Lenovu je le postalo jasno, da si ne morejo vsi privoščiti Thinkpada
Matjaž Ropret 6. junija 2019 ob 06:41

Kadar se pogovarjamo o poslovnih ali nasploh najboljših prenosnikih, se prej ali slej ustavimo pri izdelkih z imenom Thinkpad. Podjetju Lenovo je po vseh teh letih od prevzema IBM-ovega dragulja treba priznati, da s temi računalniki drži kakovost in tempo napredka, ki mu lahko konkurira malokdo v industriji. Vseeno pa imajo eno ali dve »težavi«. Za marsikoga, sploh za domače uporabnike, a tudi v podjetjih, so preprosto predragi. Smo pa tudi taki, ki se nam zdi vztrajanje pri določenih preživetih konceptih, kot so tipke ob sledilni ploščici, krmilna paličica (ljubkovalno ščegetavček) in izhod VGA, že kar malo dolgočasno in odvečno. Tudi v Lenovu so ugotovili, da je vsaj za prvo skupino treba pripraviti nekaj drugačnega in dostopnejšega, a pri tem ne popolnoma zanemariti lastnosti, ki so pomembne za poslovno uporabo. Tako gre v boj za kupce povsem nova družina prenosnikov Thinkbook.

Težko je vnaprej soditi, ali je snovalcem uspelo ohraniti pravo ravnovesje med tem, kar so ohranili in tistim, kar so zaradi zniževanja cene morali izpustiti, so pa prvi vtisi pozitivni. In predvsem Thinkbook vključuje določene funkcionalnosti, ki jih v »potrošniških« prenosnikih v razredu med tisoč in tisoč petsto evri zelo poredko vidimo. Tam gre običajno za čim večjo eleganco in prenosljivost, toda varnost in kakšen zametek razširljivosti sta povsem v drugem planu. Zato naj bi novinci na eni strani ponujali odličen izgled in občutek ob uporabi, hkrati pa tudi varnost, zanesljivost in takojšnjo tehnično podporo, če bi šlo kaj narobe.

Thinkbook bo na začetku na voljo s 13,3-palčnim zaslonom, kasneje prihaja še 14-palčna različica, ki bo prinesla tudi zaslon na dotik. Tega pri manjšem nekoliko pogrešam, všeč pa mi je, da se pokrov, se pravi zaslon, odpre povsem nazaj, do točke, ko je prenosnik povsem izravnan. Hvalijo se s tankimi robovi okrog ekrana, po eni strani upravičeno, po drugi strani pa sem videl tudi že računalnike s še precej manj sala na treh straneh, spodaj pa tako ali tako vsi ohranjajo manj ali več brade, ker bi brez nje zadeva postala premajhna za uporabno tipkovnico in sledilno ploščico. Ko smo že pri slednji – je brez dodatnih tipk, zgledno velika in upam, da tudi natančna. Ščegetavčka prav tako ni, tipkovnica pa deluje popolnoma enaka, kot jo že nekaj časa srečujemo pri dražjih modelih Yoga. Pri nekaterih izvedbah bo osvetljena, a menda ne pri vseh.

Od varnostih elementov, ki so pri Thinkpadih običajni, so se ohranili čip za šifriranje občutljivih podatkov TPM 2.0, čitalnik prstnih odtisov v tipki za vklop in izklop (le kje smo to že videli?) in plastičen drsnik, ki prekrije kamero, tako da nihče ne more vohuniti na ta način, niti delodajalec niti potencialni napadalci. Več poudarka kot pri mnogih izdelkih za »jurja« naj bi bilo tudi na antenah za signal Wi-Fi, mikrofonih in zvočnikih (za videokonference), tipkovnica pa tudi prenese politje s kakšno skodelico napitka, brez katerega pri delu ne gre. Seveda obljubljajo več kot deset ur avtonomije. Četudi tega podatka ne bi vzel za povsem zveličavnega, bi verjel, da bo trajanje baterije daljše kot pri kakšnem »neposlovnem« prenosniku. Še ena, lahko kar pomembna lastnost, pa je disk SSD v klasični reži m.2, kar pomeni, da ga je mogoče zamenjati.

Med priključki najdemo dva klasična USB-ja, en USB-C, žal brez podpore za Thunderbolt 3, HDMI in izhod za slušalke. Priključek za polnjenje je pri 13-palčnem modelu še klasičen, kakršnega smo pri Lenovu poznali kar nekaj let, 14-palčni pa gre menda na USB-C. Bluetooth je povsem najnovejše različice 5.2, kar je dokaj neobičajno za prenosnike, Wi-Fi pa ac, torej eno generacijo starejši od najbolj aktualne. Ohišje je aluminijasto in deluje trdno, masa pa z 1,4 kg ni vrhunsko nizka, a vseeno je zadeva še dovolj lahka tudi za vsakodnevno prenašanje naokrog. Sama strojna osnova bo klasična – procesorji i5 ali i7, vanje integrirana grafika, od 8 do 16 GB pomnilnika in do 512 GB diska SSD.

Thinkbook v družbi Thinkpadov.

Kot vedno, bo marsikaj odvisno od cene, še posebej v Sloveniji, kjer so zadeve vedno nekoliko dražje kot v nekaterih bližnjih državah in kjer je občutljivost kupcev na ta vidik še toliko večja. Vseeno pa se zdi Thinkbook zanimiv odgovor na trenutno situacijo, ko je težko najti dokaj tanek in lahek, ustrezno zmogljiv in z nekaterimi varnostnimi rešitvami opremljen prenosnik za soliden denar.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.