Lahko zamenjava vseh telefonov še reši Galaxy Note7?
Matjaž Ropret 15. septembra 2016 ob 14:35

Samsung bo od ponedeljka naprej menjal telefone Galaxy Note7, ki imajo težave z baterijami. Korejsko podjetje je danes posredovalo podrobnejše informacije o postopku zamenjave telefonov. Kot je zatrdilo, je vse evropske uporabnike Note7 neposredno obvestilo, naj izključijo telefon in ga vrnejo tja, kjer so ga kupili. Prva pošiljka povsem novih telefonov, za katere v Samsungu po obsezžnih testiranjih zagotavljajo, da nimajo nikakršnih težav z baterijami, naj bi na evropski trg prišla v kratkem. Menjava potencialno nevarnega Note7 s povsem novim telefonom bo možna od prihodnjega ponedeljka (19. septembra) dalje. Glede na to, da v Sloveniji ta telefon še ni bil v prodaji, ima verjetno malo lastnikov. Takih, ki so ga kupili nekje v tujini. Ti bi ga morali odnesti ali poslati nazaj. Samsung je za informacije vzpostavil telefonsko številko 080 697 267 in spletno stran http://www.samsung.com/si/note7exchange.

Kot je znano so se za preklic prodaje in zamenjavo vseh že prodanih telefonov Note7 odločili, ker se je po svetu zgodilo več kot 70 primerov nevšečnosti z baterijami. Nekatere nesreče so bile hujše, saj je baterija v telefonu eksplodirala in zanetila požar. Na srečo pa ni bilo poškodovanih. Vzrok težav je napaka pri proizvodnji baterij pri enem od dobaviteljev (menda kar pri Samsungovem hčerinskem podjetju), zaradi česar se lahko kemični proces v bateriji izvede napačno, kar ima katastrofalne posledice. Uporabo Note7 so na letalih že prepovedale letalske družbe po svet svetu, med njimi na priporočilo Evropske agencije za varnost v letalstvu tudi Adria Airways. Ta je sporočila, da morajo potniki Note7 med letom popolnoma izključiti, ga ne smejo polniti in tudi ne shraniti v oddano prtljago ali v ročno prtljago, ki jo oddajo pred vhodom na letalo. Samsung bo embalažo novih, brezhibnih telefonov označil s črnim kvadratkom, ali bo kakšna oznaka tudi na samem telefonu, pa niso povedali.

Za Samsung je situacija več kot neprijetna in tudi ne gre več samo za vprašanje poslovne škode. Ni nujno, da je ta model telefona, ki bo najbrž za vedno ostal zaznamoval z eksplodirajočimi baterijami, še mogoče rešiti in ga uspešno prodajati naprej. Sam telefon je sicer veliko obetal, saj je bil še nekoliko izboljšana različica Galaxyja S7 Edge s pisalom. Toda kmalu po začetku prodaje v ZDA in nekaterih evropskih državah so se začele dogajati nesreče in od takrat naprej se je na Samsungovo žalost tema povsem spremenila – od zapisov o verjetno najboljšem androidnem telefonu je prešla v popisovanje neljubih dogodkov in prepovedi uporabe na različnih koncih. Tudi za te ni zagotovila, da jih bodo odpravili, ko bo korejska korporacija zamenjala telefone.

Nekaj pa je jasno. Kdor ima Note7, bi ga moral že davno izključiti in čim prej odnesti ali poslati nazaj.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja