegli s periskopsko postavitvijo leč. Tako za objektivom je zrcalo, tako da se svetloba odbija pod kotom 90 stopinj skozi leče do tipala, ker je seveda telefon pretanek, da bi to lahko postavili v isti ravnini, kot svetloba pada noter. Še četrto pa je tipalo za merjenje razdalje ToF (Time of Flight), ki pošilja svetlobo in meri čas, v katerem ta pride nazaj. Ker to počne z ogromno točkami, ima menda dovolj podatkov, kaj je bližje in kaj dlje in lahko tako določi »globino« v motivu.

Cenejši P30 ima nekoliko manj sofisticiran fotoaparat. Glavni objektiv in tipalo sta enaka, širokokotni objektiv ima za mm manj širine in 16-milijonsko tipalo, »zum« pa je stari trikratni pri prav tako 8 MP ločljivosti.

Med razlikami lahko omenim še velikost zaslona – 6,47 proti 6,1 palca – in odsotnost prave vodotesnosti pri P30. Pa še nekaj zanimivih odločitev glede na izkušnje s prejšnjimi telefoni te znamke. Zareza je tokrat manjša kot pri denimo Mate 20 Pro in tako je tam samo sprednji fotoaparat, ne pa tudi ostala tipala in osvetlitve, zato je odklepanje z obrazom manj zanesljivo in varno. Čitalnik prstnih odtisov se zdi precej hiter. Spodaj je klasičen zvočnik, tokrat zvok ne prihaja kar iz priključka USB-C. Spodnja in zgornja stranica sta tudi ravno odsekani, čeprav sta telefona sicer lepo zaobljena, še posebej Pro, kjer je še pri zaslonu lepa krivina. In »profi« model zgoraj nima zvočnika, temveč zvok ustvarja z vibriranjem zaslona, kar ni nova tehnologija, je pa ne srečamo tako pogosto. Pro podpira brezžično in zelo hitro žično polnjenje, P30 pa samo srednje hitro žično.

Vsekakor bo veliko zadev vrednih preizkusa pri teh dveh telefonih, za začetek pa priporočam ogled tokratnega vloga, kjer oba pretendenta še malo pobliže spoznaš.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Zavidam ti,tudi jaz bi ta zmogljivega preizkusil.Sem radoveden kaj boš ugotovil glede kamer,-mogoče jih boš naskrivaj v domišljiji primerjal z Pixlom 3.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.