LG letos z največjimi in najmanjšimi televizorji OLED doslej
Matjaž Ropret 5. januarja 2022 ob 06:22

Večina vodilnih proizvajalcev televizorjev v okviru sejma CES predstavlja ključne modele za sezono 2022. LG tako še razširja ponudbo svojih OLED-ov, malo pod njimi pa bo ponudil tudi izboljšane primerke z zasloni mini LED.

Začnimo z modeli OLED, ki so najbolj zanimivi in še vedno ponujajo najlepšo sliko, vsemu napredku pri tehnologiji LCD – z vse manjšimi svetečimi diodami (mini LED) – navkljub. Znova bodo tudi štiri serije, imenovane A2, B2, C2 in G2, a zares zanimivi, običajno tudi zaradi cenovnega pozicioniranja, sta drugi dve. A2 predstavljajo vstopne modele, ki imajo vgrajene zaslone z nižjo svetilnostjo in zgolj osveževanjem pri 60 Hz, manjkajo tudi priključki s polno podporo za standard HDMI 2.1 in procesor za obdelavo slike je manj zmogljiv. B2 že ponuja osveževanje s 120 Hz in dva »igričarska« priključka, še vedno pa procesor α (Alpha) 7 Gen 5. Cenovna razlika v primerjavi z modeli C2 bo verjetno premajhna, da bi se zares splačalo pogledovati proti B2.

Serija C2 bo znova osrednja, kot že pred njo CX in C1. V večini velikosti bodo televizorji znova z enakim, že znanim dizajnom. Nekaterim je osrednje stojalo zelo všeč, nam malo manj, ker otežuje postavitev zvočne letve. Letos imajo tudi modeli serije C (uradno) vgrajene zaslone OLED Evo, ki v primerjavi s prejšnjo generacijo zmorejo za približno 20 odstotkov višjo svetilnost. Lani smo tak zaslon videli le v modelu G1 (in Sonyjevem A90J). Le najmanjša, 42- in 48-palčni model bosta glede tega rahlo prikrajšana, saj zaradi manjših diod ne dosegata povsem enake svetilnosti kot večje izvedbe. Vsi štirje priključki HDMI imajo kompleten nabor lastnosti standarda 2.1 in tokrat tudi vsi polno pasovno širino 48 Gb/s. Slikovni procesor je novi α 9 Gen 5, ki med drugim zmore analizirati 5000 območij slike za dinamično uravnavanje prikaza in lahko »izboljšuje« ločljivost neposredno na 4K.

OLED bo zdaj – zgolj kot model C2 – na voljo tudi v 42-palčni diagonali (107 cm). Torej še dodatno zmanjšanje po lanski uvedbi 48-palčne različice (122 cm). To bo super opcija za igričarje in za vse, ki še vztrajajo pri starejših televizorjih manjših diagonal (32, 37, itd) ter niso želeli na kakšnega 42 ali 43-palčnega nižjega razreda. Zdaj bodo dobili vrhunski TV, ki zaradi minimalnih robov okrog zaslona verjetno ne bo nič večji od njihovega obstoječega, hkrati pa bo prikazoval večjo in bistveno lepšo sliko. Ta model ima drugačne noge od stojala pri različicah z večjimi diagonalami (to se ne spreminja v primerjavi s prejšnjimi leti), ki zaslon dvignejo višje od površine, na kateri televizor stoji. Smiselno za uporabo v namembnosti računalniškega monitorja, saj teh običajno nimamo povsem spuščenih.

G2 97″

Na vrhu je model G2, ki pa gre letos v drugo smer. Lani se je LG ustavil pri diagonali 77 palcev, zdaj pa so z ohišjem iz ogljikovih vlaken za približno četrtino znižali maso, tako da bosta za namestitev na steno primerna tudi 83- in 97-palčna orjaka. Serija G je namreč primarno namenjena nameščanju na stenski nosilec, noge je treba dokupiti posebej. G2 ima za razliko od predhodnika na zadnji strani zaslona rebra za odvajanje toplote, podobno kot procesorji osebnih računalnikov ali pametnih telefonov. S tem hlajenjem lahko diode dlje časa svetijo z višjimi močmi in tako dajejo najvišjo svetilnost, hkrati pa je manj nevarnosti, da se slika »zapeče«, kar je nedavno opisoval Marjan.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za modele QNED s tehnologijo mini LED, pri kateri za osvetlitev zaslona LCD skrbi (več) deset tisoč svetečih diod namesto običajnih (nekaj) sto, v LG-ju niso natančno povedali, v čem so izboljšani v primerjavi z lanskimi, razen skoraj obvezne nadgradnje procesorja in programske opreme. Trdijo pa, da dosegajo 100-odstotni barvni spekter in izvrstne kontraste zaradi preciznega izklapljanja posameznih območij z diodami. Prednost teh modelov pred OLED-i je seveda višja svetilnost, potencialno pa tudi nižja cena.

QNED99 86″

Letošnji televizorji LG se ponašajo z operacijskim sistemom WebOS22, ki ima znova nekoliko predrugačen začetni zaslon – lanski ni bil najbolj posrečen –, omogoča do šest uporabniških profilov in deljenje vsebin z mobilnih naprav z uporabo brezstične tehnologije NFC.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.