Matjaž Ropret 5. decembra 2016 ob 18:15

LG X power ima eno izstopajočo lastnost in ta ga rešuje, da se ne bi izgubil v poplavi telefonov do 250 evrov. Nekje tam je meja dobro uravnoteženih modelov, tisti cenejši primorajo kupca v take ali drugačne kompromise. LG-jev izdelek – v prosti prodaji stane 230 evrov –, je za tiste, ki cenijo dolgo trajanje baterije, niso pa jim tako pomembne ostale vrline pametnega telefona.

Običajno kapaciteta baterije raste skupaj z velikostjo zaslona, zmogljivostjo procesorja in ceno aparata. Poenostavljeno – cenejši je telefon, manj energijske zaloge je na voljo. LG je formulo obrnil in z modelom X power ponudil nekaj za uporabnike, ki med službo ali tudi sicer po več ur telefonirajo, brskajo po spletu ali nasploh obremenjujejo telefon, nočejo in ne morejo pa ga ves čas imeti priključenega na polnilnik ali zunanjo baterijo. Vgrajena ima štiri amperske ure zaloge, ob nižjerazrednem štirijedrnem procesorju z najvišjim taktom 1,2 GHz pa je to ogromno. Med mojimi običajnimi testnimi opravili so odstotki baterije dejansko padali pol počasneje kot pri večini ostalih telefonov. V tipični uri uporabe se zaloga po navadi zmanjša za nekje med petino in četrtino, pri X Power se je komaj za desetino. Tri dni z enim polnjenjem ne bi bilo nič izrednega pri tem modelu.

Seveda pa gre to na račun ostalega, kar telefon ponuja. Zmogljivost sicer ni ravno slaba, se pa poznajo daljši zagonski časi aplikacij, počasnejše prikazovanje vsebine, malo manjša hipnost pri odzivih na prste in predvsem veliko več čakanja pri skakanju iz ene aplikacije v drugo, saj jih v pomnilniku ostane samo peščica, vse ostale mora sistem vedno znova nalagati na novo. Zaslon je soliden, ločljivost 720p pri diagonali 5,3 palce ni izjemna, tudi po živahnosti ne izstopa, vseeno pa ni slab. Za ta denar ustrezen. Podobno fotoaparat. Ne ponuja veliko možnosti, so pa fotografije presenetljivo kakovostne, z lepimi barvami in precej podrobnostmi. Dokler je svetlo, v slabši svetlobi je s tem telefonom skoraj nemogoče fotografirati kar koli. Daleč najslabši strojni del tega telefona je zvočnik. Ne samo, da je na zadnji strani, medtem ko je pri večini konkurentov zdaj ali spodaj ali spredaj, njegova kakovost je nizka. Basov ni, visoki toni pa so popačeni in cvileči. Z njim res ni užitek poslušati ničesar, kar kolikor toliko spominja na glasbo, za silo uporaben je edino za govorjene vsebine.

Androidna preobleka je standardna LG-jeva. Poskuša biti v pomoč uporabniku z različnimi drobnimi možnostmi, a je pogosto le v napoto in predvsem ji izrazito manjka čuta za estetiko. Varnostni popravki so obstali v juliju, torej pol leta nazaj, različica androida pa na 6.0.1. Telefon je plastičen, ni pa videti cenen, ponuja dokaj dober oprijem in sploh ni debel, kar bi mogoče pričakovali glede na kapaciteto baterije. Z nekaj oblikovalskimi triki, kot sta sijoči obod in navznoter obrnjena brada in čelo, so ga naredili še kar prijetnega na pogled. Baterija ni zamenljiva, polni se dokaj hitro, a še po starem priključku microUSB. Čitalnik prstnih odtisov in kakšno vodotesnost ali robustnost boste pri tem izdelku zaman iskali.

Zanimiv je pretežno za tiste, ki res rabijo dolgo trajanje baterije. Do določene mere je boljši od podobno poceni konkurentov še pri fotografskih rezultatih. Toda večina kupcev lahko za le nekaj deset evrov več najde kakšen bolj izpopolnjen in vsestranski pametni telefon.

LG X power
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.4

Naj kupim?

Če je dolgo trajanje baterije daleč pred vsemi ostalimi lastnostmi in ti ni do iskanja kitajskih izdelkov, potem mogoče. Drugače pa je mogoče najti kaj bolj vsestranskega za ne veliko višjo ceno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki