LG s petorčkom fotoaparatov v telefonu V40 ThinQ
Matjaž Ropret 4. oktobra 2018 ob 08:56

Odkar so začeli proizvajalci pametne telefone opremljati z dvookim fotoaparatom, smo napovedovali, da je le še vprašanje časa, kdaj bomo dobili troje oči na zadnji strani. Za običajen, ultraširok in približan pogled. Tehnično gledano Huawei P20 Pro že ima tri fotografske module, toda ne s tremi različnimi goriščnicami. To pa je zdaj sestavil LG, na sprednjo stran novega modela pa postavil dvooko kombinacijo. Pet objektivov bi moralo pokriti večino potreb.

Še skoraj bolj pomembno kot samo število »fotoaparatov« (seveda delujejo kot zaključena celota) je dejstvo, da so korenito izboljšali glavno tipalo glede na predhodnika in G7 ThinQ, saj ima po novem ob odlični vrednosti zaslonke f/1,5 točke velikosti 1,4 µm namesto 1 µm pri G7. To vsaj v teoriji omogoča precej boljše zajemanje v slabi svetlobi in manj šuma v vsakršnih razmerah. Še vedno največ posnetkov zajamemo s standardno goriščnico (nekje okrog 28 mm) in pri tem so LG-jevi telefoni po kakovosti malo zaostajali za konkurenco.

Za široki kot in zum je bolj pomembno, da sploh imamo to možnost, dokler industrija ne iznajde načina, kako vgraditi večjih tipal in svetlobno močnejših leč. Ostala dva modula sta tako nekoliko manj zmogljiva, širokokotni je enak, kot ga že poznamo iz LG-jevih prejšnjih telefonov, »teleobjektiv« pa ponuja dvakratno približanje motiva glede na standardni pogled in 3,7-kratno glede na širokokotnega. Po ločljivosti pa gre takole – 16 megapik za široko zajemanje in po 12 za ostali dve možnosti. Video je mogoče snemati v 4K s 60 sličicami na sekundo. Spredaj sta objektiva z običajno in širokokotno goriščnico, vendar manj megapikami (osem in pet).

V osrčju telefona sicer kraljuje zaslon OLED z diagonalo 6,4 palcev in ločljivostjo QHD+. Upamo, da nekoliko boljše kakovosti kot pri V30 ali Pixlu 2 XL, ki barvno in glede vidnih kotov ni blestel. Na vrhu je zareza, brez tega skoraj ne gre več. Procesor je zdaj za vrhunske mobilnike že standardni Snapdragon 845, kapaciteta baterije solidnih 3300 mAh, a bi bila lahko glede na velikost zaslona tudi zmogljivejša. Verjetno so nekaj prostora žrtvovali zaradi resonančnega učinka »boom box«, ki ojača zvok iz zvočnika, še posebej base. So pa prvič vključili hitro brezžično polnjenje (Qi).

Za odpornost ima V40 ThinQ certifikat IP68 in ustreza ameriškemu vojaškemu standardu 810 G. Ker je to LG, je telefon obdržal izhod za slušalke in 32-bitni pretvornik zvoka (DAC). Pomnilnika je šest gigabajtov, za podatke pa 64 ali 128 GB. Znova so v programski opremi (žal še Android 8.1) dodatki »umetne inteligence«, zato oznaka ThinQ. Tudi brez ne bi bilo nič drugače. Pričakujemo maloprodajno ceno okrog 900 evrov, kdaj prihaja v Slovenijo, pa trenutno še ni znano.

Zraven je LG predstavil še hibridno uro LG Watch W7 za »vse tiste, ki cenijo izgled klasične ure, želijo pa priročnost povezane pametne ure.« Tako lahko W7 prikazuje obvestila s telefona, lahko pa deluje povsem mehansko. V tem načinu njena baterija zadostuje za tri mesece, s polno pametno funkcionalnostjo pa največ dva dni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: LG

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.