Lenovo Yoga 920: Kakšno razliko naredi novejši procesor!
Matjaž Ropret 29. marca 2018 ob 09:09

Prav zanimivo je, kako lahko izbira boljšega procesorja povsem spremeni prenosnik, četudi ta ob osvežitvi navzven ostane pretežno enak. Prav to se je zgodilo z Yogo 920, ki mi je bistveno bolj všeč kot prejšnja 910. In tudi objektivno gledano je precej uporabnejša.

Ne vem, ali je Lenovo naredil še kakšno spremembo glede hlajenja in optimizacije, vsekakor pa mu je zelo, zelo pomagal Intel s čipi osme generacije Core. Novi prenosnik namreč deluje hitreje, ventilatorji se oglašajo precej manj in baterija traja dlje, same pozitivne spremembe. Ampak preden grem v detajle, velja ponoviti še nekaj osnov o liniji računalnikov Yoga.

Lenovo Yoga 920
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Opremljenost in delovanje
  • Trajanje baterije
  • Cena
4.1

Naj kupim?

Z velikim zaslonom v dokaj majhnem ohišju, zmogljivim, a varčnim procesorjem, in odličnim trajanjem baterije je Yoga 920 zelo atraktivna možnost. Če kupuješ prenosnik za približno dva tisočaka in te mehanizem z zobniki ne moti, ne imej zadržkov. Le ekran 4K naroči!

Yoga 920 je najboljši (in najdražji) od modelov s tem imenom, ki namenjeni domačim uporabnikom. Pod njim so še izdelki Yoga 720 in 520, ki so vsi na voljo v različnih velikostih, medtem ko je 920 zgolj z nekoliko neobičajno diagonalo zaslona 13,9 palcev. Še višje pa je potem »poslovni« Thinkpad Yoga, ki sicer za moj okus nekoliko neposrečeno združuje glavne prvine obeh linij, vendar poznam tudi uporabnike, ki so nad to kombinacijo navdušeni. Za vsakogar nekaj, je pa razlika med serijo 9xx in cenejšo 7xx nekoliko manjša kot v prejšnjih letih.

Glavna je pak v zaslonu. Kot rečeno je tu večji (13,9 proti 13,3 palcem) in upal bi si trditi, da je tudi nekoliko svetlejši. Je pa imel računalnik, ki smo ga preizkušali, polno visoko ločljivost ekrana, kar je enako kot pri 720 in pravzaprav nič posebnega. Seveda se da doplačati tudi za zaslon 4K in morda to ni napačna odločitev, ker je Full HD pri tej diagonali že na meji povsem ostrega. Dotikanje deluje odlično, za tiste, ki imajo radi pisalo, pa je podprta tudi ta možnost (kar pa velja tudi cenejšo serijo). Verjetno je nekoliko večja tudi baterija, ali pa gre ves prirastek trajanja na rovaš novejšega procesorja. Trditve o 15-ih urah so, kot po navadi, pretirane, se pa da brez težav in vmesnega polnjenja delati najmanj osem, tudi deset ur. Seveda odvisno od tega, kaj počnemo, a baterijska vzdržljivost je najboljša, kar sem jih bil v zadnjem času deležen pri lahkih prenosnikih z zasloni na dotik (ta pobere nekaj energije).

Po merah je ta računalnik nekje med klasičnimi 14-palčnimi in 13,3-palčnimi modeli. Od slednjih (tudi Yoge 720) je zaznavno večji, še vedno pa je dovolj majhen za udobno prenašanje. In še manjši bi bil z drugačnim mehanizmom odpiranja, a to si zasluži svoj odstavek bolj na koncu. Tudi masa ni rekordno nizka, je pa deklariranih 1,37 kg še vedno čisto sprejemljivo in pravzaprav malo za 14-palčni prenosnik. Tipkovnica je polne velikosti, je osvetljena, in tipke so take, kot jih pri Lenovu že poznamo, morda nekoliko trše, kar ni napačno. Osebno se mi ne kolca po thinkpadovski tipkovnici, malo bolj »applovska« mi povsem ugaja. Prav tako sledilna ploščica. Četudi nima gonilnikov »Windows precision« je natančna in jo je užitek uporabljati. Celo zaslon na dotik je zaradi tega malo manj zanimiv. Ob strani je zdaj že kar standarden čitalnik prstnih odtisov, ki deluje res hitro in zanesljivo, čisto v maniri pametnih telefonov. In tudi postavitev se mi zdi ustrezna. Škoda, da ob tipkovnico ali nad njo niso dali zvočnikov, temveč so znova na spodnji strani prenosnika, kar je slaba pozicija že takrat, ko računalnik uporabljamo v klasičnem položaju, in naravnost katastrofalna, če kaj gledamo v tabličnem načinu. Pa tudi kakovost zvoka kljub napisu JBL ni za nobeno priznanje. Podobno je zgodba s priključki pričakovana, dobra, a bi bila lahko z malo več truda odlična. Dva USB-C, eden polnilni in eden s protokolom thunderbolt 3, sta na voljo. Zraven izhod za slušalke, na drugi strani pa še klasični USB-A. Če pri kakšnem manjšem morda obstaja, tu ni izgovora za odsotnost čitalnika pomnilniških kartic. Tega marsikdo, ki uporablja tak prenosnik, še vedno potrebuje in zlahka bi ga vgradili. Nekoč je bil, potem pa so ga začeli določeni proizvajalci brez razloga opuščati, enako kot pri pametnih telefonih zvočni izhod. Trend zaradi trenda. Nesmisel in neprijaznost do uporabnikov.

Zdaj pa tisto napovedano v uvodu in bistveno. Če me je trajanje baterije pozitivno presenetilo, me je lepota delovanja procesorja i7-8850U naravnost impresionirala. Prejšnja generacija (7500U) je bila solidno hitra, ampak se je hitro segrela na nivo, ko jo je bilo treba začeti upočasnjevati. Novi štirijedrnik pa je še vsaj pol hitrejši, ob tem pa za večino običajnih opravil, kot so brskanje po spletu, tipkanje, odgovarjanje na e-pošto in podobno sploh ne zahteva dodatnega hlajenja. Prenosnik je tako večino časa tih, odziven in varčen. In tudi ko uporabnik zažene kaj bolj intenzivnega, ima še kar nekaj zaloge. Za zahtevna opravila v urejevalnikih fotografij, ki tipično trajajo po nekaj sekund, gre vse brez težav, le ventilatorji se oglasijo. Pri zapisovanju videa (4K) pa tudi traja približno štiri minute, preden mora sistem znižati hitrost procesorja, da se ta ne bi pregrel. A vseeno postopek teče naprej solidno hitro, bistveno bolje kot pri prejšnjih dvojedrnikih. Napredek tako pri vsakdanji uporabi kot pri zahtevnejših nalogah. Res je veselje delati s takim prenosnikom. A, da se razumemo. Za igre bi bilo še vedno treba priključiti zunanje ohišje s hitro grafično kartico (eGPU) prek thunderbolta 3. Integrirana Intelova »grafika« je za take naloge podpovprečna. V vsakem primeru pa priporočam 16 GB pomnilnika. Sploh če to misli biti tudi primarni domači računalnik, ne samo spremljevalec za na pot. In glede na ceno ni razloga, da ne bi opravljal vseh računalniških nalog. S tem procesorjem jim je tudi precej zlahka kos in le redki bi čutili potrebo po kakšnem namiznem šest- ali osemjedrniku.

Je tako serija 9xx končno moja najljubša med temi, ki obvladajo jogo? Zelo blizu temu je, a še vedno ne morem povsem sprejeti tega urarskega mehanizma za odpiranje in obračanje zaslona. Kot že od Yoge 3 Pro naprej so uporabili zelo dobro vidne in, vsaj vtis dajejo tak, precej trpežne zobnike. Drugi tovrstni modeli imajo bolj skrite tečaje, ki se vrtijo tako asimetrično, da gre »pokrov« prenosnika povsem na drugo stran. »Švicarska« rešitev pri Yogi 920 omogoča enako, ima pa za moj okus dve pomanjkljivosti. Štrli ven in s tem dela prenosnik po nepotrebnem večji, kot bi lahko bil, in zaslon je zaradi tega za nekaj cm bolj odmaknjen od uporabnika. Ne rečem, lepo se vrti in zagotovo se dolgo ne bo nič polomilo, ni pa blizu mojemu pojmovanju estetike in praktičnosti.

Toda okusi so različni in Yoga 920 je brez dvoma eden boljših vrtljivih prenosnikov. Kot smo že navajeni, pa ne ravno poceni. In sodeč po spremembi, ki jo prinaša nova generacija procesorjev, izbira cenejše Yoge 720 z osmo generacije Core i5 ali i7 verjetno prav tako prinaša večino dobrih lastnosti 920-ice, seveda pa bi se potem moral odreči večjemu zaslonu in vsaj delno trajanju baterije, pa morda še kateri od zmogljivejših specifikacij (16 GB pomnilnika in veliko diska). Pravo štetje se vendarle začne pri 900.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.