LG upa, da je pri G7 ThinQ našel nekaj presežkov
Matjaž Ropret 2. maja 2018 ob 16:57

LG je zadnji dve leti svoj paradni telefon predstavil na sejmu MWC v Barceloni konec februarja, letos pa je debi naslednika nekoliko zamaknil, saj sta tako G5 kot G6 prodajno razočarala in so si v Seulu želeli vzeti več časa za čim bolj dovršenega naslednika. Koliko bo G7 ThinQ  upravičil kasnejši prihod na trg, pa bomo lahko ocenili čez nekaj tednov.

Vmes smo sicer poslušali ugibanja, ali bo LG spremenil tudi ime, a je ostal pri uveljavljenih naraščajočih oznakah serije G, dodal pa je svojo najnovejšo domislico ThinQ, ki označuje naprave z vgrajeno »umetno inteligenco«. Toda, kar je najbolj pomembno, novinec nadaljuje trend z razpotegnjenim zaslonom, ki ga je začel lanski G6, dobiva pa tudi marsikatero lastnost, ki smo jo v zadnjem času videli pri tekmecih, vključno z razvpito zarezo v ekranu. Ta je posledica dejstva, da so razmerje z lanskih 18:9 še raztegnili na kar 19,5:9 in hkrati povečali tudi diagonalo zaslona na 6,1 palca. Ločljivost je s 1440 x 3120 višja kot pri večini tekmecev. Še posebej pa izstopa svetilnost, ki dosega kar tisoč kandel, največ med vsemi zasloni pametnih telefonov. Je pa to posledica izboljšanje tehnologije LCD, ki so ji nadeli marketinško ime Super Bright Display. Tudi barvni spekter menda ustreza stotim odstotkom DCI-P3. Zarezo je mogoče v nastavitvah skriti, kot že denimo pri Huaweiju P20 (Pro), kjer pa se nekatere aplikacije (npr. Instagram) temu še ne prilagodijo, kot bi se morale.

Tokrat telefon tako spredaj kot zadaj prekriva trpežno steklo Gorilla Glass 5, hvalabogu je LG vključil tudi induktivno polnjenje (Qi), ki ga mnogi drugi ignorirajo. Baterija sicer s 3000 mAh ni ravno največja. Ohišje po trdnosti ustreza vojaškemu standardu MIL-STD 810G. Podobno kot večino letošnjih vrhunskih modelov tudi G7 poganja procesor Snapdragon 845, kombinacija pomnilnika pa je lahko 4/64 ali 6/128 GB ob reži za kartico microSD.

Kot že od G5 naprej je tudi tokrat fotoaparat dvojen, pri obeh ima tipalo 16 milijonov točk. En objektiv zajema s standardnim pogledom, drugi s precej bolj širokim. S tem da naj bi bile širokokotne fotografije zdaj bolj kakovostne in manj popačene. Sprednji fotoaparat premore osem milijonov točk, umetna inteligenca pa tokrat prepozna še več motivov in ustrezno prilagodi nastavitve. Kar je občasno v redu, kdaj pa niti ne. Končno je tudi LG popustil in ponudil »portretni« način z (umetnim) zamegljevanjem ozadja.

Izstopajoč bi bil lahko zvok, saj so poleg že znanega četvernega pretvornika iz digitalnega v analogni signal ob klasičnem izhodu za slušalke (juhu!), korenito popravili zvočnik. Tako vsaj trdijo, ker so za resonančno komoro uporabili celotno notranjost telefona in tako naj bi bili basi bistveno močnejši kot pri konkurenci. Bomo kmalu slišali. Zraven pa so še določene programske »izboljšave« zvoka.

Za umetno inteligenco se je LG raje povezal z Googlom kot razvijal sam. Mogoče bi moral Samsung to vzeti za zgled. Storitev Google Lens znotraj Googlovega pomočnika in aplikacije Google Foto (naj bo to privzeta galerija!) prepoznava besedilo, objekte, rastline in še marsikaj ter o tem uporabniku daje dodatne informacije. Na telefonu je tudi namenska tipka za priklic Googlovega pomočnika, s posebej občutljivimi mikrofoni in izločanjem šumov pa ga je mogoče zbuditi tudi z razdalje petih metrov. Tako lahko, pravijo v LG-ju, G7 ThinkQ nadomešča zdaj ponekod precej priljubljene domače zvočnike z navideznimi pomočniki (Amazon Echo, Google Home, …).

Po naših informacijah LG G7 ThinQ v Slovenijo prihaja v začetku junija ali morda že konec maja, priporočena maloprodajna cena pa bo 699 evrov. Je pa LG v preteklosti imel navado oblikovati precej bolj atraktivne operaterske cene, zato ni izključeno, da bo tudi tokrat poskušal biti cenejši od konkurentov, denimo Huaweija P20.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja