Lenovo za 2021 igričarjem ponuja zmes znanega in preizkušenega ter malce drugačnega
Matjaž Ropret 21. januarja 2021 ob 06:21

Igričarske prenosnike marsikdo verjetno hitro poveže s kričečo osvetlitvijo tipkovnice in ohišja nasploh, precejšnjo debelino ohišja, visoko glasnostjo in težkim napajalnikom. Toda obstaja vse več predstavnikov te kategorije, ki so tanki in lahki, umirjenega izgleda, ne pretiravajo s hrupom ventilatorjev in se lahko polnijo tudi prek priključka USB-C, zaradi česar ni treba vedno tovoriti s seboj tiste »opeke«. Lenovo je nedavno predstavil štiri prenosnike, namenjene igričarjem, vključil pa je večino zgoraj opisanega, tako stereotipov kot njihovega razbijanja.

Preleteli smo že Thinkpade, Yoge in ostale prenosnike za širši krog uporabnikov, zdaj pa poglejmo še, kaj je vodilni proizvajalec pripravil v liniji Legion, s katero nagovarja igričarsko srenjo.

Legion 5

Ta model, ki bo znova na voljo s 15,6- in 17-palčnim zaslonom, prejkoslej ostaja središče ponudbe, četudi je od četverice novosti na spodnjem koncu. A seveda ni najcenejši igričarski prenosnik iz Lenovo. Zagotovo pa nudi najbolj uravnotežen paket lastnosti in razumne cene. Tokrat bistvenih oblikovalskih sprememb ni, tako da se dizajn, seveda z vsakokratnimi drobnimi popravki in olepšavami, vleče že iz časov Legiona Y5xx.  Še naprej je večina priključkov na zadnji strani in ohišje plastično, a trdno. Vgrajeni bodo procesorji Ryzen 5000 in grafične kartice Geforce, tudi iz serije RTX 3000. Najhitrejše osveževanje zaslona bo pri manjšem modelu 165-herčno, na voljo pa bosta še (cenejši) možnosti 120 in 60 Hz. Večja izvedba bo imela zaslon z osveževanjem 144 ali 60 Hz. Če kaj, bi lahko Lenovo kaj postoril glede mase teh dveh prenosnikov, saj ne 2,4 kg (15,6) ne slabi trije kilogrami (17,3) nista med boljšimi dosežki.

Legion 5 Pro

Model Pro je nekoliko bolj šik in naprednejši. Med drugim bo na voljo v beli barvi in s štiriconsko (RGB) osvetlitvijo tipkovnice. Zaslon bo pri diagonali 16 palcev imel razmerje stranic 16:10 in ločljivost 2560 x 1600. To je nekoliko neobičajno za igričarski prenosnik, a v Lenovu verjetno ciljajo na to, da bi ga kot zanimivega videl še kdo drug, ki potrebuje veliko zmogljivosti in lep prikaz. Zaslon ima tudi osveževanje s 165 Hz, odzivni čas 3 ms in svetilnost 500 kandel na m2. V primerjavi z običajnim Legion 5 ima naprednejše hlajenje s štirimi ventilatorji in poudarjene zadnje prezračevalne reže, ki so tudi oblikovalski element. Omeniti velja še večjo sledilno ploščico in bolj položne ter menda trpežnejše tečaje zaslona.

Legion 7

Ta model še naprej v osnovi ostaja kovinska izvedba petice, a po drugi strani prav tako kot 5 Pro dobiva 16-palčni zaslon QHD z razmerjem 16:10 in ozkimi robovi okrog njega. Prav tako je osveževanje 165-herčno in svetilnost 500 kandel, prisotna pa je še podpora za standarda G-Sync in Dolby Vision. Legion 7 je tisti prenosnik iz uvoda, saj sveti na vseh straneh. Poleg barvne osvetlitve tipkovnice, sije še iz prezračevalnih rež in iz svetlobnih črt na ohišju. Zmogljivosti bodo na najvišjem nivoju, masa pa z dvema kilogramoma in pol tudi ne bo zanemarljiva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Legion Slim 7

Za tiste, ki bi vseeno radi nekaj lažjega in tudi tanjšega, bo morda pravi odgovor Slim 7. Ta bo z maso 1,9 kg neposredno konkuriral Asusovemu Zephyrusu G15. Narejen bo iz zlitine magnezija in aluminija. Imel bo 15,6-palčni zaslon, ki bo lahko polne visoke ločljivosti (165 Hz) ali 4K (60 Hz). Za hlajenje bodo uporabili tehnologijo tekoče kovine (liquid metal), ki bolje odvaja toploto, kar je seveda pri tanjšem prenosniku nadvse pomembno.

Fotografije: Lenovo

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja