LG V30 – Prvi vtisi o resnem konkurentu Samsungovim osmicam
Matjaž Ropret 5. septembra 2017 ob 09:52

LG je bil z G6 prvi, ki je zaslon telefona raztegnil čez skoraj celotno sprednjo površino. Nekateri, med njimi Sharp in Xiaomi, so že pred tem (na treh straneh) zelo stanjšali robove okrog ekrana, a je ta ostajal v razmerju 16:9, kot ga poznamo tudi na televizorjih. Od letošnje pomladi naprej pa je smernica jasna – podaljšano razmerje 18:9 (oz. 2:1) ali tam nekje in zato dovolj ozek telefon tudi pri večji diagonali zaslona, da ga je še vedno mogoče držati v roki. In če je korejsko podjetje pri V10 in V20 stavilo na dodaten prikazovalnik nad glavnim ter izdelka pozicioniralo nad serijo G, zdaj za tovrstno igračkanje ni več potrebe (ker je od tal do vrha en sam zaslon), reč pa je skoraj kot malce zgodnja zamenjava za ne preveč uspešni G6. Vsekakor ima potencial za boljšo prodajo, pa tudi nakazuje, da utegne biti Googlov Pixel XL 2 izjemno zanimivi, saj bo osnova zanj ravno V30.

Na fotografijah novinec deluje zelo podobno kot Galaxy S8(+), v živo pa niti ne. Prej spominja na Note8, ker je manj zaobljen od galaktičnih osmic, a bi LG težko obtožil kakšnega kopiranja, razen tega, da je z izjemo okroglin na robovih dokaj generične oblike. Občutek v rokah je bistveno boljši kot pri G6. Prijetneje ga je držati, ker ni tako oglat, izdelava se zdi na višjem nivoju, in posneti robovi zaslona so tokrat izvedeni lepše, ne nekoliko amatersko stopničasto kot pri G6. Zaslon je prvič po bananastih G-Flexih z organskimi diodami (OLED), ne LCD. Ločljivost je 1440 x 2880, o njegovi kakovosti po nekaj minutah na sejemskem razstavnem prostoru težko kaj konkretnega rečem, tovrstno ocenjevanje bo ostalo za pravi test. Vsekakor pa se ekran zdi več kot dovolj velik. Telefon pa je pri tem le malenkost širši in skoraj nič daljši kot Galaxy S7 Edge, še vedno referenca med telefoni z zasloni 16:9.

Med glavnimi izstopajočimi lastnostmi serije V je bil v prvih dveh inkarnacijah fotoaparat, v enici je bil preverjeno odličen. Zato je lepo videti, da se tovrstna osredotočenost nadaljuje. V že znani LG-jevi maniri telefon gleda dvojno. Glavni objektiv ima namreč običajno goriščnico (35 mm), drugi pa bolj širokokotno (16 ali 20 mm, povsem točnega podatka ne poznam). Tipalo pri prvem premore 16 milijonov, pri drugem pa 13 milijonov točk. Proizvajalec zelo na glas poudarja, da je zaslonka glavnega objektiva f/1,6, kar je najmanj med vso konkurenco in naj bi zagotavljalo, da na tipalo pade največ svetlobe, pomaga pa še optični umirjevalnik. Širše oko tega nima, zaslonka pa je z f/1,9 nekoliko slabša, a še vedno spodobna. Podatki Exif v fotografijah, ki sem jih posnel na sejmu IFA potrjujejo te vrednosti.

Sploh posnetki z glavnega tipala izgledajo zelo dobri, seveda pa je vzorec bistveno premajhen, da bi lahko sodil po njem. Širokokotne fotografije imajo znova nekoliko več šuma in motiv na njih hitreje »razpade« na »piksle«, pa vseeno ne izgledajo slabo. Še posebej ob upoštevanju dejstva, da na razstavnem prostoru niti približno ni idealna svetloba in da bo večina posnetkov s to goriščnico verjetno nastala podnevi. LG zelo poudarja možnost ročnih nastavitev. Pri videu (seveda v 4K) pa je mogoče snemati tudi v načinu Cine-Log, ki je ekvivalent fotografiranju v raw. Torej brez izgube informacij in z možnostjo kasnejšega popravljanja vseh parametrov slike.

Izstopal naj bi tudi zvok, saj telefon premore četverni digitalno-analogni pretvornik, ohranja pa tudi klasični 3,5-milimetrski izhod za slušalke. Priložene naj bi bile slušalke Bang & Olufsen. Shrambe je tokrat minimalno 64 GB, ne zgolj 32 kot pri G6, mogoče pa jo je povečati s pomnilniško kartico. Obstaja bo tudi različica V30+ s 128 GB, delovnega pomnilnika pa bo v vsakem primeru 4 GB. Velikost baterije je 3300 mAh, kar je verjetno nekje na meji sprejemljivega. Če se kaj kaže kot potencialna hiba, je to LG-jeva programska oprema, a bom to tudi prihranil za resnejši preizkus. V30 bi do Slovenije lahko prišel oktobra, lahko tudi kasneje, ni pa še sploh zagotovo, da ga bodo prodajali pri nas. Cena v prosti prodaji bo verjetno bližje 900 kot 800 evrom.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.