LG G8S ThinQ: Končno spet prava formula (#VIDEO)
Matjaž Ropret 15. junija 2019 ob 06:44

LG je v seriji G šele pri številki osem, torej malo za Applom ali Samsungom, pa vendar so šli ti telefoni že skozi precej pestrejše preturbacije. Prvi Optimus G je bil ambiciozen, a s hrošči prežet poskus odgovora na Galaxyje S. Dvojka je še vedno moj najljubši G, takrat je korejsko podjetje prvič pokazalo, da utegne narekovati razvoj fotoaparatov v telefonih (kasneje ga sicer ni tako zelo, a bilo je vsaj »zraven«). Z G3 in G4 so začeli nekoliko pretiravati – po velikosti in nenavadnih lastnostih (usnje!) – štirico pa je pestilo tudi kronično odpovedovanje matičnih plošč. Nato je prišla nesrečno izvedena modularnost pri petici, pa po njenem tržnem polomu dolgočasna in vsakega karakterja oropana šestica in nato še malo boljši, toda še vedno neizraziti G7 ThinQ. Toda LG se da, zdaj je tu G8 ThinQ in po dolgem času mi je izzivalec z drugega konca Seula dejansko všeč.

Pa ta pozitivna občutja niti ne izhajajo iz tega, kakšen je novi LG na pogled ali v dlani. Podoba je z dokaj veliko zarezo in precej generičnim dizajnom kakšno leto ali dve za trendi, telefon pa je tudi malo preširok za res udobno rokovanje. Dobro, kakšen košarkar bo trdil drugače, ampak moje dlani so nekako srednje velikosti. Rob okrog zaslona je kar zajeten in malo spominja na iPhone XR, toda vse skupaj je trdno in če že ne ravno robustno, si čisto lahko predstavljam, da bi zadeva preživela kakšen padec na trdna tla, kakršnega nekateri predhodniki niso najbolje. Navsezadnje se reč ponaša z vojaškim standardom za ohišje, je pa tudi vodotesna po standardu IP68. LG je bil med prvimi, ki je že pred leti omogočil brezžično polnjenje in to tradicijo ohranja tudi v eri telefonov s steklenim hrbtiščem.

Na sprednji strani pa je letos morda največja in najpomembnejša sprememba. Lanski zaslon LCD je bil ekstra svetel, toda z vrhunskimi kontrasti, barvno nasičenostjo in odlično črnino se ni mogel pohvaliti. Letos ga je nadomestil OLED, ki je z vseh teh vidikov neprimerno boljši. Res je, barve s pretirane, ne glede na nastavitve, toda to je še vedno bolje, kot če bi bile znova neizrazite (»sprane«). LG-jevi zasloni OLED pa so tudi že toliko napredovali, da ne izkazujejo več čudnih modrih pridihov in nečiste beline. Hudo svetilnost bomo pogrešali res samo v najmočnejšem soncu, sicer pa je ta zaslon v vsakem pogledu superioren v primerjavi z lanskim.

Potem pa je tu druga velika novost sprednje strani telefona. Tipalo ToF (Time of Flight), ki z merjenjem (v bistvu bolj ugibanjem, kajti čas je absolutno prekratek in razlike v razdaljah premajhne) odbojev svetlobe računa razdaljo in globino prostora. Uporabili so ga za odklepanje in upravljanje telefona z dlanjo – z razdalje nekaj cm. Na predstavitvi na sejmu MWC je to delovalo futuristično in čudaško hkrati, v praksi pa je pretežno to, kar smo pričakovali – marketinška poteza brez večje uporabne vrednosti. Odklepanje zaslona na to vižo funkcionira, ampak traja predolgo in ne brez treniranja pravega giba dlani (približaj, počasi oddalji in še malo podrsaj v stran). Veliko hitreje je zgolj pogledati v telefon (prepoznava obraza), ga prijeti v roke in prisloniti kazalec na čitalnik prstnega odtisa na zadnji strani ali vtipkati PIN. Spreminjaje glasnosti in ostali triki z dlanjo pa mi pri najboljši volji in neskončnem poskušanju (izgubljanju časa z njimi) niso delovali. Na srečo te kretnje vsaj niso pomemben del izkušnje, so samo dodatna funkcionalnosti, ki se jo da z lahkoto ignorirati in pozabiti. Telefon je predober, da bi ga ta neposrečena domislica iztirila.

Mogoče še najbolj to LG-jevo na novo odkrito znanje izdelati spodoben telefon, še najbolje simbolizira programska oprema na njem. Če ne bi bilo dokaj velikih in ne najbolj modernih ikon pa (izbirne) plavajoče vrstice s petimi bližnjicami, sploh ne bi vedel, katero podjetje je ustvarilo to, res precej lahno androidno preobleko. Ni več kupa nepotrebnih možnosti, prav tako ne povsem drugačnega izgleda in tudi različica je bila precej aktualna. Upam, da bo tako tudi ostalo. Še celo način upravljanja, ki nadomesti tri navidezne tipke na dnu zaslona – s sredinsko ovalno »tipko« in tipko nazaj, ki se prikaže po potrebi – je LG povsem prevzel od Googla, samo malce je spremnil dizajn. Hitrost delovanja je na nivoju ostalih telefon s procesorjem Snapdragon 855, kar pomeni, da kaj v tem pogledu boljšega na androidni strani spektra ne obstaja. Zato pa obstaja z daljšo avtonomijo. Pri G8S baterija zdrži približno dan in pol mučenja, kar je solidno, ne pa izstopajoče. Toda možnost, da telefon skoraj kjerkoli odložiš na brezžični polnilnik, to pogovarjanje o trajanju baterije naredi rahlo brezpredmetno.

LG G8S ThinQ
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3.9

Naj kupim?

Kadar LG izdela pošten telefon in se ne ukvarja pretirano s čudaškimi lastnostmi, so rezultati običajno dobri. G8S sicer ne prekaša nekaterih (dražjih) konkurentov, a ponuja tudi bolj ali manj vse, kar danes od vrhunskega telefona pričakujemo.

Še preden se končno posvetim fotoaparatu, področju, ki ga LG že dolgo zelo glasno hvali, a se ta samohvala vedno izkaže za malo pretirano, se je treba zaustaviti pri kompanjonu slike, ki ga LG izpostavlja povsem premalo. Zvok je namreč daleč največja izstopajoča lastnost tega telefona. Že zvočniki so nadpovprečno dobri. Od basov do visokih tonov, pa še glasnosti in skoraj sterea jim redkokateri pridejo blizu. Vesel sem tudi, da so opustili lansko smešno poizkušanje uporabiti notranjost telefona za ojačanje basov, ki je povsem popačilo govor. Letošnji zvok je poleg tega, da je uravnotežen in kvaliteten, tudi prav prijeten, medtem ko je bil lanski nadležen. Iz izhoda za slušalke – da, G8S ga še ima – ali priključka USB-C pa verjetno noben telefon ne da boljše zvočne podobe. Z istimi slušalkami je več basov, več globine in več udarnosti kot pri drugih telefonih.

Fotoaparat pa je mogoče ravno nasprotje zvočnikov. Obljublja veliko, a vsega ne izpolni. Ni mogoče zanikati njegove večnamenskosti, kajti trije objektivi – standardni, ultraširokokotni in tele (2x) – pokrijejo goriščnice od 16 do 52 mm. Skupaj s kupom načinov za fotografiranje, od AI do ročnega, je tako res veliko možnosti za fotografa. Kvaliteta zajetega pa vendarle ni čisto na ravni tega, kar znajo iz tipal iztisniti najboljši. Predvsem v detajlih in dinamiki, pa tudi v tem, kar prikažejo v slabi svetlobi. Razlike so seveda tudi med glavnim in »pomožnima« objektivoma, kajti pri njiju je podrobnosti še nekoliko manj, barve so manj izrazite in ultraširokega kota ni brez kar opaznega popačenja, ki pa ga je vseeno manj kot pri kakšnem drugem telefonu s to možnostjo. Fotografiranje z umetno inteligenco malce »navije« barve, kaj dosti drugega pa ne stori. LG je malo za drugimi izumil tudi nočni način, ki pa prav tako bistvene razlike še ne prinaša. A to ne pomeni, da je ne bi mogel enkrat v prihodnje, kajpak z ustreznim popravkom operacijskega sistema.

LG mi je všeč, kadar ne eksperimentira (preveč). Tokrat se resda ni mogel upreti skušnjavi in je poskusil tipalo ToF uporabiti za prepoznavanje kretenj, ne preveč uspešno, a zaradi tega telefon kot tak ni nič drugačen. Povsem brez težav in z veliko zadovoljstva se ga da uporabljati, pa zraven povsem ignorirati tako upravljanje z razdalje kot »umetno inteligenco«, ki štrli iz imena. G8S ThinQ je namreč kvalitetno izdelan, vsestransko uporaben in dober telefon, ki bi mu lahko malo nadgradili le (drugače zelo fleksibilen) fotoaparat.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja