Lenovo osvežil skoraj celotno paleto prenosnikov in predstavil nekaj povsem novih
Matjaž Ropret 14. januarja 2021 ob 13:51

Pregled novih prenosnikov s »sejma« CES začenjamo z lani vodilnim proizvajalcem na globalni ravni, kitajskim podjetjem Lenovo. Ta je prenovil, vsaj s procesorji aktualne generacije, v večini primerov pa še s čim drugim, vel del modelov iz linij Ideapad, Yoga, Thinkpad, Thinkbook in Legion. Slednje, namenjene igričarjem, bomo pustili za ločen članek, tokrat se bomo osredotočili na Thinkpade, Thinkbooke in Yoge, ki lahko nagovarjajo tako domače kot poslovne uporabnike.

Glavnina teh prenosnikov je opremljena z Intelovimi procesorji Core enajste generacije, kar v večini primerov pomeni tudi grafično jedro Xe in pa vsaj enega ali več priključkov Thunderbolt 4. Slednji v kombinaciji z AMD-jevimi procesorji pač odpadejo. Že prehod z desete generacije, ki ni prinesli opazne pohitritve niti v primerjavi z osmo, je dobrodošel, so pa še druge konkretne spremembe, pri nekaterih modelih celo največje v zadnjih letih.

Thinkpad X1 Carbon (Gen 9) in X1 Yoga (Gen 6)
Thinkpad X1 Carbon Gen 9

Predstavnika najvišjega razreda v modelni liniji z rdečo piko sta v deveti in šesti generaciji doživela precej obsežno prenovo, vsekakor večjo kot v mnogih prejšnjih. Po novem imata oba 14-palčne zaslone z razmerjem 16:10, kar pomeni, da so višji, ločljivost pa je 1920 x 1200 ali 3840 x 2400. Svetilnost je 400 ali 500 kandel na m2. Tipka za vklop je po novem nad tipkovnico in vsebuje čitalnik prstnih odtisov, na vsaki strani tipkovnice pa je eden od štirih zvočnikov. Tipke imajo nekoliko manj hoda kot prej (1,35 mm), pa tudi sama tipkovnica je ožja zaradi drugačnega razmerja zaslona in omenjenih zvočnikov. Baterija je večja, saj ima kapaciteto 57 Wh namesto 50 Wh, na voljo je povezljivost 5G in konfiguracije sežejo do 32 GB delovnega pomnilnika. Priključki so večinoma ostali enaki, izginil je le tisti za žično omrežje. Potencialni kupci lahko pričakujete, da bosta morali odšteti blizu dveh tisočakov ali več za novega X1.  

Thinkpad X1 Titanium

Ta model je povsem nov. Izdelan je iz titanija, debel le malo več kot 11 mm in težak vsega 1,15 kg. Njegov zaslon ima diagonalo 13,5 palca z razmerjem 3:2, ki naj bi bilo bolj primerno za tablično uporabo. Podpira prikaz Dolby Vision, zvočniki pa imajo zvok Dolby Atmos. Procesorji so tu nekoliko manj zmogljivi, pomnilnika je lahko največ 16 GB in diska SSD 1 TB, medtem ko gredo lahko ostali X1 do dveh terabajtov.

Thinkbook 14p in 16p

Družino Thinkbook je Lenovo pred časom uvedel kot nekaj vmesnega za tiste, ki želijo lične in zanesljive prenosnike za delo in zabavo, nočejo ali ne morejo pa zanje plačati toliko, kot stanejo Thinkpade, ali pa jim morda niti niso všeč nekatere »staromodne« lastnosti dražje linije. Zdaj Thinkbook obsega štiri modele, vendar bomo tokrat izpostavili 14p in 16p, ki imata verjetno več prodajnega potenciala kot butična 13x i in Plus Gen2 i (slednji ima zaslon s tehnologijo e-črnila še na zunanji strani).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tudi Thinkbook 14p in 16p imata po novem zaslon z (uporabnejšim) razmerjem 16:10, ki je lahko tudi vrste OLED (čeprav bo najbrž večina kupcev zadovoljna z LCD-jem in njegovo ceno). Upamo, da bo tokrat tudi pri večjem podobno dobra svetilnost kot pri manjšem modelu. Prenosnika bodo poganjali procesorji AMD Ryzen 5000, pri 16-palčnem bo mogoče zraven izbrati zmogljivo grafično kartico Geforce RTX 3000. Tudi tu je v tipki za vklop čitalnik prstnih odtisov, vgrajena sta bluetooth 5.0 in Wi-fi 6, pomnilnik gre do 32 GB, disk pa do 1 TB. Na voljo bosta dva priključka USB-C in pa čitalnik pomnilniških kartic (microSD pri 14p in polne velikosti pri 16p). Kamera ima fizični zaklop, pri zvoku, ki ga pobirajo mikrofoni, pa sistem zna izločati neželen hrup. Cene naj bi se začele pri približno 900 evrih.

Yoga Slim 7i Pro OLED

Huh, kakšno ime. Bistvo tega prenosnika pa je v zaslonu OLED z ločljivostjo 2880 x 1800 (16:10), osveževanjem 90 Hz in 100-odstotna barvno pokritostjo DCI-P3 (125 odstotkov spektra sRGB) ter v certifikatu Intel Evo. To pomeni, da izdelek izpolnjuje določene kriterije glede zmogljivosti, trajanja baterije, zanesljivosti delovanja in drugih lastnosti. Koliko bo vse to stalo, ko pomladi pride v prodajo, pa v Lenovu še niso razkrili.

Fotografije: Lenovo

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja