LG in druščina so zamudili lepo priložnost
Matjaž Ropret 31. julija 2017 ob 07:45

LG je objavil rezultate poslovanja v drugem četrtletju, ki niso slabi, razen za oddelek mobilne telefonije. Ta je pridelal skoraj 102 milijona evrov izgube, število prodanih telefonov pa je v primerjavi z lanskim enakim obdobjem padlo za štiri odstotke, skupaj so Korejci v promet spravili 13,3 milijonov mobilnikov. Kot enega glavnih razlogov za izgubo so v korporaciji izpostavili »slabšo prodajo vrhunskega telefona od pričakovanj.« V prevodu – zastavonoša G6 ostaja na policah trgovin. Ali pa se vsaj prodaja bistveno slabše od precej ambicioznih načrtov.

Podobno je bilo že lani, ko je bil mlačen odziv kupcev na G5, in predlani, ko pričakovanih številk ni dosegel niti G4. Več o korejskem gigantu in njegovih zmotah pri pametnih telefonih malo kasneje, ni pa edini, ki je letos zamudil lepo priložnost za dobre prodajne rezultate. Vsaj v zahodnem svetu sta večino zaslužka pobrala Samsung in Huawei, prvi res zaradi najbolj dodelanega in atraktivnega izdelka, drugi pa bolj zato, ker je ponudil dovolj všečno alternativo za konkretno nižjo ceno. Medtem so ostali pripravili telefone, ki v ničemer ne izstopajo, a stanejo enako in jih niti ne poskušajo promovirati na pravi način.

Letošnja bera dragih mobilnikov je kar rahlo razočaranje. Razen S8 (Plus) težko najdem še kakšnega, ki bi ga lahko brez zadržkov proglasil za boljšega od lanskih najboljših (S7, iPhone 7, Pixel). Še Samsungova osmica je v ključni lastnosti – fotoaparatu – v bistvu napredovala samo zaradi izboljšanih algoritmov in zmogljivejšega procesorja, s prepoznavo prstnih odtisov na zadnji strani tik ob objektivu pa je storila korak nazaj. Huaweijev dvojec P10 in P10 Plus nima večjih slabosti, ni pa kakšen preskok, saj so v kitajskem podjetju pravzaprav prepakirali obstoječo tehnologijo iz modela Mate 9 v manjše in bolj ljubko ohišje. Ter postavili razumnejšo ceno (vsaj pri manjšem od obeh telefonov), kar je bilo ključno za prodajni uspeh.

Samsung Galaxy S8 je najbolj zaželen vrhunski mobilnik v zadnjih mesecih.

Še najbližje kakšnemu presežku je prišel, kdo bi si mislil, HTC s svojim U11. Izdelal je zelo atraktiven in dovršen telefon, kakršen mu ni uspel že nekaj let.  A je tudi pri tem edina izstopajoča lastnost (poleg dobrega zvoka, ki pa je zelo subjektivna stvar) dokaj obrobna – prepoznava stranskih stiskov ohišja. Ker ni skoraj nič cenejši od kralja premijskega androidnega segmenta in ker HTC-ju že precej primanjkuje marketinških sredstev, bo verjetno ta izdelek ostal precej spregledan, čeprav bi si zaslužil več pozornosti in kupcev. Prav tako verjetno tudi Sonyjeva Xperia XZ Premium, še en poskus z zaslonom 4K v telefonu. Resnici na ljubo je taka ločljivost pretežno odveč, saj je tudi tam, kjer dejansko je vsebina zanjo, težko videti razliko. Zato pa je Premium pravi foto-video stroj, vključno s superpočasnim posnetkom, kar bo spet cenil zelo omejen krog potencialnih kupcev. Ostali bodo prej videli oglato obliko, ki se z malo spremembami pri tem japonskem proizvajalcu vleče že preveč generacij, in precejšnjo velikost. Japonci še vedno imajo potencial, ki pa ga kar ne znajo sestaviti v nekakšno zaključeno celoto. In tako kot LG bi morali končno najeti kakšnega sposobnega oblikovalca.

Sonyjeva Xperia XZ Premium mami predvsem z zaslonom 4K in foto-video sposobnostmi.

Motorola se rahlo pobira, se pa zaradi nje nikomur ne tresejo hlače. Serija Moto G5, ki je nerazumljivo še vedno ni v Sloveniji, se ponaša z morda celo najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo v nižjem cenovnem razredu, a so si tega pri operaterjih medtem prilastili drugi, s Huaweijem in njegovimi modeli Lite na čelu. Moto Z2 Play je obetaven, a tudi to je zgolj srednjerazredni model, višje pa so nedavno predstavili Moto Z2 Force s plastičnim, nezlomljivim zaslonom. Za zdaj ni govora o evropskem štartu tega telefona, ki bo ne glede na svoje odlike in (znova) modularne dodatke težko tekmoval z S8. Ob njem tudi izpade kot relikt izpred nekaj let, saj združljivost z obstoječimi magnetnimi dodatki narekuje enako, že lani preživeto obliko.

Razočarali so tudi prosti strelci in kitajski povzpetniki. Oneplus je cenovno zajadral nad 500 evrov in je tako bistveno manj zanimiv, kot je bil, ko je s telefoni za 350 ali 400 evrov izzival najboljše. Zdaj še vedno ne proizvaja ničesar, kar bi bilo naprednejše ali bolj seksi od samsungov ali htc-jev, cena pa je že skoraj enaka. Še posebej, če upoštevamo, da je nakup v prosti prodaji edina možnost in da servisne mreže ni. Oppo, Vivo in ostali, ki grozijo vodilnim na Kitajskem, se v Evropo (uradno) še ne podajajo. Njihove koncepte pa gledamo samo na sejmih. Oživljena Nokia pa tudi še ni predstavila ničesar, kar bi komu res zvišalo pulz, in njenih nizkocenovnih androidnih predstavnikov še ni v prodaji, čeprav smo si jih prvič ogledovali že pred petimi meseci v Barceloni.

Za razliko od LG z G6 (na desni) je Huawei s P10 izdelal uspešnico.

LG? Kot prvi je predstavil telefon s čez skoraj vso sprednjo površino razpotegnjenim zaslonom, ki pa ga je zapakiral v tako neizrazito ohišje, da vsi konkurenti izpadejo pravi lepotci. Pri snubljenju kupcev ni pomagala niti izbira lanskega procesorja, pa tudi ne cena v območju Samsunga. Že res, da je bila pri operaterjih nekaj nižja, a v zavesti marsikoga je to telefon za 700+ evrov (ali dolarjev), oglaševanja pa je bilo premalo in telefona niso potisnili v roke nobenemu zvezdniku, priljubljeni modni blogerki ali kakšnemu športniku. LG se lovi že vse od G2 naprej. Takrat je prvič spravil skupaj všečen telefon z odlično tehnologijo in kakovostnim fotoaparatom. Naslednik je bil menda še večja uspešnica, a je pri njem podjetje že začelo pretiravati z velikostjo in poskusi izstopati za vsako ceno. To je bilo najbolj očitno pri G4, ki je ostal plastičen, ko so vsi ostali prešli na kovino in steklo, edinstvenost pa je iskal z nepotrebnim usnjem. Nato je sledil fiasko z modularnostjo pri G5, zaradi česar je bilo pri telefonu bistveno več kompromisov, kot bi jih bilo brez možnosti pripenjanja dodatkov. Pa še teh je bila nazadnje kaj klavrna bera in med njimi niti enega res intrigantnega. Opustitev modularnega koncepta ni bila nikakršna senzacija, novi zastavonoša pa je vseeno bolj naštevanje specifikacij kot izdelek, ki bi razveseljeval vsakič, ko ga primeš v roke.

Honor 9 je malce slabši Huawei P10, a verjetno lepši.

Do konca leta sledi še nekaj predstavitev in vse upanje, da le dočakamo kakšen presežek, še ni izgubljeno. Prvi zanimiv novinec prihaja že v kratkem, lepši in cenejši Huawei P10. Pod oznako Honor 9. Od pravega se razlikuje predvsem v tem, da je malenkost večji, ima za odtenek slabši zaslon, fotoaparat brez optičnega umirjevalnika in še po kakšni malenkosti. Kitajci bodo predvidoma oktobra predstavili še paradni izdelek za konec leta, Mate 10. To bo znova velik mobilnik, a menda zaradi razpotegnjenega zaslona (v slogu LG-ja in Samsunga) ožji od predhodnikov. Roba spodaj in zgoraj naj bi bilo zelo malo, ekran pa naj bi končno imel ločljivost 2K. Pričakujemo lahko tudi nov procesor (Kirin 970) in kakšen napredek pri fotoaparatu, govori se tudi o odpornosti proti vodi in prahu po standardu IP67.

Še prej bo Samsung pokazal novega zapisnikarja, ki bo očitno obdržal ime Note, lanski polomiji z baterijami navkljub. Note 8 bo po pripovedovanjih dobro obveščenih pravzaprav malenkost večji S8 Plus s pisalom in dvookim fotoaparatom. Dodatno fototipalonaj bi prineslo trikratno optično povečavo. Upam, da z boljšo kvaliteto kot pri Applu in ostalih, ki so tak koncept že splovili. Prav tako avgusta naj bi finsko-kitajski HMD Global predstavil Nokio 8, prvo po nekdanjih Lumijah z oznako Zeiss na fotoaparatu. Seveda ob dveh objektivih na zadnji strani. Jeseni pričakujemo še nov Googlov Pixel, kajpak z zaslonom čez celotno sprednjo površino. Glede distribucije v kakšni dodatni državi v primerjavi z dozdajšnjo deseterico pa nismo najbolj optimistični.

LG Q6 razpotegnjeni zaslon prinaša v nižji cenovni razred.

Sony bo skoraj zagotovo nekaj pokazal na sejmu IFA konec avgusta oz. v začetku septembra. To bi lahko bil naslednik lanske Xperie XZ, mogoče bo zraven tudi novi »kompaktnež«, upajmo, da tokrat spet bolj višjerazredni od X compacta. Navsezadnje je Sony že napovedal, da se umika iz srednjega razreda in se osredotoča samo še na vrh in spodnje, poceni, a lažje prodajljive modele. LG počasi predstavlja novo serijo Q. Prvi model je Q6, ki ekran v razmerju 2:1 prinaša v spodnji razred, pa tudi sicer daje upanje, da bi lahko presegel P10 Lite in podobne, a sem malo skeptičen glede izbire procesorja. Še bolj zanimiv bi lahko bil Q8, ki je pravzaprav pomanjšani V20, telefon z dvojnim fotoaparatom in dvojnim zaslonom na sprednji strani. V LG-ju se še odločajo, ali bi ga pripeljali v Slovenijo. Če ga bodo, se ga lahko nadejamo oktobra. Na sejmu IFA pa bodo odstrli tančico še z modela V30, o katerem se za zdaj še ne ve veliko, razen tega, da bo vsekakor imel dvojni fotoaparat. V10 je bil ogromen in težak, a je bil eden najboljših fotofonov sploh. V20 je nato obšel naše kraje, glede na predstavitev v Berlinu pa je možno, da se V30 spet pojavi pri nas. Navsezadnje Korejci rabijo hit, kajti G6 bodo tudi s spuščanjem cen (na nemškem Amazonu se ta model da kupiti že za manj kot 500 evrov) le stežka še prelevili v uspešnico.

Toda če kateri telefon, bi moral pretres povzročiti »jubilejni« iPhone. O tem, kaj naj bi Apple storil ob desetletnici, se govori vse mogoče. Nekako pa se špekulacije strinjajo, da bo septembra predstavil tri nove modele, od katerih bo iPhone 8 (ali X ali nekaj povsem tretjega) izstopajoč, spredaj ga bo en sam ekran, imel naj bi dvojni footoaparat in naj bi spremenil nekatere ustaljene koncepte. Največja uganka je pozicija bralnika prstnih odtisov. Bo zadaj, v (povečanem) gumbu ob strani, ga sploh ne bo več? V zadnjo možnost ne verjamem, ker je Apple preveč truda v zadnjih letih vložil v Apple Pay in nasploh popularizacijo avtentikacije s prstnimi odtisi, da bi se zdaj temu odpovedal. In če res še ni (skupaj s partnerji) izpopolnil prepoznave odtisov pod steklom oz. zaslonom, bo čitalnik zagotovo ohranil nekje drugje. Obe možnosti, ob strani in zadaj se mi zdita enako verjetni, osebno pa navijam za stransko. O tem, kakšna bosta druga dva, predvidoma 7s in 7s Plus, se bolj malo govori. Upam pa, da bodo tudi pri njiju končno spremenili obliko in ali povečali zaslon ali dodatno zmanjšali telefona ob enaki diagonali prikazovalnika.

Priložnosti za izstopanje je v letošnji poplavi dokaj izpopolnjenih, a v osnovi nič kaj izjemnih in izstopajočih telefonov, dovolj. Realno pa kakšnih večjih premikov tudi v drugi polovici leta ni pričakovati. Lahko se zgodi kakšno majhno presenečenje, toda glavne naboje so proizvajalci letos že porabili in vsi, ki so streljali v prazno, lahko zdaj le še poskušajo zmanjšati škodo s pocenitvami, dodatnim oglaševanjem in podobnimi prijemi.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Preseneča me, da niti z eno besedo ne omenjate Xiaomi.
    Po moje ga lahko postavimo ob bok Samsungu in Iphonu.

    • Xiaomi je nedvomno zanimiv proizvajalec, ampak dokler ga ni uradno vsaj v Evropi, če že ne v Sloveniji, se kaj dosti nima smisla ukvarjati z njim. Kot tudi ne z Oppom, Vivom in ostalimi podobnimi. Mi 6 denimo niti nima globalne različice, s podporo evropskim frekvenčnim pasovom za LTE in naši celini prilagojeno programsko opremo, kot jo ima Redmi Note 4. Drugače pa sem Xiaomi že precejkrat omenjal, samo ne takrat, ko pišem o telefonih, ki so relevantni za slovenski trg.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.