Lenovo Yoga S740: Želeli si ga boste, pa ste zanj pripravljeni široko odpreti denarnico?
Marjan Kodelja 14. februarja 2020 ob 06:34

Prenosnik Lenovo Yoga S740 cilja na domače uporabnike, ki vsaj občasno radi igrajo tudi video igre. Je zmogljiv vsestranski prenosni računalnik s kakovostnimi sestavnimi deli, kar se pozna tudi na cenovnem listku!

Lenovo je družino prenosnikov IdeaPad namenil domačim uporabnikom, občutljivim na ceno, zato so v njej predvsem manj ali srednje zmogljive naprave. Model Yoga S740 pa je zmogljivejši s ceno primerljivo tistim pri prenosnikih Dell XPS 15 ali HP Spectre x360 15. Cilja na uporabnike, ki so prerasli manj zmogljive predstavnike družine, a ne nameravajo poseči po modelih družine Thinkpad, Thinkbook ali po prenosnikih drugih izdelovalcev. S tem pa so Kitajci še malce bolj zapletli nakupno odločitev. Ko v razmislek namreč dodamo še njihove igričarske prenosnike Legion, je modelov, ki tako ali drugače nagovarjajo domačega uporabnika, morda celo preveč, odločitev za enega pa zato impulzivna ali pa subjektivna na osnovi oblikovne všečnosti ali akcijskih popustov. Razlike med prenosniki z enakim procesorjem, zaslonom, grafičnimi zmogljivostmi in podobno veliko baterijo so namreč majhne in jih povprečen domači uporabnik ne bo zaznal.

Lenovo Yoga S740 15
  • OBLIKA IN IZDELAVA
  • ZASLON
  • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
  • TRAJANJE BATERIJE
  • CENA
3.7

Naj kupim?

Procesor in grafična kartica ga uvrščata ob bok zmogljivih prenosnikov, ne najboljša tipkovnica, kakovost materiala ohišja in omejen nabor ter raznovrstnost priključkov pa kaže njegovo povezavo z družino naprav za domačo uporabo. Je cenejši na primer od modelov Dell XPS 15 ali HP Spectre x360 15, če sta ta opremljena z enakim procesorjem in grafično kartico, vendar imata ta prednosti v boljši tipkovnici in izvedbi ohišja. Zagotovo pa je v vrhu Lenovovih naprav za domače upornike, tako po videzu kot zmogljivostih, hkrati pa zagotavlja dovolj moči, da se solidno obnese tudi kot manj zahtevni igričarski računalnik. Je soliden, vsestransko uporaben prenosni računalnik.

Všečna oblika podkrepljena s kakovostno izdelavo

Če ste navajeni na ultra tanke prenosnike, se vam bo zdel S740 malce preveč »okrogel« in težak, vendar črka “S” nakazuje na tankost. Ni dvoma, da je matirano aluminijasto ohišje kakovostno izdelano, veliko poudarka so namenili tudi oblikovanju podrobnosti. Robovi na ohišju, stiki, odprtine za priključke, čelo spodnje reže za hlajenje so lepo izvedeni in ne kazijo videza. Tečaj zaslona poteka skoraj po celi širini prenosnika, videti je kakovosten in obeta dolgotrajno uporaba brez težav, dopušča pa nagnjenost zaslona do največ 180 stopinj. 

Kakovost izdelave je tudi na primerni ravni. Ohišje okoli zaslona je tanko, a ni togo kot pri nekaterih tekmecih, vendarle ga vseeno ni mogoče zvijati in v njem ne »škriplje«, kot to počnete. Seveda v namene testiranja, saj pri normalni uporabi tega pač ne počnemo. Matirana temna siva površina je dokaj neobčutljiva na prstne odtise, verjetno pa je občutljiva na praske, še posebej če se prenosnik med nošenjem drgne ob kaj kovinskega ali celo ob zaščitno safirno steklo objektiva pametnega telefona, ki ga vržete v isti predal torbe. Iz razumljivih razlogov pa tega ne morem potrditi (a tudi zanikati ne).

V povprečju razreda

Prenosnik je opremljen s tipkovnico pričakovano v tej družini, se pravi povprečne zmogljivosti. Hod tipke je za silo dovolj globok, ni ga toliko kot na primer pri napravah družine Thinkpad, pa tudi tistega subtilnega zvoka »klik« ni slišati. Še vedno pa dopuščajo hitro tipkanje, le navaditi se je treba na razporeditev in na ožje razmike med njimi, saj jih je veliko. Poleg običajne tipkovnice je na desni strani namreč stisnjena še samostojna numerična. Žal pa sta zmanjšani smerni tipki gor in dol postavljeni med tipkama za levo in desno. Na razporeditev tipk se je torej treba privaditi, so pa osvetljene, kar je zagotovo funkcija, ki si jo vsi želimo.

Zaradi specifične tipkovnice je bolj kot običajno v levo premaknjena sledilna ploščica. Ta je dovolj velika in odzivna, pod njo pa sta integrirani tipki (alternativa za levo in desno tipko miške), ki sta pri nekaterih prenosnikih samostojni. Desno pod tipkovnico je solidno tipalo prstnega odtisa, ki gotovo pripomore k poenostavljenemu in hitrejšemu odklepanju zaklenjene naprave. Škoda pa, da ni po vzoru naprav družine Thinkbook vgrajeno v tipko za vklop.

Nekaterim bo všeč tudi vgrajena ploščica, ki po potrebi zakrije objektiv spletne kamere, ki je za prenosnik na običajnem mestu. Je primernejši način varovanja zasebnosti od nalepke običajne pri večini naprav za domačo rabo.

Ni jih pretirano veliko, pa tudi raznolikost je vprašljiva!

Omenjene namembnosti pa prenosnik ne skriva, ko začnete preštevati njegove priključke. Iz meni nerazumljivega razloga Lenovo meni, da jih domači uporabniki potrebujejo manj, kot poslovni. Pri tem modelu pa so vsi uporabni, dva USB tipa C (Thunderbolt 3) in USB 3.1, na desnem boku, kar nekako omeji postavitev preko njih priključenih naprav na delovni površini. Tu je tudi čitalnik mikroSD spominskih kartic. Čeprav večinoma uporabljamo te, pa imamo verjetno vsaj nekaj tudi formata SD, ki jih bralnik ne more sprejeti. Levi bok je bolj kot ne prazen, če odštejete priključka za napajanje in slušalke. Omenil sem, da prenosnik ne sodi med ultra tanke, zato bi pričakoval vsaj še priključek za ožičeno omrežje (ethernet). Že res, da imamo domača brezžična omrežja in da vmesnik prenosnika podpira standarda Wi-Fi 5 in Wi-Fi 6 (odvisno od različice), so dela in naloge, ko je priklop na žično omrežje vsaj priporočljivo, če ne nujno!

(Skoraj) ničesar ni preveč

15,6-palčni (39,6 cm) je lahko razločljivosti tudi 4K, vendar je k meni prišla različica s polno razločljivostjo HD. Za večino (če ne celo za vse) domače uporabnike, več kot dovolj, čeprav ne bi imel nič proti boljšemu zaslonu, še posebej med gledanjem vsebin 4K HDR. Drugače pa se zaslon IPS še kako izkaže. Slika je jasna, dovolj svetla (tja do 500 nit), barve so pravilne, žive in predvsem uravnotežene. Kajpada pa je tudi slabost, v nekoliko daljšem odzivnem času, ki zna delati težave med igranjem grafično zahtevnejših iger. Ker pa ne gre za igričarski prenosnik, mu tega ne moremo preveč zameriti. Svetilnost je sicer dovolj visoka tudi za delo zunaj, vendar je odbojev na zaslonu kar precej, zato velja priporočilo, da pač poiščete senčni prostor. Dobri so tudi vidni koti zaslona, saj tudi pri pogledu od strani ni opaziti pretiranega popačenja barv.

Lenovo želi domačemu uporabniku ponuditi dovolj zmogljivo in hkrati vsestransko napravo, da mu ne bo treba posegati po drugih blagovnih znamkah. Procesor Intel i7 devete generacije (9750H) nadgrajujejo 8 GB pomnilnika RAM in grafična kartica Nvidia GTX 1650. Čeprav ta sodi med vstopne modele, pa vseeno zagotavlja dovolj grafičnih zmogljivosti za večino sodobnih video iger. Manj pa je prostora na disku SSD, saj 256 v današnjih časih ne pomeni zelo veliko. Toliko ga imajo namreč nekateri pametni telefoni.

Pričakovano je sodobna tudi baterija. S kapaciteto 69 Wh zagotavlja do 9 ur dela pri vključeni brezžični povezavi, le njeno polnjenje je nekoliko počasno. Traja namreč med 4 in 5 ur, da napajalnik prazno baterijo napolni do sto odstotkov. Žal prenosnika tudi ni mogoče napolniti preko priključka USB tipa C.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sliši se, ko brencelj preleti zaslon

V prenosnik sta vgrajena solidna zvočnika. Njuno mesto je v sprednjem delu desno oziroma levo od sledilne ploščice. Kot zanimivost, med njima je baterija prenosnika, elektronika in hladilni elementi pa so pod tipkovnico z režami za izpust toplote pod prenosnikom. Zato ima ta pod tečajem za zaslon distančnik, ki zadnji del dvigne, da se pod prenosnikom lahko zrak prosto giblje in je odvod odvečne toplote učinkovitejši. Zvok je za prenosnik dokaj uravnotežen, pa tudi nizki toni niso slabi, tudi pri najvišji jakosti pa na dlaneh, ki so med tipkanjem tik nad zvočnikoma, ne občutimo pretiranih vibracij. Sicer pa prenosnik podpira zvočno tehnologijo Dolby Atmos, zaradi katere slišimo, od kod prihajajo določeni zvoki. Če na primer zaslon preleti nekaj hrupnega, slišimo, kako se prek njega giblje tudi zvok.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja