Matrica: Obuditev in DUNE marca v Telemachovem videoklubu (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 5. marca 2022 ob 12:55

Filmska industrija je prevetrila poslovni model, tako da filmske uspešnice dosti hitreje kot nekoč pridejo na domače zaslone. Konec lanskega leta izdani film Matrica: Obuditev je tako že na voljo naročnikom Telemachovih paketov Eon. To pa še zdaleč ni edina novost tega meseca, saj naslednjo nedeljo (13. marca) prihaja Dune: puščavski planet, izpostavili pa smo še nekaj serij in filmov.

Lani predstavljena britanska detektivska serija Inšpektor Grace je doživela ekskluzivno premiero v razdelku Pickbox Now. Spremljali bomo primere detektiva Roya Gracea, ki je svoje življenje posvetil policijskemu delu. V glavni vlogi nastopa britanski igralec John Simm, ki ga poznamo iz priznanih serij Tujci, Doctor Who in Life on Mars.

IMDb ocena: 7,2

V zadnjem filmu trilogije Matrica Neo (Keanu Reeves) in Trinity (Carrie-Anne Moss) umreta. Stroji ju obudijo, kako in zakaj za vraga se zdaj ne starata enako hitro kot drugi, ni nikjer natančno razloženo, in ju umestijo nazaj v navidezni svet, kjer skupaj z ostalimi ljudmi tam, služita kot živi bateriji. Thomas Anderson (Neo) je programer, oblikovalec uspešne videoigre v treh delih, ki je pravzaprav reprezentacija originalnih filmov, medtem ko Tiffany (Trinity) dela v delavnici, je navdušena motoristka z možem in dvema sinovoma. Minilo je šestdeset let, zato so liki bolj kot ne novi ali preoblikovani v programe (bote), ki lahko obstajajo še v pravem svetu, kot na primer Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II). Razen generalice Niobe (Jada Pinkett Smith), ki je pač nekoliko starejša. Film najdete v razdelku s katalogom HBO OD.

IMDb ocena: 5,7

Lanski Dune za razliko od izvirnika pokriva približno polovico romana, konča se namreč, ko se Paul Atreides (Timothée Chalamet) in njegova mati lajdi Jessica (Rebecca Ferguson) iz reda sester Bene Gesserit, pridružita domačinom na puščavskem planetu Arrakis. Do tedaj je zgodba znana, le bolje poglobljena in dodelana. Cesar Shaddam Corrino IV dodeli vojvodi Leto iz hiše Atreides, vladarja oceanskega planeta Caleda, fevd na puščavskem planetu, kjer kopljejo najbolj pomembno snov v celi galaksiji. Začimbo, ki je zaslužna za dolga življenja izbrancev in za medzvezdna potovanja. To tedaj je bila na Arrakisu glavna kruta plemiška družina Harkonnen. Vojvoda Leto ne namerava še naprej zatirati pleme Fremanov, z njimi želi skleniti partnerstvo pri pridobivanju začimbe. Toda, to ni razlog za zamenjavo. Hiša Atreides je postala premočna, treba jo je uničiti, zato sta cesar in baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) spleteta zaroto, kako jo bosta izbrisala iz obličja puščavskega planeta. Zarota uspe. Harkonneni se vrnejo s pomočjo cesarjevih vojaških enot.

IMDb ocena: 8,1

Od 28. marca bo v razdelku Cinestar Premiere Plus na voljo uspešnica Najdaljša noč (Vanquish). Victoria (Ruby Rose) poskuša pustiti za sabo svojo mračno preteklost, upokojeni policist Damon (Morgan Freeman), ki ga kot negovalka neguje, pa jo sili, da se ukloni njegovim zahtevam, saj ima za talko njeno hčer. Strta zaradi izdaje edinega moškega, ki mu je kdaj zaupala, se je Victoria prisiljena boriti s kupom preprodajalcev in nasilnežev, da bi rešila svojega otroka.

IMDb ocena: 2,8

V razdelku HBO OD najdete tudi silno zanimiv gorniški dokumentarni film Spet sem tu! Kdorkoli drug bi že obupal, a ne on. Mesec po tem, ko je komajda preživel prometno nesrečo, je gornik Boyan Petrov začel okrevati in se pripravljati na to, da bo spet živel svoje sanje. Osvojiti hoče vseh 14 osemtisočakov.

IMDb ocena: 8,8

Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji slovenske filmske produkcije, čeprav gre za film Nika iz leta 2016. Glavna junakinja filma je Nika, šestnajstletno dekle, ki obožuje dirkanje z gokarti. Za ta šport jo je navdušil njen oče, ki se je ponesrečil z avtomobilom, zdaj pa zanjo skrbi mama Mojca. Nika je z njo v sporu, ker ji ne dovoli, da bi še naprej trenirala karting. Preveč jo je namreč strah, da bi po tem, ko je izgubila moža, ostala še brez hčerke. Toda mamina prepoved doseže ravno nasprotni učinek od želenega.

IMDb ocena: 6,1

Zaključimo s predlogom za ljubitelje francoske akcijske komedije Taxi. Čaka vas namreč kar pet filmov, posnetih v obdobju med 1998 in 2015.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja