Lenovu ne manjka idej, razen za poimenovanje svojih prenosnikov
Matjaž Ropret 1. septembra 2020 ob 10:15

Ta teden, ko bi v običajnih okoliščinah moral potekati sejem IFA v Berlinu, bo kljub precej drugačnemu letu poln novosti. IFA sicer bo, a v spremenjeni podobni, zgolj za novinarje, in če bo šlo vse po načrtih, bomo z nje tudi poročali. Začenjamo pa s predstavitvami, ki so se zgodile že prej, po spletu.

Lenovo, vodilni proizvajalec prenosnikov, še povečuje število različnih modelov. Dobra plat tega je, da gre za večinoma kakovostne izdelke, slaba pa precejšnja nepreglednost ponudbe. Novi modeli, ki so jih predstavili nedavno, ne glede na njihovo zanimivost, samo še povečujejo zmedo.

Lenovo bo jeseni ali v začetku prihodnjega leta v trgovine poslal naslednje modele prenosnikov – Yoga 6, Yoga 7i, Yoga Slim 7i, Yoga Slim 7i Pro in Yoga Slim 7 Pro, Yoga 9i in Yoga Slim 9i. Nekateri od teh imajo vrtljiv zaslon, drugi ne. Določeni sodijo med ultra tanke in lahke, drugi so zasnovani za kar največje zmogljivosti. Komur iz oznak nič ni jasno, najbrž ni edini.

Poskušajmo nekoliko dešifrirati novosti.

Začnimo od zgoraj z Yogo 9i. To je naslednik modela Yoga C940 in je v 14-palčni izvedbi ena najbolj premijskih med »jogami«, v 15,6-palčni pa najbrž najbolj zmogljiva. Črka i pomeni Intelove procesorje in v manjši različici bodo to novi čipi enajste generacije (Tiger Lake), v večji pa še iz desete generacije, vendar tisti bolj konkretni, z oznako H (Comet Lake), ki jeseni še ne bodo dobili naslednikov. Prenosnika sta vrtljiva in manjši ima »usnjeno« oblogo ter stekleno površino, kjer počivajo dlani, torej so želeli snovalci ponuditi drugačne, bolj fine materiale. Pri večjem ni tovrstnih prijemov, najbrž zaradi hlajenja, zato pa ima enako prenovljeno tipkovnico. Za grafični del bo skrbel Geforce GTX 1650 Ti. Cene se bodo začele pri 1800 in 2200 evrih.

V podobnem cenovnem razredu od 1800 evrov naprej bo tudi Yoga Slim 9i, ki je naslednice Yoge S940. To je 14-palčni prenosnik z zaslonom, ki se odpre za 180 stopinj (ni pa vrtljiv), in ima za prenosnike neobičajno na robovih ukrivljeno zaščitno steklo. Nekako v slogu pametnih telefonov. Procesorji bodo iz družine Tiger Lake in pomnilnika bo lahko 32 GB. Znova bodo priključni trije USB-C, vendar tokrat vsi v podporo za protokol Thunderbolt 4. Baterija je povečana z 52 na 63,5 Wh, a masa kljub temu ostaja 1,2 kg.

Yoga Slim 7i je vrtljiv prenosnik s 13,3-palčnim zaslonom, težak vsega 1,23 kg in z najnovejšimi, za zdaj šele napovedanimi Intelovimi procesorji enajste generacije (Tiger Lake). To verjetno pomeni, da ga pred novembrom ali decembrom ne bomo videli v trgovinah. Novi procesor pomeni tudi precej zmogljivejšo integrirano grafično jedro (Xe) in podporo za protokol Thunderbolt 4 pri priključkih USB-C. Zaslon pri tem modelu ima ločljivost QDH (2560 x 1600) in svetilnost 300 kandel na m2, pri disku bodo na voljo možnosti od 256 GB do 1 TB, pri pomnilniku pa 8 ali 16 GB. Cene naj bi se začele nekje pri evrskem tisočaku.

Yoga Slim 7i

Yoga 7i je v osnovi enaka reč, vendar z večjim, 14,1- ali 15,6-palčnim zaslonom. Dodatek i prav tako označuje Intelove procesorje, glede pomnilniški možnosti bo enako kot pri »tanki« sedmici. S 14-palčnim zaslonom bo ta računalnik tehtal 1,43 kg, s 15-palčnim pa 1,83 kg, ta model pa bo imel tudi numerični del tipkovnice. Pri Lenovu zaradi dokaj visoke kapacitete baterije (71 Wh) obljubljajo kar do 16 ur avtonomije, toda to bo veljalo za »nadgrajeni« model, standardni pa naj bi ponujal 13 ur delovanja z enim polnjenjem. Verjetno pa sta obe številki, kot običajno, pretirani. Zanimivo pri vsem skupaj je, da smo pomladi testirali Yogo Slim 7, ki je imela nevrtljiv 14-palčni zaslon.

In od tu naprej gremo v zares čudne vode poimenovanja. Yoga Slim 7 Pro je na pogled točno taka, kot tista s pomladnega testa, vgrajen pa bo imela AMD-jev procesorje družine Ryzen 4000, lahko celo Ryzen 9 4900H. To je čip s 45-vatno porabo, kakršne običajno srečujemo v igričarskih in video montažerskih mrcinah, ne v tankem ter manj kot kilogram in pol težkem ultraprenosniku, v kakršnem običajno tiktakajo 15- ali 25-vatni procesorji z oznako U. Zanimivo bi bilo videti, kako je Lenovo zagotovil hlajenje in kakšno bo trajanje baterije. Napovedujejo sicer 17 ur, kar se zdi pretirano, a pustimo se presenetiti. Prenosnik bo sicer mamil še z ekstra veliko sledilno ploščico in s tipkovnico, pri kateri tipke ponujajo 1,3 mm hoda, kar je za približno tretjino več od prenosniškega standarda. Pri zaslonu bosta dve možnosti – ločljivost 2240 x 1400 in svetilnost 300 kandel ali ločljivost 2880 x 1800 (»2,8K«), 400 kandel svetilnosti in osveževanjem 90 Hz. Med drugim naj bi bila pri prikazu prisotna podpora za standard Dolby Vision, pri zvoku pa bo pomagal Dolby Atmos.

Yoga Slim 7i Pro bo enak, vendar z Intelovimi procesorji enajste generacije. Kakšnimi točno, še ne vemo. Naj bi pa ta izvedba ponujala še malo boljšo avtonomijo. In kupci naj bi imeli možnost izbire ločene grafike Nvidia, verjetno iz vstopnega razreda (Geforce MX450 ali kaj podobnega).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nazadnje pa je tu še Yoga 6. Ta je podobne zasnove kot Yoga Slim 7i, saj ima prav tako 13,3-palčni vrtljiv zaslon, posebnost tega računalnika pa je v modri tkanini, v katero je oblečeno ohišje. Procesorji so tu Ryzen 4500U ali 4700U, zaslon ima polno visoko ločljivost in podpira vnos s pisalom, pomnilniška konfiguracija pa gre tudi lahko do 16 GB/1 TB. Računalnik tehta 1,32 kg in ima podobno kot ostali dokaj veliko baterijo (60 Wh), to pa naj bi zagotavljalo kar do 18 ur avtonomije. Menda se bodo cene začele pri 900 evrih. Ali bo cenejši zaradi AMD-jevih procesorjev ali zato, ker je malce manj premijski kot Slim 7i, pa je za zdaj še težko oceniti.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja