LG G8 ThinQ prihaja s sprednjim fotoaparatom, ki zna izračunavati razdaljo
Matjaž Ropret 7. februarja 2019 ob 14:06

Korejski LG in nemški Infineon sta napovedala, da bo prihajajoči telefon G8 ThinQ, predstavili ga bodo čez dobra dva tedna na sejmu MWC v Barceloni, imel sprednji fotoaparat z naprednim zaznavanjem razdalje in izračunavanjem treh dimenzij.

LG G8 ThinQ bo imel vgrajen Infineonovo slikovno tipalo Real3, ki deluje na osnovi tehnologije Time-of-Flight (ToF). Osnovni princip delovanja takega fotoaparata je v merjenju razdalje na osnovi svetlobne hitrosti (ki je konstanta), saj sistem za vsako točko na posnetku meri, koliko časa do nje potuje svetlobni signal. To je ta »čas leta« (Time-of-Flight).

V korejsko-nemški navezi napovedujejo, da bo to tipalo v navezi z algoritmi za obdelavo podatkov iz 3D-skeniranja dalo selfijevskemu fotoaparatu nove zmožnosti in razsežnosti. Medtem ko običajne tehnologije za ustvarjanje digitalnega 3D-prostora uporabljajo kompleksne algoritme za izračunavanje razdalje med objektivom in določeno stvarjo, tehnologija ToF pošlje infrardečo svetlobo in zajame njej odboj. Pri tem je menda precej hitrejša in učinkovitejša ter tudi manj obremenjujejo procesor telefona ter baterijo. In predvsem deluje neodvisno od drugih virov svetlobe, saj se zanaša na svojega.

Potencialni dobrobiti sta na dveh ravneh. Ne gre za kvaliteto selfijev, ampak za nekaj povsem drugega. Na eni strani za natančno in varno prepoznavanje obraza za avtentikacijo. Po domače – govorimo o izboljšanju odklepanja telefona z obrazom. Nekako v maniri iPhona ali Huaweija Mate 20 Pro, ki tudi že vsebujeta podobno tehnologijo. Na drugi strani pa je možnost igranja z dodano ali navidezno resničnostjo. Najsi bo res za igre ali pa za kaj bolj uporabnega, denimo domače meritve in še kaj.

V Infineonu so prepričani, da bodo s tovrstnimi tipali sprožili revolucijo na trgu mobilnih telefonov in da bodo v roku petih let skoraj vsi imeli vgrajene 3D-fotoaparate. Vendar z enim tipalom oz. objektivom, ne z dvema, kot so nekateri proizvajalci poskušali pred desetletjem. Pri tem pa naj bi bilo seveda nemško podjetje glavni dobavitelj te tehnologije.

Za LG bo dejstvo, da bo to ponudil med prvimi, zagotovo ena od marketinško zanimivih lastnosti. Vsekakor pa ne bo dovolj, saj bo G8 moral izstopati še po čem drugem. Govoric je bilo že veliko, od domnevnega »pripenjanja« dodatnega zaslona do upravljanja s kretnjami. Vendar se je korejski proizvajalec z modularnostjo enkrat že opekel, zato bi bilo dobro, če jo je tokrat bolje premislil. Predvsem pa bi moral resen napredek pokazati še pri glavnem fotoaparatu, saj pri njem ta čas konkretno zaostaja za tekmeci.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja