Macbook Air, Macbook Pro in Mac Mini za začetek Applovega prehoda na uporabo lastnih procesorjev
Matjaž Ropret 10. novembra 2020 ob 21:19

Apple je junija napovedal postopno opuščanje Intelovih procesorjev v računalnikih Mac, dveletni prehod pa se dejansko začenja prihodnji teden, ko pridejo v trgovine prvi trije izdelki s čipom M1 – prenosnika Macbook Air in Macbook Pro, ter mali namizni računalnik Mac Mini. Ni pa Apple na tokratnem, dokaj kratkem dogodku, trajal je vsega 45 min, predstavil ničesar drugega. Verjetno zato, ker je želel vso pozornost pustiti novim računalnikom.

Srčika novih Macov je procesor, bolj natančno sistem na čipu M1. Ta med drugim vsebuje osem procesorskih jeder – štiri zmogljiva in štiri varčna –, osem grafičnih jeder, del za strojno učenje, varno »enklavo« in združeni krmilnik za pomnilnik. V Applu trdijo, da prinaša največje zmogljivosti na vat porabe od vseh računalniških procesorjev, računalniki z njim pa da so v povprečju trikrat zmogljivejši (»hitrejši«) od predhodnikov z Intelovimi procesorji, na grafičnem področju pa naj bi bila razlika tudi do petkratna. Tudi zato, ker je ta del menda zasnovan drugače od klasičnih, predvsem na osnovi večletnega opazovanja, kako se obnašajo ključni programi za operacijski sistem MacOS. Hvalisanje okrog procesorja je sicer vsebovalo enormno veliko zguljenih besednih zvez (»Novi procesor povzdiguje računalnike Mac na povsem nov nivo«) ali pavšalnih primerjav (»Novi Macbook Air je zmogljivejši od 98 odstotkov prenosnikov s sistemom Windows«) brez kakšnih konkretnih številk in dejanskih testov.

Toda, poglejmo na kratko trojico računalnikov.

Macbook Air

Macbook Air. Foto: Apple

Najbolj priljubljen Applov prenosnik, ki je tudi najcenejši v ponudbi (vendar še vedno drag s perspektive večine kupcev), na zunaj ostaja enak. Poganja ga seveda M1, ki poleg domnevno boljših zmogljivosti, primernih za resno obdelovanje fotografij RAW ali montiranje videa 4K, prinaša tudi daljše trajanje baterije. Vse to brez aktivnega hlajenja (ventilatorja), kar pomeni, da je naprava povsem tiha. V Applu napovedujejo do 15 ur brskanja po spletu in do 18 ur gledanja videa. Zaslon tega prenosnika po novem prikaže nekoliko večji barvni spekter in je tako še bližje zaslonu v Macbooku Pro, zaostaja le še po svetilnosti. Disk SSD je glede na tistega v modelu z Intelovim procesorjem dvakrat hitrejši, lepša je slika s kamere za spletne pogovore, a še vedno ne na nivoju iPadove. Osnovna različica bo imela 256 GB diska in 8 GB pomnilnika, enako kot doslej, v Nemčiji pa bo stala 1100 evrov, kar je celo nekoliko ceneje od začetne cene predhodnika, ko je prišel v prodajo. Preskok na 512 GB diska bo veljal skoraj tristo evrov, na 16 GB pomnilnika pa tudi več kot 200 evrov.

Macbook Pro

Macbook Pro. Foto: Apple

Malce debelejši Pro prav tako ostaja pri enakem ohišju in enako velikem zaslonu (13,3 palcev), nič torej še ni s povečanjem na 14-palčno diagonalo. Glede na Aira so razlike v ventilatorju za procesor, približno dve uri daljši avtonomiji baterije, vrstici s bližnjicami (Touchbar), za sto kandel svetlejšem zaslonu (500 namesto 400, oboje pa je odlično) ter boljših zvočnikih in mikrofonih. Za dobrih tristo evrov več. Hlajenje z ventilatorji verjetno pomeni, da bo Pro lahko resne zmogljivosti ohranjal pri dlje trajajočih opravilih, denimo zapisovanju videa 4K, kjer bo Air najbrž moral upočasnjevati procesor, da se ne bi pregreval. Nimamo pa podatka, ali M1 v obeh računalnikih sicer teče pri enaki frekvenci ali je že v osnovi v Pro-ju nekoliko bolj »navit«. Poleg povečanja zaslona so se v Applu vsaj za zdaj odrekli tudi dodajanju podpore za dotike. In zanimivo je, da v ponudbi ostajajo modeli z Intelovimi procesorji – z višjimi cenami.

Mac Mini

Mac Mini. Foto: Apple

Namizni Mini je edini od trojice, ki je doživel pocenitev tudi pri izhodiščni ameriški ceni, saj se bo tamkaj začel pri 700 dolarjih (brez davka). V Nemčiji se to preobrazi v malo manj kot 780 evrov, pri čemer je tudi tu osnovna konfiguracija 8/256 GB. Prav tako kot Pro ima Mini ventilator in dva priključka Thunderbolt 4 (USB-C), s čimer lahko denimo prikazuje sliko na dveh monitorjih z ločljivostjo 6K. Nasploh v Applu trdijo, da se ta Mac lahko po zmogljivostih zoperstavi veliko večjim in dražjim PC-jem.

Marsikaj glede novih Applovih računalnikov še ostaja neznanka, ne samo resnične zmogljivosti, temveč tudi združljivost s programsko opremo in še kaj. Bodo pa novinci lahko poganjali aplikacije z iPhona in iPada.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.