Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – Zastavonoša ob startu Playstationa 5 (#video)
Matjaž Ropret 20. decembra 2020 ob 16:12

Človek pajek je eden nosilnih likov ob začetku prodajne poti konzole Playstation 5. Igra z Milesom Moralesom, drugim junakom, ki po piku pajka dobi nadčloveške moči (ob Petru Parkerju), je verjetno celo najbolj izpostavljana, dokler ne pridejo še nekatere od pompozno napovedovanih, denimo Horizon Forbidden West ali Gran Turismo 7. Spider-Man vajenec, kot bi tudi lahko rekli Milesu, ponuja spodobno in grafično bogato razvedrilo, še posebej na ustreznem televizorju, kot je bil v našem primeru LG OLED GX (v osnovi enak kot OLED CX, vendar prirejen za montažo na steno), vendar je lahko zabave dokaj hitro konec.

Ena osrednjih obljub Playstationa 5 je preskok v grafični podobi iger. Ločljivost je namreč napredovala na »pravo« 4K, vse skupaj naj bi bilo še v visokem dinamičnem razponu (HDR) in z več sličicami na sekundo za bolj gladko premikanje in hitrejše ukrepanje. Pajkovski naslov izpolni prvi dve premisi. Grafično je igra res bogata in podrobna, pa tudi HDR kar dobro izkorišča, saj so sončni zahodi, odbleski v stolpnicah in ali ribnikih ali kakšne druge zelo svetle zadeve res svetle, a ne presvetljene, kar pa ne vpliva, da tisto, kar mora biti temno, ne bi bilo zares temno. Že na povprečnem LCD-ju s podporo za HDR je zelo v redu, toda omenjeni OLED je na še višjem nivoju pri barvah, svetilnosti in kontrastih. Je pa igra v načinu, ki prikazuje podrobnejšo sliko, v času našega zabavanja z njo še tekla s 30 sličicami na sekundo. Nekaj dni po tistem, ko smo vrnili konzolo, pa so jo nadgradili na 60 sličic na sekundo. Hitrega osveževanja, ki ga tudi omogoča LG-jev televizor, tako vsaj pri tem naslovu nismo mogli preizkusiti.

Zgodba je kar razdelana in tudi drugačna kot pri prvem Spider-Manu izpred nekaj let, vendar se kmalu izkaže, da niti ni pretirano pomembna. Drugače povedano, ni se treba dosti ukvarjati z njo in prav zavzeto gledati in poslušati vmesnih »filmskih« prizorov, kajti v osnovi je treba samo slediti navodilom, ki jih daje zemljevid, priti do dogajanja nekje v New Yorku (konkretno v Harlemu), in tam opraviti nalogo. To običajno vključuje tudi resen pretep z eno od ekip »protestne« bande, ki se bori proti korporaciji Roxxon. In pri kateri Miles, ki mu Peter začasno povsem prepusti New York, že po nekaj »srečanjih« odkrije neljubo presenečenje. Začne se sicer precej divje z lovom Nosoroga (Rhino), zato si bo morda kdo obetal tako akcijo skozi celoten potek, a potem večino časa igra pusti malce bolj dihati.

Boj z večino tolp je kar zanimiv, Spider-Man ima namreč precej različnih gibov in udarcev, skozi igro tudi pridobiva dodatne moči, kot »Venom punch«, nekakšen elektro-udarec, in nadgradnje tega. Vsekakor je treba ves čas izkoriščati spretnost in hitrost glavnega junaka, pa tudi njegovo zmožnost, da se z mrežo potegne povsem drugam. Edina težava je v tem, da se pretepi počasi začno ponavljati in da nasprotniki večinoma uporabljajo enake pripomočke ter metode, pravih in težavnih »šefov« pa je malo. Pridobivaš tudi različne zabavne naprave in dodatne kostume, kar vsekakor popestri dogajanje.

Vmes, med boji, ko hitiš (ali pa tudi ne) na drugo prizorišče, ali pa samo raziskuješ mesto, lahko uživaš v grafični podobni Velikega jabolka in v odličnem upravljanju z novim krmilnikom DualSense, saj se jadranje nad ulicami ali parki ter plezanje po stolpnicah zdi neverjetno realistično. K temu pripomore še posrečena glasba, ki se tudi dobro prilagaja temu, kar se dogaja v igri. Glede na to, kar se dogaja s Cyberpunkom 2077, je Spider-Man: Miles Morales zgledno izdelan naslov, stabilen in optimiziran. So pa v igri zelo opazni hrošči, ko se Miles nenadoma spremeni v ulično svetilko, hidrant ali kaj podobnega. Naleteli smo na vsaj štiri take primere.

Ob vseh vizualnih, glasbenih in seveda igralnih užitkih je glavni problem v tem, da je mogoče do konca zgodbe priti v približno desetih urah. Kdor bo določene naloge in boje moral ponavljati večkrat, preden jih bo uspešno opravil, bo seveda porabil kakšno uro več. Enako velja, če bi oddelal še vse tisto, kar za glavno zgodbo ni nujno. Vseeno pa bi igra v osnovi morala biti daljša.

Kaj: Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, akcijska 3D-igra

Kje: Playstation 5 ali 4, 60 evrov

Ocena: 4 – Grafično in glasbeno atraktivna igra z dobrim vzdušjem in zanimivim bojem, a žal ne traja dolgo.

Priporočilo: Igra naj bi bila primerna za starejše od 16 let, vendar tako zelo nasilna ali drugače nazorna niti ni. Brez težav jo zapopadeš in obvladaš tudi, če še nikoli nisi igral(a) česa podobnega.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja