Marshall Major III Bluetooth: Slušalke, ki ne skrivajo svojega porekla
Marjan Kodelja 8. januarja 2019 ob 12:38

Marshall je v svetu rokovske glasbe dobro znan po legendarno oblikovanih ojačevalcev, njihov oblikovalski slog pa furajo tudi slušalke. Črna barva ter veliko sintetičnega usnja s prepoznavnim vzorcem. Modrozobe slušalke Major III, obstaja tudi žična različica, niso najboljše (pa tudi najslabše ne) v svojem razredu, zaradi oblike pa gotovo izstopajo.

Če vas motijo slušalke, pri katerih je treba čepke potisniti v uho, take, ki v celoti objamejo ušesa, pa se vam zdijo prevelike, potem so izvedbe tipa »za na uho« kot nalašč. Med slednje sodijo slušalke Major III, od sebi podobnih pa se ločijo po kvadratnih namesto okroglih ali ovalnih »skodelicah«. Deli, ki se dotikajo telesa, so dobro oblazinjeni in iz mehkega umetnega usnja, ostali iz nekoliko tršega, celotno konstrukcijo pa zaključujejo plastični in kovinski elementi. Kakovost izdelave je solidna in tudi dokaj robustna, slušalke pa lahko zložimo v relativno majhno prostornino. Upogibanje loka je sicer mehko, vendar zelo dobro drži slušalke na svojem mestu. Lahko ga zvijamo, (skoraj) kolikor hočemo, pa ne izgubi oblike, ko pa ga spustimo, se vrne v običajno obliko. Držali (vodili) »skodelic« sta kovinski in drsita skozi zanki na koncu oblazinjenega loka, da prilagajo »dolžino« slušalk različno velikim glavam. Drsenje je »tesno« in ni bojazni, da bi se med uporabo po nepotrebnem slušalke »širile«.

Tak občutek sem dobil med igranjem z novimi slušalkami. Verjamem sicer, da se »robustnost« čez nekaj časa ne bo drastično poslabšala, vsaj kar se tiče elastičnosti traku in tesnega premikanja vodil, roke v ogenj za ne morem dati. Je pa vsekakor bolje, da so omenjeni deli kovinski in ne plastični. Brezžične so zaradi elektronike in baterije težje od žične različice, so pa še vedno dovolj lahke, da nošenje pretirano ne moti. Pa nekaj urah poslušanja glasbe pa vseeno »paše«, ko jih snameš. Ne toliko zaradi teže, kot zaradi pritiska na ušesa.

Ergonomijo uporabe zaključuje en sam »zlati gumb« za upravljanje, kar je pravzaprav dobra ideja. S pritiskom nanj slušalke vklopimo ali izklopimo, daljši pritisk sproži povezovanje z napravami, hitra dva pritiska ustavita in nadaljujeta predvajanje, s premiki gor in dol nadziramo glasnost, z vstran pa predvajanje skoči naprej ali nazaj. Sočasno lahko predvajajo glasbo z ene naprave, seznanimo pa jih lahko z večimi. Baterija zdrži zelo dobrih do 30 ur, imajo pa slušalke tudi 3,5 milimetrski avdio priključek. Bodisi jih na napravo povežemo z žico, če to želimo ali pa je baterija prazna, ali pa nanje priključimo še ene slušalke in glasbo poslušamo v dvoje.

Zvočna plat je dobra, ni pa vrhunska. 40 mm gonilnika sta prilagojena roku s poudarkom na zvoku kitar. V tem pogledu so pred tekmeci v svojem razredu, zaradi večjega poudarka višjih frekvenc v srednjem frekvenčnem območju pa zvok ni trd oziroma oster. Je pa kajpada kakovost glasbe močno odvisna tudi od vira in kompresije čez bluetooth, kjer sicer pomaga uporaba kodeka apt X. Slušalke Major so se vedno dobro obnesle pri poslušanju roka in sorodnih glasbenih zvrsti, model »III« pa se dokaj solidno obnese tudi v drugih. A ne tako dobro kot nekatere podobno ovrednotene slušalke tekmecev, ki jih na trgu ni malo.

HVALIMO

 • Unikatna oblika, solidna izdelava.
 • Dobra avtonomija baterije.
 • 3,5 mm avdio priključek
 • Dobra reprodukcija višjih srednjih frekvenc
 • Slušalke so zložljive.
 • En sam gumb za upravljanje.

GRAJAMO

 • Mikro USB priključek za polnjenje
 • Dolgotrajno nošenje je utrudljivo.
 • Slabo pasivno dušenje hrupa.
 • Ni NFCja za hitro seznanjanje z napravami.
 • Slabša univerzalnost kakovosti zvoka ne glede na glasbeno zvrst.
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja