Letošnji Fold s kamerami iz serije Galaxy S22, Flip z daljšim trajanjem baterije (#video)
Matjaž Ropret 10. avgusta 2022 ob 15:02

Samsung je po pričakovanjih na današnji predstavitvi novih naprav obelodanil zložljiva telefona Galaxy Z Fold4 in Galaxy Z Flip4. Kakšne revolucije sicer ni, saj gre za povsem običajno prenovo že znanih modelov z novejšim čipovjem in določenimi oblikovnimi dodelavami.

Povsem jasno je, da 2022 ni leto, ko bi korejsko podjetje bistveno spreminjalo svojo strategijo ali uvajalo kakšne dodatne novosti na sceno mobilnih naprav s prepogljivimi zasloni. Fold4 in Flip4 zelo jasno nadaljujeta začrtano pot, tako glede dizajna, tehnologije, mer in uporabnosti kot tudi glede cen in s tem (ne)dostopnosti. Še posebej pri telefonu, ki se razpira v (mini) tablico, bomo na kakšnega za širše množice očitno še nekaj časa čakali.

Več novosti pri modelu Galaxy Z Fold4

Za pripomoček, ki je usmerjen v »produktivnost«, smo pričakovali več novosti in jih v bistvu tudi dočakali, vendar morda niso vse tako konkretne, kot smo upali. Še posebej dimenzije same naprave in zaslonov, čeprav rahlo spremenjene, so vendarle skoraj enake, medtem ko je več »novega« na foto-video področju.

Glavno posodobitev sicer predstavlja procesor. Z lanskega Snapdragona 888 so prešli na Snapdragon 8+ prve generacije, torej so letos uporabili ne samo čip nove generacije, ampak že izboljšano različico Plus, ki je zmogljivejša in predvsem energijsko učinkovitejša. To obeta manj segrevanja in spodobno trajanje baterije, ki je sicer enako velika.

Glavni sklop kamer je prenesen iz linije Galaxy S22, kar pomeni glavni objektiv z novim, 50-milijonskim tipalom, ki menda zajame za 23 odstotkov več svetlobe. Pomembna pridobitev bo še teleobjektiv s trikratno optično povečavo namesto prejšnje dvakratne in novejšim 10-milijonskim tipalom. Pri Galaxyju S22+ se je ta kombinacija precej dobro izkazala, še najšibkejši člen je bil ultraširoki objektiv. Nadgrajena je tudi »skrita« kamera v notranjem, prepogljivem zaslonu. V navednicah zato, ker pri Foldu3 ni bila zares skrita, temveč se je ves čas videlo belo piko. Tokrat je po prvih vtisih precej manj opazna, čeprav še vedno ne izgine povsem. Tudi njena kakovost naj bi bila izboljšana, ostala pa je pri razločljivosti štirih milijonov pik. Zunanja selfijevska kamera je verjetno enaka, kot je bila.

Oba zaslona sta tokrat 3 mm širša in tudi za približno toliko nižja. To daje malenkost drugačno razmerje stranic in pri zunanjem, upajmo, toliko več širine, da bodo črke na tipkovnici bolj udobne za tipkanje. Telefon je tudi malenkost širši in nižji, toda razlika je v praksi tako majhna, da je komajda omembe vredna. Vsekakor ne gre za spreminjanje naprave v temeljih, ampak za fine dodelave obstoječega koncepta. Podobno je pri dizajnu, ki je nekoliko bolj oglat, vendar so tudi te razlike majhne. Še vedno se ne zapira tako, da bi se stranici popolnoma ujeli, temveč je vmes špranja in silhueta spominja na zagozdo. Zanimivo pa je, da je telefon na najdebelejšem delu, torej pri tečaju za zapiranje, debelejši od predhodnika. Za sprednje in zadnje steklo so tokrat uporabili najnovejši Gorilla Glass Victus+, barve pa so črna, bež in zelena. V tujini bo ekskluzivno v Samsungovi spletni trgovini na voljo še (burgundsko) rdeča.

Galaxy Z Fold4 bo prva naprava, ki bo prišla v prodajo z operacijskim sistemom Android 12L, prilagojenim za tablice oz. tovrstne prepogljive zadeve. Vendar tega na pogled niti ne bi opazili, kajti uporabniški vmesnik je povsem enak, pač Samsungov OneUI, in tudi možnosti za več odprtih aplikacij naenkrat se ne razlikujejo od prej. Glavna razlika je v opravilni vrstici na dnu zaslona, kar spominja na sistem Windows 12. Od tam uporabnik tudi vleče aplikacije v razdeljen (večopravilni) pogled. Morda se metoda z vlečenjem iz (skritega) stranskega menija ni dovolj dobro prijela.

V prodajo novinec prihaja čez dva tedna, 26. avgusta, že danes se odpirajo prednaročila. Cena za izhodiščno različico znaša 1799 evrov, za tisto s 512 GB pa 1919 evrov.

Tehnični podatki:

ProcesorQualcomm Snapdragon 8+ prve generacije
ZaslonaZunanji – 6,2-palčni OLED, 2316 x 904, 23,1:9, spremenljivo osveževanje od 48 Hz do 120 Hz Notranji – 7,6-palčni OLED, 2176 x 1812, 21,6:18, spremenljivo osveževanje od 1 Hz do 120 Hz
Kamere (zadaj)Glavna – 50MP, OIS, f1,8, velikost pike 1,0 μm (združenih štirih 2,0 μm), vidni kot 85˚; Ultraširoka – 12 MP, f2,2, velikost pike 1,12 μm, vidni koti 123˚, Tele – 10 MP, OIS, f2,4, velikost pike 1,0 μm, vidni kot 36˚
Selfijevski kameriZunanja – 10MP, f2,2, velikost pike 1,22 μm, vidni kot 85˚; Notranja podzaslonska – 4 MP, f1,8, velikost pike 2,0 μm, vidni kot 80˚
Vmesniki5G, LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS/Galileo/Glonass
PomnilnikDelovni – 12 GB, Podatkovni – 256 GB, 512 GB, 1 TB
Baterija4400 mAh, žično polnjenje 25 W, brezžično polnjenje
MaterialiKovinsko ogrodje, steklo Gorilla Glass Victus+ spredaj in zadaj, zaščita IPX8
Operacijski sistemAndroid 12L, OneUI 4.1.1
MereZaprt – 67,1 x 155,1 x 14,2 – 15,8 mm, Odprt – 130,1 x 155,1 x 6,3 mm
Masa263 g
BarveČrna, zelena, bež

Galaxy Z Flip4 stavi na modo

Drugi prepogljivi telefon, ki posnema nekdanje preklopne, le da ima znotraj čez (skoraj) celotno površino zaslon, je bil deležen manjših posodobitev kot večji brat. Tudi tu je največja novost procesor Snapdragon 8+, skupaj s povečanima baterijama s skupno kapaciteto 3700 mAh (namesto 3300 mAh) pa bi to moralo vsaj nekoliko omiliti največjo hibo predhodnika, namreč kratko trajanje delovanja z enim polnjenjem. Tega so sicer pohitrili na 25 W, toda konkurenca je že zdavnaj oddirjala daleč naprej. O dejanski avtonomiji se bomo lahko prepričali šele, ko ga bomo preizkusili v vsakdanji uporabi.

Novost je tudi večji, 1,9-palčni zunanji zaslon. Na njem je mogoče početi marsikaj, ne zgolj brati obvestila ali fotografirati. Med drugim se da neposredno z njega klicati, česar denimo konkurenčni Huawei P50 Pocket ne omogoča, ali pa upravljati naprave pametnega doma, povezane v platformo Smart Things (če jih kdo dejansko ima in uporablja).

Pri samih kamerah je sicer strojna oprema enaka, še vedno manjka teleobjektiv, zaradi novejšega procesorja in s tem zmogljivejše obdelave signala pa se mogoče lahko nadejamo drobnega napredka v kakovosti. Notranjo kamero je mogoče uporabljati v pol odprtem načinu telefona – možnost postavljanja v katero koli pozicijo še naprej ostaja velika prednost Flipa – tako za fotografiranje na daleč kot za videoklepete, pri katerih ni treba držati telefona v rokah.

Pri Flipu4 je na voljo več barv in v tujini tudi možnosti kombiniranja različnih stranic, česar pa v Sloveniji ne nudijo. Tudi ta telefon gre sicer danes v prednaročila in v prodajo 26. tega meseca, izhodiščna cena pa je 1159 evrov, kar je nekoliko dražje kot lani za Flip3.

Tehnični podatki:

ProcesorQualcomm Snapdragon 8+ prve generacije
ZaslonaGlavni – 6,7-palčni OLED, 2640 x 1080, 22:9, dinamično osveževanje od 1 Hz do 120 Hz; Zunanji – 1,9-palčni OLED, 260 x 512
Kameri (zadaj)12 MP, OIS, f1,8, velikost pike 1,8 μm, vidni kot 83; 12 MP, f2,2, velikost pike 1,12 μm, vidni kot 123˚
Selfijevska kamera10 MP, f2,4, velikost pike 1,22 μm, vidni kot 80˚
Vmesniki5G, LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS/Galileo/Glonass
PomnilnikDelovni – 8 GB, Podatkovni – 128 GB, 256 GB, 512 GB
Baterija3700 mAh, žično polnjenje s 25 W, brezžično polnjenje
MaterialiKovinsko ogrodje, steklo Gorilla Glass Victus+ spredaj in zadaj, zaščita IPX8
Operacijski sistemAndroid 12, OneUI 4.1.1
MereZaprt – 71,9 x 84,9 x 17,1 – 15,9 mm; Odprt – 71,9 x 165,2 x 6,9 mm  
Masa187 g
BarveVijolična, grafitna, rožnato zlata, modra
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja