Lenovo še vztraja s tablicami za množice
Matjaž Ropret 28. februarja 2017 ob 08:15

Medtem, ko se vse več proizvajalcev opušča tablice ali vsaj zmanjšuje število modelov, je Lenovo še eden redkih z ekstenzivnim portfeljem. Zdaj je predstavil še štiri nove modele, poleg tega pa še enega, ki je mišljen kot priložnostni prenosnik. Vse te naprave so bistveno cenejše kot Samsungove tablice, seveda pa je pri njih tudi precej več kompromisov in za kolikor toliko spodobno zmogljivost je še vedno treba odšteti blizu tristo evrov. Novost sta še telefona Moto G5 in G5 Plus, s katerima Lenovo nadaljuje družino z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto, a se iz leta v leto ta odlika nekoliko manjša, ko se vstopna cena zvišuje.

Tablice Tab4 obstajajo v dveh velikostih in dveh izvedbah. Osempalčna se zdi bolj priročna in zaradi enake ločljivosti zaslona tudi ni kakšne večje žrtve glede uporabnosti. Bolj posrečena je tudi lokacija čitalnika prstnih odtisov, ki je ob strani, saj tablico skoraj neizbežno primemo tako, da prst pokrije tipko. V vsakem primeru sta boljši in bolj priporočljivi izvedbi Plus, ki prinašata polno visoko ločljivost, tanjše ohišje in kljub temu boljšo baterijo ter tudi večjo zmogljivost za približno sto evrov več. Kar pomeni, da je za spodobno tablico treba še vedno odšteti precej več kot za povprečno. Za manjšo okrog 260, za večjo pa 300 evrov.

Ena od zanimivih možnosti pri teh napravah so uporabniški profili in preklapljanje med njimi. Uporabnik samo prisloni prst in sistem ga prepozna ter naloži njegov profil. Sistem je seveda Android, ob splovitvi tablic na srečo različica 7.0, kako bo z nadgradnjami pa je vprašljivo, saj Lenovo, še posebej pri tablicah, glede tega nima ravno blesteče zgodovine.

Model Miix 320 ima naložen operacijski sistem Windows in je s priloženo tipkovnico lahko zasilen prenosnik. To je ndaljevanje zgodbe, ki jo s poceni “križanci” Lenovo vleče že nekaj let, strojna zasnova pa je podobna kot pri Yogi Book ali Yogi A12, kar pomeni ne ravno zmogljiva, a dovolj dobro za nezahtevna vsakdanja opravila.

Pri telefonih so modeli Moto zdaj zagotovo zanimivejši del portfelja tega kitajskega proizvajalca. Nova G5 in G5 Plus bosta spet tekmovala za naziv najboljšega po razmerju med ceno in kvaliteto, kjer pa lani predhodnikoma ni povsem uspelo, saj je levji delež prodaje prevzel Huawei s P9 lite. Letošnji “motoroli” imata nekaj adutov, še posebej Plus. Manjši G5 je resda privlačen, ne toliko zaradi oblike, ki ni nič posebnega, ampak zaradi velikosti (majhnosti) in povsem zravnanih ploskev, brez kakšnih izboklin. Tudi zaslon ima zdaj pri petih palcih diagonale polno visoko ločljivost, kar je dobro. Toda procesor Snapdragon 430 ne daje garancije za večletno tekoče delovanje.

Zato je Plus, ki ima preverjeni, dovolj zmogljivi in tudi varčni Snapdragon 625, več pomnilnika in tudi nekatere druge izboljšave, med njimi fotoaparat, boljša izbira. Četudi bo cena verjetno okrog 300 evrov. Vendar pa je zdaj tudi pri tem zaslon “normalne” velikost, saj ima 5,2 palca diagonale in tako je telefon kar opazno manjši kot recimo Moto Z Play. Ima pa kar opazno izboklino zadaj. Zdi se, kot da je Lenovo izdal enega bolj konkurenčnih telefonov, kar smo jih doslej videli na sejmu v Barceloni. Če bi se le še malo bolj potrudil z dizajnom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja