LG meri čas potovanja svetlobe za večjo varnost in drugačno interakcijo s telefonom
Matjaž Ropret 25. februarja 2019 ob 06:07

Napovedali smo že, da bo LG pri telefonu G8 ThinQ uporabil precej posebno tipalo za sprednji fotoaparat. Zdaj pa vemo, kaj vse je zaradi tega možno, kako bi v korejskem podjetju radi spremenili varnost in upravljanje telefona, potem ko smo se povsem navadili dotikanja zaslona. Zdaj naj bi spet malo odmaknili od tega.

LG se nikoli ni branil novih, nenavadnih, celo čudaških idej. V to kategorijo najbrž lahko uvrstim tudi fotoaparat s tipalom ToF (Time of Flight), ki poenostavljeno povedano meri čas, ki ga porabijo svetlobni fotoni za potovanje do objekta in nazaj. Iz tega lahko potem sistem sestavi nekakšen 3D-model motiva. V realnem času, seveda. Tako je odklepanje z obrazom precej bolj varno, saj telefona ni mogoče pretentati z običajno fotografijo, ki je samo dvodimenzionalna. G8 ThinQ pa se bo zaradi tega fotoaparata dalo odklepati tudi z dlanjo. Podobnost strukture dlani med dvema človekoma pa se zgodi enkrat na milijardo.

Poleg varnosti so LG-jevi inženirji omogočili še upravljanje s kretnjami nad zaslonom. Lahko boš vrtel(a) gumb za glasnost in zajemal(a) posnetke zaslona, ne da bi se tega sploh dotaknil(a). Preizkusil sem odklepanje in zadeva deluje, je pa treba z dlanjo iti malo navzgor ter ne pričakovati, da bo odklepanje hipno. Vendarle nekaj časa traja, mogoče celo dlje kot pri prepoznavi prstnih odtisov ob polaganju prstov na zaslon, denimo pa Huaweiju Mate 20 Pro in Samsungu Galaxy S10. Tudi kretnje po videnem delujejo, toda gibi morajo biti precej natančni. In kot vedno bo to treba preizkusiti med vsakdanjo uporabo in videti, koliko olajša uporabo telefona.

Drugače pa je G8 ThinQ tipičen LG. Oblikovano in materialno ne izstopa, nadeli so mu sicer žive barve, toda dizajnerski presežek to ni. Ima velik zaslon OLED, koliko je dober, po prvih nekaj minutah v čudni svetlobi ne morem soditi. Zaslon z vibriranjem tudi ustvarja zvok, sicer pa so v telefonu ohranili četverni DAC (pretvorbo iz digitalnega v analogni zvočni signal), ojačanje basov z resonanco ohišja in izhod za slušalke. Ponekod bo telefon imel trojni, ponekod pa dvojni fotoaparat. Verjetno bosta v vsakem primeru prisotna običajno in zelo širok pogled, približanega pa določeni trgi ne bodo deležni.

LG je predstavil tudi prvi telefon za omrežja pete generacije. V50 ThinQ 5G je nekakšna evolucija modela V40, ki so ga v Sloveniji začeli prodajati šele pred kratkim. Od tega se razlikuje po večji bateriji (4000 mAh), novejšem procesorju (Snapdragon 855 namesto Snapdragona 845), hitrejšem polnjenju in še kakšni malenkosti.

Poskrbeli pa so tudi pri tem modelu za vsaj eno čudaško lastnost. Mogoče bo namreč dokupiti nosilec za telefon z vgrajenim dodatnim zaslonom, v osnovi enakim, kot ga že ima V50. Dvojni zaslon naj bi bil fin za igričarje, pa za večpredstavnost in večopravilnost. Povečevanje zaslonske površine je torej nujno, pa naj bo z ožanjem robov okrog zaslona, njegovim prepogibanjem in dodajanjem drugega ekrana.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja