Mastercard z milijonom evrov spodbuja razvoj slovenskih rešitev za digitalna plačila
Matjaž Ropret 12. februarja 2021 ob 11:44

Kartična in digitalna plačila so v porastu, a pri marsikaterem ponudniku še naprej kraljuje gotovina. Kar pomislite, s čim ste nazadnje plačali vašemu frizerju, peku ali dostavljavcu pice. V podjetju Mastercard zato zagnali projekt Osmica, v sklopu katerega nameravajo v naslednjih treh letih nameniti milijon evrov za razvoj infrastrukture in storitev za digitalna plačila. Prijave zbirajo do 5. marca.

Naša vizija je, da bo raje prej kot slej vsak posameznik trgovec in da je lahko vsaka naprava terminal POS. Med potrošniki opažamo vse več zahtev za digitalne rešitve pri plačevanju in v prihodnjih treh letih lahko na tem področju naredimo večji preboj,

je izpostavil direktor Mastercarda za Slovenijo in Madžarsko Endre Eölyüs. V podjetju ugotavljajo, da se mali in srednji veliki podjetniki ter obrtniki vse bolj zavedajo, da si stranke želijo možnosti kartičnih in drugih sodobnih oblik plačil, vendar obstoječe možnosti iz različnih razlogov ne ustrezajo potrebam teh ponudnikov. Iz zadnjih raziskav izhaja, da petina kupcev vnaprej preveri, ali je mogoče plačati s kartico, tretjina pa jih meni, da bo ponujanje brezgotovinskih plačil v prihodnje nujno.

Po besedah Borisa Turka, ki v Sloveniji skrbi za razvoj trga, je rast kartične infrastrukture v Sloveniji dokaj neznatna. Veliko omenjenih ponudnikov še ne omogoča kartičnih plačil, pa tudi pokritost je dokaj neenakomerna, s precejšnjo centralizacijo v Ljubljani (kar lahko opažamo tudi sicer). V podjetju se zavedajo, da skoraj polovica trgovcev in obrtnikov kot razlog, da ne sprejemajo kartičnih plačil, navaja visoke stroške, predvsem provizije. Te lahko pri prodajalcu dražjih koles ali projektorjev za domači kino znesejo po sto evrov in več na posamezen izdelek. Eölyüs zatrjuje, da se bodo delali tako na provizijah kot na cenah opreme. Predvsem pa računajo na nove tehnologije in storitve, ki bodo primernejše in bodo olajšale tovrstno poslovanje.

»Prioriteta ni migracija z drugih plačilnih načinov, ampak da je čim več mest podprtih s kartičnimi plačili. Vzpostaviti je treba infrastrukturo za prejemanje hitrih plačil in urediti tudi vprašanje mikro plačil, čeprav je kartično plačilo v povprečju višjega zneska kot gotovinsko,« je poudaril Turk. Pričakujejo vpeljavo inovativnih in prilagojenih tehnoloških rešitev, kot so terminali POS na pametnih telefonih, in drugi načini za instantno sprejemanje plačil.

Pričakujejo, da bodo s tem v treh letih opremili vsaj deset tisoč ponudnikov, ki zdaj ne sprejemajo kartičnih plačil. In dodajajo, da program ni vezan na banke, saj niso zgolj banke tiste, ki ponujajo plačilne storitve. Program podpira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kjer po besedah predsednika Branka Meha prav tako opažajo upadanje plačevanja z gotovino.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Prijave v Mastercardov program infrastrukturnega razvoja Osmica je mogoče oddati do 5. marca na naslov osmica(at)mastercard.com ((at) seveda zamenjaj z @). Izbor napovedujejo do 2. aprila, prve tehnološke rešitve pa naj bi bile na voljo že jeseni.

Fotografiji: Mastercard

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja