Lahko še ena osamljena lastovka ali pa preporod za robustne telefone
Matjaž Ropret 11. julija 2022 ob 06:18

Robustni, trpežni, vzdržljivi pametni telefoni prihajajo nekako v valovih. V preteklosti so bila obdobja, ko so bili priljubljeni in je bilo ponudbe dovolj, nato pa tudi taka, ko z izjemo »kitajcev« skorajda ni bilo nobenega tovrstnega modela. Zdaj je Samsung v prodajo poslal XCover6 Pro, ki je po dolgem času, vsaj na papirju, znova spodoben predstavnik svoje vrste.

Lani smo testirali dva robustna telefona in nad nobenim od njiju nismo bili pretirano navdušeni. Motorola Defy je še najboljši vtis naredila s samim »oklepljenim« ohišjem, medtem ko je bila Nokia XR20 nekoliko bolj zmogljiva in je imela določene neobičajne lastnosti za to vrsto telefona, denimo brezžično polnjenje, vendar je bila tudi cena dokaj visoka glede na ponujeno. XCover6 Pro je sicer s 629 evri še malenkost dražji, vendar vsaj na prvi pogled tudi nudi bistveno več in bi morda lahko prekinil več let trajajoč nasvet, da je preprosto bolje kupiti konkreten ovitek za dober »običajni« telefon kot pa kakšnega robustnega, ki bo v vseh pogledih, razen v zaščiti ohišja, opazno slabši.

XCover6 Pro je od omenjenih dveh nekoliko manjši ali vsaj tanjši ter z 235 g ni najtežji, kar bo nedvomno blagodejno vplivalo tako na prenašanje v žepu kot na ergonomijo med uporabo. V Samsungu zagotavljajo, da je »izdelan tako, da zdrži hude vremenske razmere, padce in druge nevarnosti, ki spremljajo delo na terenu. Poleg tega zaslon ponuja način večje občutljivosti za delo v rokavicah in z vlažnimi rokami.  Med drugim se ponaša z vojaškim certifikatom za vzdržljivost MIL-STD-810H, kar sicer ne pove dosti o vzdržljivosti, in vodoodpornostjo po standardu IP68. Preživel naj bi padce na trdna tla z metra in pol višine.

Zaslon, ki ga prekriva utrjeno steklo Gorilla Glass Victus+, je s 6,6 palci diagonale dokaj velik in premore polno visoko ločljivost. Zaradi prej omenjenih lastnosti je vrste LCD, vendar omogoča osveževanje s 120 Hz. Verjetno najpomembnejša razlika v primerjavi z omenjenima lanskim telefonoma je v procesorju. Za delovanje so namreč vgradili Snapdragon 778G, kar je zelo dobra izbira, saj ta srednjerazredni čip, četudi že lanskega datuma, nudi zelo dobro kombinacijo solidnih zmogljivosti in zelo dobre energijske učinkovitosti. Podpira tudi povezovanje v omrežja 5G, poleg tega pa so v Samsungu zagotovili še podporo za brezžična omrežja Wi-Fi 6E, torej tudi v frekvenčnem pasu 6 GHz. Tu so seveda obvezni čitalnik prstnih odtisov v stranski tipki, pa prepoznava obraza, funkcija push-to-talk (walkie-talkie), varovanje pomembnih vsebin na telefonu prek platforme Knox ter možnost uporabe naprave kot nadomestka namiznega računalnika s sistemom DeX. Skrbniki lahko z napravo upravljajo tudi na daljavo, kar bo seveda najbolj razveselilo administratorje v podjetjih, kajti ni skrivnost, da Samsung s tem modelom najbolj cilja na velika naročila podjetij, ki bodo telefone razdelila med zaposlene. V tem sklopu je pomembna tudi obljublja posodobitev štiri naslednje izdaje Androida in pet let varnostnih posodobitev. To po eni strani pomeni dolgo življenjsko dobo in manj potrebe po menjavah telefonov v podjetjih že po dveh ali treh letih, po drugi strani pa tudi skupaj z reciklirano plastiko, ki jo uporabljajo za izdelavo ohišja, manj odpadkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če kaj, bi utegnila biti šibka točka baterija. Ta ima namreč kapaciteto zgolj 4050 mAh in se polni dokaj počasi s 15 W. Pomnilniška kombinacija je 6 + 128 GB, pri čemer je podatkovni prostor mogoče razširiti s pomnilniško kartico microSD, veliko do 1 TB. Za fotografijo in snemanje skrbita dva objektiva na zadnji in en na sprednji strani. Glavni premore 50-milijonsko tipalo in utegne prav tako predstavljati korak naprej v primerjavi s tem, kar običajno v fotografskem in še posebej video smislu nudijo robustni telefoni. Za ultraširoki objektiv z osmimi milijoni pik in 13-milijonsko tipalo spredaj tega ne bi ravno trdili. Snemanje z glavnim objektivom gre sicer do 4K, česar ostali tovrstni telefoni prav tako večinoma ne zmorejo.

XCover6 Pro je v maniri Henryja Forda na voljo v kakršni koli barvi, dokler je ta črna. Rdeča obroba fotografskih objektivov pa bo poskrbela za nekaj prepoznavnosti tega telefona.

Fotografiji: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja