Manjša zareza od jabolčne in obilo “umetne inteligence”
Matjaž Ropret 28. februarja 2018 ob 17:13

Pri Asusu se znova in znova zdi, da prevladuje mentaliteta, »kar lahko drugi, lahko mi še malo bolje in ceneje.« Nič drugače ni pri novih pametnih telefonih Zenfone 5, ki sta jih zelo jasno navdihnila dva »trenda« v industriji, zareza v zasonu in umetna inteligenca. In če je drugo morda na dolgi rok koristna zadeva, je prvo precej po nepotrebnem postala lastnost (pre)velikega števila mobilnih naprav.

Asus je znova obljubil atraktivno ceno, ki pa ni nujno, da je bomo res deležni.

Tajvansko podjetje je nekoč, natačneje pred štirimi leti, že imelo v ponudbi model Zenfone 5. Vendar je takrat petica označevala velikost zaslona androidneža (takrat z različico 4.3), zdaj pa gre za peto generacijo »zenovskih« telefonov. Sestavljajo jo trije predstavniki. Cenejši in ne posebej napredni 5 Lite, potem pa osrednja petica in njena zmogljivejša izvedba 5z. A ta prihaja šele junija, kar pomeni, da jo bomo pri nas morda ugledali jeseni, če sploh. Tako ali tako bosta verjetno za Slovenijo imela več prodajnega potenciala cenejša modela.

Črnina s tipali in fotoaparatom v zaslonu je menda 26 odstotkov manjša kot pri “sadnem” telefonu.

Predstavitev je zelo odsevala miselnost v industriji mobilne telefonije. Če glavni igralci z nečim začnejo in to na vse kriplje oglašujejo kot novo najboljšo stvar na svetu, morajo ostali imeti nekaj podobnega. Apple je tipala, projektorje in kamere sistema za obrazno odklepanje telefona Face ID razpostavil v znotrajzaslonsko zarezo, kar je nemudoma tudi postala nova najbolj zaželena silhueta v panogi. Kitajski proizvajalci so na sejmu MWC že razstavili množico podobnih telefonov, Asus pa noče zaostajati. Pravzaprav poudarja, da je še boljši, saj je njegov »polotoček« za 26 odstotkov manjši kot pri »sadnem« telefonu X, kot so se izrazili na odru, da ne bi neposredno omenjali ameriškega konkurenta. Seveda tudi Zenfone 5 podpira odklepanje z obrazom, kot ga skoraj vsak nov mobilnik, če ni ravno najcenejši. Poleg tega pa je razmerje zaslona kar 19:9, enako kot pri modelih View 2 znamke Wiko. Razlog je v tem, da je mogoče tudi najbolj širok video prikazati v celoti, ne da bi zareza posegala v vsebino. Je pa za razliko od »kitajcev« Asus prilagodil izgled Androida, da ta upošteva zgornjo motnjo v zaslonu in se ji tudi zna »pametno« prilagajati. Tako denimo pokaže tri pike na vsaki strani, če uporabnika čakajo dodatna obvestila, ali umakne podatek o odstotku baterije, če je treba prikazati kaj bolj pomembnega, kot je dejstvo, da je izklopljeno zvonjenje.

Zenfone 5 bo imel procesor srednjega razreda snapdragon 636 in šest gigabajtov pomnilnika, 5z pa bo deležen najzmogljivejšega čipa snapdragon 845, osmih gigabajtov pomnilnika in lahko tudi 256 GB shrambe. Osnovna različica jih bo sicer imela 64 GB in jo obljubljajo za 479 evrov, a o tem nekaj več besed na koncu.

Prej velja še kaj povedati o fotoaparatu in o različnih vidikih »umetne inteligence«. S tem so pravzaprav pri Asusu poimenovali marsikaj, kar telefoni že znajo, vsaj v teoriji pa so res dodali še nekaj novih idej. Tako na primer zvonjenje zna poslušati okolico in prilagoditi jakost, da uporabnik ne presliši klica oz. koga ne zbudi. Pametno polnjenje čez noč ne napolni telefona takoj do stotih odstotkov, temveč v prvi fazi do 80, šele malo pred uro, kadar ga uporabnik običajno odklopi z napajalnika, pa popolnoma. S tem ohranja baterijo v boljši kondiciji in ji podaljšuje življenjsko dobo. Pametni zaslon je prilagajanje barvne temperature glede na okolico, kar denimo lastniki jabolčnih naprav poznajo pod izrazom true tone.

Za fotoaparat pa v Asusu trdijo, da je sposoben zajeti izjemne podrobnosti in ima med drugim štiriosno umirjanje slike. Ponuja običajen in zelo širok pogled, podobno kot LG-jevi telefoni. AI pa tudi prepoznava motive (s čimer se že od jeseni hvali tudi Huawei) in prepoznava uporabnikov preference. Telefona bosta imela še stereo zvočnika in podporo za bluetooth 5 ter zvočni kodek aptx.

Niti Asus se ni mogel izogniti risankastim dodanoresničnostnim reprezentacijam uporabnika.

Izdleki Asus pogosto dajejo zelo dober vtis in bi se zlahka uvrstili med naša prodajna priporočila, če bi bili na voljo v Sloveniji ali bi bile njihove cene pri nas primerljive s tistimi v tujini. Tudi Zenfone 5 v rokah daje všečen vtis, četudi je mogoče malo preveč podoben »vzorniku«. Toda če se ga bo dalo kupiti za obljubljeno ceno, tega ne bi bilo problem spregledati. V kolikor pa bo konkretneje dražji, potem vse skupaj nima veliko smisla.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja