Leto in pol sem čakal, da lahko zapravim 500 evrov za nekaj, kar že imam?
Matjaž Ropret 2. junija 2022 ob 06:36

Po dolgem oprezanju, da jo nekje ujamem in ne preplačam, sem se vendarle dokopal do igralne konzole nove generacije. Uspelo se mi je znebiti dobrih 500 evrov za Xbox Series X.

Ta konzola je skupaj s konkurenčnim Playstationom 5 z veliko pompa začela prodajno pot sredi novembra 2020. Vendar že takoj padla v črno luknjo slabe dobavljivosti zaradi pomanjkanja polprevodnikov in drugih »koronskih« razlogov, situacijo pa so še poslabševali (in jo še vedno) »vojni dobičkarji«, ki uspejo z namenskimi boti skoraj vedno pokupiti celotne nove dobave in jih nato z lepimi dobički prodati prek spletnih oglasnikov. Nikakor nisem hotel doprinesti k zaslužkom takih in podobnih preprodajalcev, enkrat vmes je bil novi Xbox naveden kot na zalogi v eni od fizičnih trgovin, vendar nisem imela časa, da bi se zapeljal tja in preveril, če to drži. Naslednji dan ga seveda ni bilo več in nazadnje se je čakanje raztegnilo v maj 2022, ko sem zadevo enkrat opazil s pravilno ceno na Amazonovem nakupovalnem seznamu, kar sem, kaj pa drugega, po najhitrejšem postopku izkoristil.

Skoraj ves ta čas bi seveda lahko kupil malo manj zmogljivi in tudi cenejši Xbox Series S, vendar to ne bi imelo pravega smisla z vidika nadgradnje, kajti prejšnji One S še vedno ni ravno zastarela naprava, navsezadnje sem jo ves čas od nakupa pred malo manj kot šestimi leti imel nastavljeno na razločljivost 4K in izkoriščal sliko HDR pri igrah, ki so to podpirale. Zgolj s Serijo X pa dobim tiste »prave« prednosti nove generacije, kot so resnični 4K v igrah, spremenljivo osveževanje vse do 120 Hz (oz. izrisovanje toliko slik na sekundo), nizka zakasnitev, podpora dinamičnim formatom HDR in prostorskemu zvoku, pa še kaj sem pozabil. Ko enkrat zamenjam še televizor …

Tudi na starem televizorju nekaj dobrobiti je

Kaj pa s starejšim, ki sicer je 4K HDR, dosti bolj napreden pa ne, se pozna kakšna pridobitev? Na prvi pogled bi lahko rekel, da je vse dokaj podobno. Grafika uporabniškega vmesnika je enaka. Sicer čisto prijetna in podrobna (4K, pač), vendar kakšne razlike ni. V osnovi tudi v igrah, vendar so tu vseeno opazne izboljšave pri tistih naslovih, ki so optimizirani za Seriji S in X. Vsi niso in pri nekaterih je treba biti pozoren, kaj kupiš, saj prodajajo tudi različice za »Xbox One«, ki bodo tudi na novejših konzolah izgledalo povsem enako. Toda v NBA 2K22 je denimo več grafičnih elementov v izbirnikih, pa tudi sam prikaz tekme je bolj bogat. Podobno Forza Horizon 5 še bolj navdušuje z različnimi podrobnostmi, odsevi, senčenjem in ostalim, kar pa je komaj čas gledati med igranjem. Tudi nasploh igra teče lepše, kajti na stari konzoli ji 4K povzroča preglavice in je zares fina za igranje v polni visoki razločljivosti. It Takes Two po drugi strani izgleda popolnoma enako. Prepričan sem, da bi se v Forzi lahko poznalo več slik na sekundo (na PC-ju definitivno se), kajti v strelskih in dirkalnih igrah to prinaša največjo razliko. Pri prvih zaradi boljšega reagiranja in pri drugih zaradi bolj realističnega občutka hitrosti, ki omogoča tudi bolj natančno vožnjo. Seveda pa moram najprej poskusiti na ustreznem televizorju in videti, če konzola pri 4K sploh zmore več kot 60 slik na sekundo.

Vsaj za zdaj je tako glavna in vsekakor nezanemarljiva pridobitev hitrost nalaganja. Že konzola sama se zažene hitro, še posebej, če vmes ni bila ravno dolgo izključena, a predvsem zaganjanje iger in tudi potem nalaganje v njih je nekajkrat, morda (pa bom rekel malo na pamet) kar desetkrat hitrejše. V Forzi sem se prej res načakal pred vsako dirko, zdaj traja vsega nekaj sekund in že lahko pritisnem »začni«. V tem pogledu je izkušnja res bistveno boljša, saj počasno nalaganje ne prekinja ritma in vzdušja. Vsaj glede na občutek, nisem namreč izvajal kakšnih meritev, je konzola tudi bistveno tišja od prejšnje. One S sicer ni bila glasna, a se je šumenje, ki ga je povzročalo hlajene, kar dobro slišalo. Pri novi bi težko rekel, da sem sploh zaznal, kakšen zvok oddaja.

Zadevo sem sicer še dobro začel uporabljati, zato so to samo prvi vtisi. Kot rečeno vsega brez televizorja z ustreznim zaslonom, priključki HDMI 2.1 in ostalimi pritiklinami za izkoriščanje vsega, kar je prinesla Serija X, niti ne morem preizkusiti. Upam, da čimprej vsaj kakšnega dobim na test, preden zamenjam še svojega.

Mar bi počakal kar na naslednji Xbox

Bi bilo po tako dolgem čakanju že skorajda vseeno, če bi sploh opustil misel na to konzolo, in ali še nekaj časa igral na stari konzoli ter počakal na morebitno vmesno osvežitev aktualne generacije (tudi Xbox One S je bil nekoliko izboljšana, a ne povsem nova konzola) ali pa povsem opustil konzolo in si namesto nje omislil igričarski prenosnik? Ravno v času mojega nakupa so se pojavile govorice o izboljšanih Xbox-u in PS5, ki bi prišla na plano prihodnje leto. Glede na dozdajšnje termine pri Microsoftu in Sonyju bi to verjetno pomenilo jeseni 2023, vendar mislim, da te informacije, ki jih je sprožil eden od proizvajalcev televizorjev, nimajo kakšne trdne osnove. Doslej še nismo slišali česa podobnega, zanimanje za obstoječi napravi je še vedno enormno, zato ni razlogov za osvežitev, tudi njuna strojna osnova je več kot dovolj zmogljiva še za nekaj let, in ob še naprej trajajoči situaciji s polprevodniki in vsemi ostalimi sestavinami prav tako nima smisla česar koli spreminjati, dokler ni nujno potrebno.

Dobavljivost PS5 ves ta čas ni bila kaj dosti boljša, pa vendar, morda bi lahko presedlal na Sonyjevo platformo, če bi njegovo konzolo našel prej. Ne. V tem pri več kot 50 naslovih v digitalni knjižnici za Xbox in dveh za Playstation ne vidim smisla. Tam bi moral povsem od začetka, poleg tega ni iger, ki z istim nakupom delujejo še v sistemu Windows. Takih pa bo zaradi Microsoftovih prevzemov igričarskih studijev vse več.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ideja igričarskega prenosnika, ki bi nadomestil tako konzolo kot tudi obstoječi prenosnik, se ne zdi napačna. Prav tako ne poenotenje igričarske platforme na eno samo. Zdaj namreč malo igram na konzoli in malo na računalniku. Seveda bi izbral enega od (dokaj) lahkih 14-palčnih, kakršna sta Asus ROG Zephyrus G14 in Acer Predator Triton 300 SE. Oba tehtata približno 1,7 kg, kar je za 400 dag več od mojega neigričarskega, a tudi ponujata hude zmogljivosti. Vseeno pa je vprašljivo, če dovolj hude za tekoče poganjanje grafično zahtevnih iger pri razločljivosti 4K s spodobnimi nastavitvami. Poleg tega bi verjetno moral poskušati sliko speljati iz izhoda USB-C prek prilagojevalnika na HDMI, kajti podpora za standard 2.1 je pri priključkih HDMI v prenosnikih zelo redka, slike HDR verjetno ne bi bil deležen, in med igranjem bi bil prenosnik bistveno glasnejši, pa še kakšna dodatna brezžična miška in tipkovnica bi ležala v dnevni sobi poleg igralnih krmilnikov. In, nenazadnje, prenosnik sem kupil komaj lani, in zanj ter za novi Xbox skupaj nisem odštel toliko kot bi verjetno za Zephyrusa ali Predatorja.

Še ena možnost, verjetno celo bolj zmogljiva, bi bil namenski igričarski PC v majhnem in ličnem ohišju, toda ta bi bila še dražja in bi opravljala zgolj ta ozek namen, medtem ko bi prenosnik vsaj opravljal še drugo vlogo. Igralna konzola je resda povsem zaprta naprava, igre zanjo niso ravno poceni (a so vedno kakšne akcije, ki to zapravljanje precej omilijo) in je le delno uporabna še za kaj drugega, denimo za predvajanje ploščkov DVD in blu-ray ali pretočnega videa, toda sama naprava je glede na zmogljivosti zelo poceni, ekstremno enostavna in priročna za uporabo, optimizirana za to, kar mora početi in zagotovo najboljša izbira za družinsko zabavo »z enim klikom«. Zato sem vesel, da je Xbox Serije X naposled pri meni.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja