Malina gre precej osvežena v četrti krog
Matjaž Ropret 24. junija 2019 ob 12:14

Priljubljena malina vstopa v svojo četrto generacijo. Britanska fundacija Raspberry Pi je namreč v prodajo postala kartični računalnik Raspberry Pi 4 Model B, ki je bistveno drugačen in izboljšan v primerjavi s predhodniki.

Nova malina ima štirijedrni 64-bitni procesor ARM (Cortex-A72), ki menda prinaša trikratno povečanje zmogljivosti in med drugim omogoča sočasen priklop dveh monitorjev do ločljivosti 4K ter strojno dekodiranje videa 4K pri 60 sličicah na sekundo v zapisu HEVC (h.265). Nov grafični del procesorja, ki seveda pripomore k omenjenim funkcionalnostim. Količina pomnilnika DDR4 je poljubna od enega, prek dveh do štirih gigabajtov. Velika novost je polnjenje prek priključka USB-C namesto micro USB.

Tudi sicer je veliko novosti pri priključkih. Namesto izhoda HDMI polne velikosti sta zdaj na ploščici dva izhoda micro HDMI. Zraven sta še dva USB-ja 3.0 in dvakrat USB 2.0 ter gigabitni omrežni priključek. Za brezžično povezovanje pa sta podprta wifi po standardu ac (wifi 5) in bluetooth 5.0.

Nov priključek za napajanje pomeni, da je na voljo dodatnih 500 mA in tako lahko naprave, priključene na USB dobijo polnih 1,2 A. Pripravili so povsem nov grafični gonilnik, ki med drugim omogoča brskanje po spletu z uporabo tehnologije OpenGL in pogajanje grafično zahtevnejših programov.

Raspberry 4 Model B je že v prodaji. Osnovna cena ostaja 35 dolarjev (za slovenske kupce se to pri uradnem trgovcu v naši državi prevede v približno 40 evrov), za toliko bo naprodaj različica z enim gigabajtom pomnilnika. Za dva gigabajta bo treba odšteti 45 dolarjev (50 evrov), za štiri gigabajte pa 55 dolarjev (67 evrov).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja