Macbook Pro 14 in 16 in Mac Mini z novimi, zmogljivejšimi procesorji
Matjaž Ropret 18. januarja 2023 ob 11:34

Nekateri so to napovedovali že za jesen, a zdaj je Apple le predstavil procesorje M2 Pro in M2 Max, ki jih bo vgrajeval v prenosnike in namizne računalnike, namenjene zahtevnim uporabnikom, kot so grafični oblikovalci, 3D-modelarji ali montažerji videa.

Jasno je bilo, da bodo »osnovnemu« procesorju M2, drugi generaciji Applovega lastnega »silicija«, prej ali slej sledile izvedbe z več zmogljivostmi, še posebej grafičnimi. Marsikdo si je želel, da bi jih Applovi inženirji pripravili že na velikosti osnovnega gradnika 3 nm, vendar so za zdaj ostali pri petih nanometrih, kar je glede na osnovo in izzive pri proizvodnji z novo tehnologijo logično. Pomeni pa to, da ne bo takega napredka v energijski učinkovitosti, kot bi si ga želeli. Gre namreč pretežno za »navijanje« obstoječih procesorjev in dodajanje jeder, kar se bo odrazilo kvečjemu v večji porabi energije (in posledično baterije) in segrevanju (zaradi tega pa zmanjševanju hitrosti). Toda Applovi procesorji že v osnovi porabijo izjemno malo, še posebej glede na zmogljivosti, zato si inženirji zlahka privoščijo nekaj žrtev na tem področju, da dosežejo še več hitrosti.

»S še zmogljivejšim računskim in grafičnim delom, podporo za obsežnejši enoten pomnilniški sistem in napredno obdelavo videa predstavljata M2 Pro in M2 Max osupljiv napredek pri Applovih procesorjih,« je novim čipom v pripravljeni izjavi pel slavo direktor oddelka za tehnologije Johny Srouji.

Po znanih, namerno nekoliko nejasnih Applovih grafikonih, je M2 Pro do dvajset odstotkov zmogljivejši (»hitrejši«) od predhodnika M1 Pro in do dvainpolkrat hitreje izjava določene ukaze kot najhitrejši Intelovi procesorji v Macbookih (ti so resda stari že nekaj let). Grafični del ima lahko do 19 jeder namesto prejšnjih 16, kar pomeni pridobitev v zmogljivosti do 30 odstotkov, pasovna širina enovitega pomnilnika znaša 200 GB/s oz. dvakrat toliko kot pri M2. Po drugi strani jo M2 Max zvišuje na 400 GB/S in skupna količina pomnilnika je lahko 96 GB. Glavni del procesorja je enak, toda grafičnih jeder je lahko do 38. V bistvu gre za dva procesorja M2 Pro »staknjena« skupaj.

V prenosnikih Macbook Pro 14 in 16 ni veliko ostalih novosti, z izjemo procesorjev. Vmesnik za brezžična omrežja so nadgradili s podporo za standard Wi-Fi 6E, priključek HDMI pa na različico (2.1?), ki omogoča sliko 8K ali 4K pri 240 Hz. Sicer je pri obeh mogoče izbrati ali M2 Pro ali M2 Max. Zasloni, tipkovnice, sledilne ploščice, ohišje in vse drugo je (vsaj na prvi pogled, dokler kdo ne razkrije kakšnih nerazkritih podrobnosti) ostalo enako. O cenah nima smisla razpredati. Pričakujte najmanj tri tisoč evrov, a povsem lahko tudi dva- in večkratnik tega zneska, odvisno od konfiguracije.

Mali namizni računalnik Mac Mini je po novem mogoče dobiti ali z M2 ali z M2 Pro. V prvem primeru ima osnovna različica še vedno zgolj 256 GB »diska« (po možnosti dokaj počasnega zaradi enega samega čipa NAND) in jo odsvetujemo, medtem ko se druga začne s 512 GB. Apple je nekoliko znižal ceno, saj v Nemčiji vstop velja 699 evrov in tako lahko pričakujemo, da tudi v Sloveniji ne bo več 849 evrov. Za model z M2 Pro je sicer začetna cena malo čez 900 evrov in se potem hitro povzpne čez tisočaka ali na nekaj tisočakov, če se kupec odloča z več terabajtov diskovnega prostora (tako glede slednjega kot glede pomnilnika se je treba odločiti ob nakupu in plačati Applu, kajti vse je »integrirano« in nenadgradljivo).

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.