Matjaž Ropret 26. februarja 2017 ob 22:36

V LG-ju so po lanskem poskusu z modularnim telefonom G5 ugotovili, da “so se pričakovanja kupcev spremenila.” Zdaj namreč hočemo oblikovno in tudi drugače dovršene izdelke. Zato gre novi G6 v povsem drugo smer. In tisto, kar je letos posebno, je velik zaslon.

G6 ima ekran z diagonalo 5,7 palcev in razmerjem stranic 2:1 oz. kot pravi LG 18:9. Ločljivost je 2880 x 1440 in na predstavitvi je bilo slišati veliko o tem, kako telefon s tem zaslonom izpolnjuje kontradiktorna pričakovanja kupcev, da naj bi telefon imel čim več ekrana, a naj bo hkrati dovolj majhen za enoročno uporabo in za nošenje v ozkem žepu kavbojk.

Dejansko G6 ni pretirano velik. Je celo nekoliko ožji in krajši kot Samsung S7 edge, ki je eden velikostno znosnejših modelov s 5,5-palčnim zaslonom. Vsi telefoni s 5,7 palci zaslonske diagonale, recimo Nexus 6P, so bistveno večji. Predvsem širši. Zato se mi zdi LG-jev novinec kar obetaven z uporabnostnega vidika. Seveda pa je vprašanje, kako bo na njem izgledala vsa vsebina, saj bodo videi verjetno tako ali drugače obrezani, ker niso prilagojeni novemu razmerju stranic.

Med drugim reč podpira tehnologiji HDR in Dolby vision, kar naj bi še izboljšalo prikaz. podobno kot pri televizorjih. A seveda mora biti tudi vir v pravem formatu. Verjetno bosta prvi storitvi s tako vsebino Amazon Prime Video in Netflix.

Telefon je kovinski in deluje kar dobro izdelan, mogoče pa nekoliko lahek in manj “premijski” kot kakšen drug kovinski telefon. V LG-ju sicer govorijo o tem, da prav kovina in zaobljen robovi povečujejo vzdržljivost ob padcih. Po novem je tudi LG-jev glavni model vodotesen po standardu IP68.

Fotoaparat je znova dvojen. Tokrat sta obe tipali enaki s 13 milijoni točk. Tisto z ultraširokokotnim objektivom tokrat ponuja še malce širši kot zajema, zato pa bi bilo lahko preklapljanje med obema pogledoma v uporabniškem vmesniku nekoliko enostavnejše. “Zumiranje” je sicer gladko in deluje tudi pri snemanju videa 4K.

Baterija ponuja kar 500 mAh več kot G5, kar pomeni 3300 mAh. Če me pri G6 kaj skrbi, je to LG-jeva. še vedno nevšečna preobleka androida, in lanski procesor Snapdragon 821 ne letošnji 835. Za zdaj ne poznamo niti cene telefona, ki bo nazadnje odločila njegovo uspešnost. A po videnem novinec ima potencial za vsaj malo uspešnico. Še posebej če bo LG izkoristil zamujanje Samsungovega Galaxyja S8.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.