Lahko se zaletite v rit
Marjan Kodelja 7. aprila 2016 ob 14:41

Vedno pravim, da je nekaj smrdljivega v tej deželi interneta stvari. Že prav, ker vse delujejo prek neta, je stvari enostavno uporabljati, a po drugi strani tudi trdim, da bi morale delovati tudi lokalno. Pa ne le zaradi zbiranja mojih podatkov nekje daleč tam, temveč ker nisem ovca, ki bi me strigli po mili volji.

Primer zvezdišča za upravljanje z domačimi bolj kot ne pametnimi napravami Revolv, pripoveduje zgodbo o prihodnosti, v kateri ne bomo lastniki stvari, ter odvisno na milost in nemilost firm. Ni važno, da gre za nišni izdelek, ki ga verjetno nima veliko ljudi, pač pa modus operandi, ki se je z njim pojavil. Ok. Torej zagonsko firmo kupi Nest, ki je itak v Googlovi lasti, ta pa lepo obvesti ljudi, da zvezdišče maja ne bo več delovalo. Aplikacija se ne bo zagnala, tista škatlica pa bo postala neuporaben obtežilnik papirja. Odločili so se, da storitev ni zanimiva, zato so jo ukinili. Ne me jeb…., je prvo, kar bi mi padlo na glavo, če bi jo slučajno imel! Ni važno, da so jo prenehali prodajati že predlani, skupina ljudi je vseeno skrbela, da je storitev delovala. S tem pa tudi napravica.

Saj res, vse so pravočasno povedali in obvestili ljudi, ki so zaupali v inovativnost zagonskega podjetja, hkrati pa upali, da bo napredovalo, ne pa nazadovalo. Nest prevzame firmo, ideje, znanje, patente, nakar se odloči, da bodo raje razvijali lastno zvezdišče, ki bo počelo tak isto. Pa naj, kdo bi se sekiral. Bojim pa se, da se bo še kdaj zgodilo, da bo po prevzemu majhnih, njihova zapuščina hitro izhlapela, uporabniki pa ostali na suhem. Toliko prej, če jih bo malo in brez moči, da bi sprožili kmečki upor.

Ampak to je bistvo interneta stvari, na žalost pa tudi zagonskih podjetij. Tisti hip, ko je delovanje naprave odvisno od neta in povezav do strežnikov, nikoli ne moremo biti prepričani, da bo delovala do konca življenjskega cikla. O, pa bo. Le da bo softver odločal o ciklu, ne naravna degradacije in posledična odpoved hardvera. Hlipanje in vitje rok proti nebu ne bo pomagalo. Bo tako, kot se bo odločilo božanstvo velikih podjetij, ki bodo žrle male.

Treba se bo navaditi in spremeniti način razmišljanja. Nakup nečesa še ne pomeni lastništva. Tega določa prodajalec, ne kupec. Ne bo se oziral na prepričanje teh, da drago kupujejo otipljivo stvar v posest in v uporabo v prihodnih letih. Bolj neposredno. Hardvere bomo po novem kupovali le še v začasno posest, to pa bo na veliko spremenilo koncept lastništva stvari!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.