Legende jutrišnjega dne: Serija, ki je čudežno preživela (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 2. junija 2021 ob 06:33

Občasno za lase privlečena zgodba o disfunkcionalni druščini superjunakov, ki ne ravno po svoji volji postanejo varuhi ali raje hišniki časovnega toka in mimogrede sprožijo še cel kup časovnih paradoksov.

Več kot desetletje traja »norija« filmov in televizijskih serij o zgodbah in prigodah DC-jevih in Marvelovih superjunakov in nič ne kaže, da se bo kmalu »izpela. Toda kljub temu leta 2016 ob premieri prve sezone nisem pretirano veliko upov polagal v skupino likov, ki sta jih na plano naplavili seriji Puščica (Arrow) in Flash. Kdo bi si mislil. Preživeli so in z njimi je preživela tudi serija. Postali so podobni Maščevalcem, z razliko, da večinoma ostajajo na Zemlji, skačejo v času in skrbijo, da zgodovina ne bi zašla iz začrtane poti. Kakršna koli naj bi ta že bila.

Stare sezone lahko pogledate na televizijskem programu Sci-fi, epizode zadnje, šeste na Netflixu, medtem ko je sedma sezona v produkciji.

Vsak si je, če ne prej, gotovo letos, zaželel skočiti v času in kaj manjšega spremeniti. Kupiti delnice Appla ob prelomu tisočletja, Amazona ali Tesle, ko so bile poceni, ali še bolje, odnesti najbolj zmogljiv igričarski računalnik v leto 2008 in ustvariti nekaj tisoč bitcoinov. Prepričan sem, da nihče ne bi niti dvakrat premislil o morebitnih posledicah. Beli kanarček (White Canary), Atom, Firestorm in drugi liki v seriji imajo podobne dileme. Eni bi radi preprečili smrt bližnjih, drugi stremijo k spremembi časa v korist človeštva. Toda vedno najmanj eden dobi preblisk načelnosti in zgodovina ostane takšna, kot je oziroma kot oni pravijo, da mora biti. Vključno z nečednostmi, za katere bi bilo mnogo bolje, če se ne bi zgodile.đ

Značilnost serije je, v tem se do nekje razlikuje od drugih podobnih, da se ne menjajo le zlobneži. Prav tako so na prepihu liki na strani dobrega. Člani skupine se namreč menjajo iz sezone v sezone in le malo njih je stalnih. Kapetan Hunter, ki skupino sestavi, v drugi sezoni izgine, se pojavi v tretji in nato spet poslovi, ko se izkaže, da ga ne potrebujejo več. Nekateri se žrtvujejo v skupno dobro, vendar na njihovo mesto stopijo drugi, ki tisti hip v svojem normalnem življenju nima ničesar pametnejšega za početi. Vedno se najde razlog, čemu se skupini nekdo priključi in če ni čuden, potem je vsaj patetičen. Morda je ravno v tem razlog dolgotrajnosti serije, saj fluktuacija preprečuje, da bi se likov prehitro naveličali.

Kot v vsaki drugi seriji tudi v tej kakovost epizod niha. Ene so obupno slabe in brez intelektualnega prebliska, medtem ko druge izstopajo v unikatni ideji zapleta. V osnovi gre za zgodovino. Večji del jo poznamo, manjši od leta 2016 naprej pa ne in za zlobneže, ki želijo doseči svoje cilje. Enako velja za serijo. Enim bo všeč, drugim ne, toda nihče ji ne bo pel hvalospeva, da je ena boljših v žanru znanstvene fantastike. Gledate jo torej na lasno odgovornost.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja